söndag 9 augusti 2020

Börspsykologi - så blir du en bättre investerare


Tror mig ha läst att Benjamin Graham redan på 40-talet yttrade att inom fältet aktieanalys så hade mycket hänt, men inte vad det gäller människors tankesätt och beteende. Så här drygt 80 år senare så är det nog fortfarande sant. Mycket har utvecklats vad det gäller hur man kan analysera aktier och aktiekursers rörelser, men våra tankemönster idag skiljer sig inte från de som levde då, eller de som levde för flera tusen år sedan för den delen.

Cristofer Andersson, aka bloggaren Sofokles, har skrivit en bok på det ämnet. Titeln är Börspsykologi och går igenom några av de psykologiska aspekterna man har att hantera när man försöker förränta sina surt förvärvade slantar på börsen.

Till sin struktur och disposition är boken lättförstårlig. Varje kapitel lägger fram en ”psykologisk fälla” följt av berättande exempel på några fiktiva personer och deras hanterande av densamma. Kapitlet avslutas med en reflektion vilket i sak ger läsaren tips på hur denne kan hantera det hela. 

Ett exempel är kapitel 3 som går igenom system 1 och 2 i beslutsförfarandet som är en sammanfattning av Daniel Kahneman teori om att vi människor har två olika beslutssystem. System 1 är med vilket vi tar mer omedelbara beslut, medan system 2 är den mer eftertänksamma. Cristofers ansats är att få läsaren att tänka på att använda system 2 mer. Inte vara för driven av sina ”känslor” och ta förhastade beslut.

Det är väl en av de saker som Cristofer framförallt vill skicka med läsaren. Det samt att skriva ned varför man gör som man gör, tycker som man tycker o.s.v. som ett sätt att bemästra sina hjärnspöken.

Samtidigt finns det alltid flera sidor av myntet. Ta exemplet att inte agera för snabbt. Samtidigt finns det studier som påvisar att om ett bolag kommer med en rapport som ger negativ rapportreaktion så kommer det bolagets aktie fortsatt att underprestera den närmsta tiden. Då kanske det vore bra att vara snabb istället för att vänta flera dagar då många fler procentenheter utraderats? Om man nu ändå kanske kommer komma fram till ”sälj”. Man kan ju alltid köpa igen... På samma sätt som en fågel i en flygande flock automatiskt svänger om fåglarna bredvid gör så för att undvika bli den som blir tagen av en rovfågel. Eller hur är det med talesättet, ska man få panik så ska man få panik först! Nu leker jag som ni ser lite djävulens advokat här. Ytterligare en sak som tas upp i boken. 

Vill man en gång skörda så måste man börja med att så. Jag tycker boken Börspsykologi - så blir du en bättre investerare passar som ingång till ämnet och även om man inte blir expert på ett ämne genom att bara läsa om det så bör det i alla fall kunna så en viss medvetenhet. Således kan jag  varmt rekommendera den.

Har du läst den? I så fall vad är dina tankar om boken?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar