onsdag 6 juli 2022

Fastpartner, Platzer Q2 2022

Med det som hänt med värderingen i diverse fastighetsbolag så var det naturligtvis spännande att läsa de två första Q2-rapporterna från två stycken, Fastpartner och Platzer. Hade kåkarna brunnit upp nu när räntan har stigit?

Mycket riktigt hade Fastpartners snittränta ökat. Till 2,1 % från 1,6 %. Samtidigt redovisade man ett rekordstarkt kvartal. Stigande hyresintäkter och ökat driftnetto gav ett ökat förvaltningsresultat på ca 12 %. För H1. Plus 16 % om man bara ser till kvartalet.

VD nämner att hösten kan bli mer utmanande. De står rustade. De har inte dragits med i köphysterin då priserna på fastigheter varit dyra utan istället då arbetat med sina projektfastigheter.  Eller som VD skriver.

”Eftersom priset på fastigheter har varit höga under de senaste åren har vi omfördelat kapital från fastighetsförvärv till vår projektverksamhet, vilken har en mycket högre avkastning.”

Han nämner även börsens värdering av bolaget i nuläget och anledningarna därtill.

”Det kan vara av intresse att se hur börsen värderar substansen i Fastpartner. Aktien handlas idag till en kurs som motsvarar en rabatt mot NAV om cirka 46%”

” Dessa förändringar i synsättet på fastigheter och fastighetsaktier återspeglar den osäkerhet som råder på kapitalmarknaden beträffande stigande räntor och sämre likviditet.”

” Sammantaget står vi inför en utmanande höst med ökande finansieringskostnader och sämre likviditet. Till detta kommer även sämre konjunktur på grund av stigande räntor vilket begränsar konsumtionsutrymmet för individen samt bromsar investeringsutrymmet för företagen.”

Kort och gott man stryper till pengakranen och i mitt synsätt så är det inget fel med det för lätta pengar skapar allt för mycket obalanser.

 

En titt på Platzer så redovisar även Platzer ett starkt första halvår, men flaggar för tuffare höst p.g.a. stigande priser och stigande ränta. För Platzers del hade snitträntan stigit till 2,1 % från 1,7 % för ett år sedan.

En rejäl värdeökning tecknades in. Detta p.g.a. av försäljning av ett av deras större och längre projekt. Södra Änggården.


 

 VD nämner även framtiden.

” När det blåser som mest gäller det att ha extra ”hö på loftet” som det gamla kloka uttrycket säger. Ökande osäkerhet på de finansiella marknaderna har gjort att det blivit svårare och dyrare att finansiera via kapitalmarknaden. Däremot fungerar banksystemet väl. Vi har aldrig varit bättre rustade för att hantera tuffare tider inom finansiering än nu. Vår belåningsgrad är lägre än någonsin, vi har större delen av våra lån i banker, våra huvudägare är stabila och långsiktiga och vi har inget korsägande som kan utlösa effekter utom vår kontroll. Det känns väldigt tryggt i osäkra tider.”

Samt agerandet på börsen.

” Ibland kan jag inte låta bli att förundras över hur snabbt synen på värdet av ett fastighetsbolag förändras. Jag förstår att tillgång på billigt kapital och få alternativa investeringsmöjligheter spelar större roll än hur fina husen är, men slås ändå av den volatilitet som finns.”

Där kan jag definitivt hålla med.

Tycker det i marknaden finns tendenser att folk ser framför sig ett 90-tals scenario med krascher av både fastighets- som banksektorn.  Jag ser inte det. Det som händer nu med åtstrypning ser jag som sagt som bara sunt. Det osunda har varit det som vi haft innan. Som jag redan påtalat flera gånger. Jag är heller inte orolig för att köpa aktier i dessa tider. Tvärt om.

En kris/åtstramning ska egentligen rensa ut, osunda bolag ska gå under och sunda bolag ska gå stärka ut från den. Det är det som förhoppningsvis sker nu. Några mindre innehav i portföljen är svårare att bedöma men som helhet är jag inte orolig alls för portföljinnehaven. Sedan kan man inte veta huruvida 2022, 2024 eller 2027 blir positiva eller negativa år i värdeutveckling. Den kaffesumpen har jag inte i mitt förmiddags-kaffe.

Fastpartner värderas i skrivande stund till ca 11 gånger förvaltningsresultat och Platzer till 13.

Några tankar om fastighetsbolagen på börsen?

Vill passa på och flagga för att Hernhag har gett sin syn på sektorn och nuvarande tillstånd i tre ypperliga inlägg här: Del 1, Del 2 och Del 3.

1 kommentar:

  1. En tanke är att är det någon bransch som oftare gått från eufori till bubbla så är det fastigheter. En annan är att just nu vill man äga (om man ska äga) fastighetsbolag med låg skuldsättning och kassa att köpa när värderingarna faller och andra måste sälja.

    SvaraRadera