måndag 25 juli 2022

För varje nedgång på börsen man är med om så blir det på något sätt lättare och lättare

Sist nedanstående text publicerades var 2020 och vi var kanske ca 20 % ned från tidigare ATH. Fick iden att återanvända blogginlägg från förr av en bloggarkollega. För visst är det så att saker har en tendens att upprepa sig, om och om igen. På gott och ont.

Vilka noteringar gjordes då?

Jo, att för varje nedgång på börsen man är med om så blir det på något sätt lättare och lättare. Det underlättar också väldigt att ha tänkt igenom redan innan hur man vill agera under nästa nedgång (i vad det nu månde vara som är katalysatorn). Som jag skrivit om tidigare så är alla kriser väldigt lika även om orsakerna till dem är vitt skilda.

Tre saker som jag tänker skapar sinnesro i nedgångar är:

Ha en liten krigskassa. Även om den är liten (för du vill ha dina pengar i ”arbete” så mycket som möjligt) så gör den lilla  ”krigskassan” en stor psykologisk skillnad. Hur stor den ska vara kan variera något enormt. Inte minst på vilken livssituation man har och huruvida man lever på sina investeringar eller inte. Dess vara eller icke vara gör dock stor skillnad.

Håll aktiepengar separerade från pengar som rör vardagsekonomin. Avsätt m.a.o. bara pengar man inte tror sig behöva de närmsta åren till aktieinvesteringar. Ett råd som matas in från alla håll och kanter, men tyvärr tror jag att det finns de som tullar på detta och då kan man verkligen hamna i trångmål. Inte minst för att man kommer känna en stigande panik på ett helt annat sätt när volatiliten sätter in.

Nyttja inte överdriven belåning. I mitt eget fall nyttjar jag, i normalfallet, ingen belåning alls. Undantag kan göras, men det ska vara i väldigt särskilda situationer. Börsen har tidigare fallit och kan falla 73 % igen. Räkna vad en belåning på portföljen på ATH gör med portföljen då.  Räkna inte kallt med att just dina innehav ska  klara fondutflöden m.m. och hålla uppe sina kurser. När det plötsligt faller, faller allt.

De här tre enkla reglerna låter hyfsat logiska nu. Dock kommer färre och färre tänka så här om några år då vi antagligen har någon ny slags eufori. Börsen kommer vara på nytt ATH, Fear and greed indexet kommer vara på topp-optimist notering igen och så händer det något som får allt att rasa.

Sedan startar det om igen.

Och igen.

Igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar