lördag 29 augusti 2020

Kinneviks inlösensaktier

Kinnevik sålde av en del i sitt innehav i Zalando. En investering som en del (inklusive jag) var kluven till då det begav sig, men som visat sig vara helt rätt. Zalando grundades 2008 och Kinnevik blev störste ägare 2012. Nu var de redo att "casha in" lite och en del av detta ska gå till aktieägarna.

Förfarandet är att de delar ut inlösensaktier. Detta har skett i veckan. Handel med dessa aktier kommer vara möjlig mellan 27 augusti till och med 10 september. De som äger inlösensaktier den 14 september kommer sedan få dem inlösta ett par dagar senare mot 7 kr aktien.

Inlösen av aktier kan vara skattemässigt fördelaktig för vissa typer av ägare. Då främst utländska som kan ha andra skatteregler och aktiekonton än vi. För en vanlig svensk småsparare med ISK så gör det väl sak samma, men för en utländsk ägare som kanske måste betala svensk kupongskatt på utdelningar men kan sälja värdepapper utan så hög beskattning så är en försäljning av inlösensaktier att föredra av skattemässiga skäl. Bättre än att skatta 30 % på utdelningen.

Inlösen kommer ske per automatik. Du behöver inte göra något. Det som kommer ändras är dock din anskaffningskostnad för dina Kinnevik-aktier. Anskaffningskostnad påverkar skatten om man säljer sina aktier för de med depå. Jag har t.ex. Kinnevik-aktier både på gammal hederlig depå som ISK-konton. Det gör sak samma för de med aktierna i ISK/KF. Den skatt som kommer utlösas för mig är för de inlösensaktier som löses in från depån. Jag har inga planer på att sälja de "vanliga" Kinnevik-aktierna.

Skatteverket kommer ge besked framöver hur det hela ska beräknas.

Zalando har ju som allt annat digitalt fortsatt upp i kurs även efter Kinneviks försäljning så vill man fortsätta äga mer av Zalando så kan man ju använda sina pengar till att köpa bolaget.

En annan möjlighet som kanske uppenbarar sig är att det blir säljtryck på inlösensaktierna. Kan man köpa Kinnevik IL under 7 kr så kanske man kan tjäna några kronor beroende på volym. Sällan det ligger så mycket gratispengar på bordet dock.

Äger du Kinnevik eller Zalando? Några tankar om bolagen?

1 kommentar:

  1. Tackar, tackar. Hade totalt missat att Kinnevik gav ut inlösenaktier.

    SvaraRadera