måndag 18 juli 2022

LVMH, Kering, Pernod Ricard

Det här får bli sista inlägget med lite allmänna noteringar av några franska börsbolag.

Naturligtvis ska då LVMH inkluderas. Den mest ägda aktien i Frankrike av Avanza-kunder. Med strax över 9000 ägare via Avanza är de mer än fyra gånger så populär som tvåan, Ubisoft. Om man eventuellt missat detta bolag så är det en gigantiskt holdingbolag för världens lyxvaror.

Varumärken under sitt paraply inkluderar Louise Vutton, Dior, TAG Heuer, Tiffany, Ardbeg, Krug, Moet & Chandon m.fl. 


Historiken är imponerande och det verkar som man kan fortsätta växa år efter år efter år. Organiskt som genom förvärv. 2020 blev ett litet avbräck i den trenden, men det ser ut som man nu fortsätter som vanligt.  Marknadsvärdet är ca 300 miljarder euro (D.v.s. ett drygt halvt Berkshire Hathaway ) vilket betyder att det är det största börsnoterade bolaget i Europa och brukar fightas om runt och omkring plats 20 i världen.

Värderingen i dagsläget är ca PE 26, P/S 4,8. Det lite längre historiska snittet på rörelsemarginal är på ca 20 %. 2021 landade man på 26 % så man har kommit igen med besked.

Vill man ha något mindre än LVMH, men även verksam i lyxvarubranschen, så finns Kering. Varumärken man får då är t.ex. Gucci, Yves Saint Laurent, Boucheron och Lindberg m.fl.

 


 

Även om marginalerna varit goda, ca 25 % i 5-års snitt och 28 % 2021, så har tillväxten inte varit lika god. Värderingsmultiplarna avspeglar detta då PE f.n. ligger på 21 och P/S på 3,5.

Pernod Richard i sin tur är ett dryckesbolag. 2008 förvärvade de Absolut Vodka men förutom det så äger de även Jameson whiskeyn, Jacobs Creek vinet, Perrier Jouet champagnen och Bacardi rom m.fl. 

Pernod Ricard levererar fina och stabila rörelsemarginaler över tid. 5-års snittet ligger på ca 27 %. Turbulensen på börsen i år har knappt berört detta bolag vars kurs varit relativt stabil detta halvår. ATH var istället vid förra årsskiftet. Värderingen just nu PE 27, P/S 4,8.  Försäljningstillväxten har varit medioker. På senaste kapitalmarknadsdagen pratade man om att man siktar på ca 4-7 % framöver. De senaste kvartalen har man slagit det med råge. Vilket gör att många ändock är ganska positiva till den närmsta framtida vinstutvecklingen.

Slutligen. Om man hellre köper fondandelar och vill ha exponering mot Frankrike. Vilka exponering ger diverse Europa-fonder? Är de alla lika?

Swedbank Robur Europa fond har ca 28 % Frankrike följt av Nederländerna och Tyskland på vardera 16 %.

Handelsbanken Europa Selektiv har ca 26 % Frankrike, följt av Storbritannien på 23 %.

AMF Aktiefond Europa har 21 %, men har som största exponering mot Storbritannien på 25 %.

Även Länsförsäkringar Europa ligger på 21 % Frankrike, samt  Storbritannen på 21 %.

Avanza Europa har 17 % franskt.

Så det skiljer en hel del mellan de olika Europa fonderna. Bäst under 5 år har Swedbank Robur Europa gått, så vem vet. Kanske lönar det sig att köpa franskt?

Äger du något franskt bolag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar