onsdag 27 juli 2022

Alphabet Q2 2022

Alphabet noterade en 13 %-ig omsättningstillväxt under Q2. Något pressad av stark usd. Rörelsemarginalen landade på 28 % (31). Marginalen är inom ”ok” intervallet, men ser gärna inte sämre än så här. Temat, i likhet med andra tech-jättar, den senaste tiden har varit att utvidga personalstyrkan, men nu verkar den trenden vänt i branschen.

Kan inte påstå att rapporten var ”bra”, men analytiker hade bl.a. befarat sämre annonsförsäljning än vad som visade sig.

Sök-intäkter upp ca 14 %, Youtube upp ca 4 %. Moln-delen upp ca 37 %, men tyvärr inte närmre break-even detta kvartal heller. I nuläget kostar Moln-delen ca 1 % i marginal för bolaget. Förhoppningen är så klart att allt ska rulla på samt att Moln-delen till slut ska nå den massan att den kan börja generera vinster till bolaget. Min tidigare tes har varit att break-even kan inträffa mot slutet av 2022. Kanske det varit för optimistiskt. Vi får se.


 

Under 2021 slog man mina förväntningar med råge, Q1 såg lika bra ut medan detta kvartalet har varit mer dämpad tillväxt även om det inte var dåligt.

CFO:n gick också igenom att hela 2022 kommer innebära väldigt tuffa jämförelsetal. Troligen ligger även den starkare dollarn till hinders också resten av detta år. Även om det dras en broms i personalrekrytering så förutses högre investeringskostnader. Med de förutsättningarna så får man anta att det kommer vara lite ”ljummare” tillväxt de närmsta 2-3 kvartalen.

Så vad innebär det för mitt innehav eller min syn på värderingen? Ingen ändring faktiskt. Alphabet är ett fantastiskt bolag. Annonser fungerar självklart även via social media, men där finns det många. De sociala medierna avbyter varandra också i popularitet. Vem vet vad som är populärast om ett par år? Google finns det dock bara ett utav. Ser inte hur deras position ändras under den närmsta framtiden (57 % av sök-marknaden i USA). Men Amazon kan utgöra den tuffare konkurrenten vad det lider (19 % av sök-marknaden i USA).

Annat som hänt är 20:1 splitten. Nu finns 20 gånger så fler Alphabet-aktier på kontot.

Alphabet ger inte utdelningar däremot återköper man aktier. 70 miljarder usd har man mandat för.

Lite motvind förekommer också. Exempelvis så har man fått gå med på att avgiften för appar i Play Store ska vara 15 % istället för 30 %. EU har tidigare delat ut böter på ca 9 miljarder usd. Jämför man med dagens ca 125 miljarder usd i kassa och räntepapper så är det dock inte blodigt även om pengar är pengar.

Vad gömmer sig under Other Bets då? Ja en hel del. Även där väntas det på att något ska komma att bli vinstgivande. Exempelvis Verily, Waymo, DeepMind, Calico m.fl. Pengaslukare eller framtida guldklimpar? Vem vet.

Värdering just nu ca PE 21. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar