lördag 22 augusti 2020

Beijer Alma Q2 2020


Liksom för många andra slog corona-krisen mot bolagets Q2:a. Liksom många andra skriver bolaget om att vändningen kom mot slutet. Mr Market har ju redan sett och handlat upp detta så några ”gratispengar” ligger inte  på bordet i skrivande stund.

Sjunkande omsättning och sjunkande rörelseresultat blev resultatet i q2:an. Likaså orderingång. Det som ett enskilt kvartal i dessa tider är inget oroande, men nu har vi 6 kvartal på raken med organisk sjunkande orderingångar. Det är inte den roligaste utvecklingen. Det slinker lite under radarn.

Bolaget håller dock i försäljningen p.g.a. förvärv. Man har lagt om sin strategi. Ni som följt mig vet att jag länge gillat Beijer Alma. Jag gillar fortfarande Beijer Alma, men man måste ha koll på att Beijer Alma inte riktigt är samma bolag nu som då. Balansräkningen har blivit mer som ”slimmad” som andra bolags och man siktar mycket mer på förvärv. Förr i tiden var en urstark balansräkning och att man lade sitt kassaflöde på rejäla utdelningar kännetecken för Beijer Alma. Nu har man följt andra mer i spåren.

Även om det inte märktes på aktiekurserna så var hela 2019 samt början av 2020 en inbromsning för många industriella aktörer. Redan Q4 2018 började Volvo få minskad orderngång på lastbilar. I vanliga fall sencykliska Alfa laval böjrade tappa Q2 2019 och Beijer Alma tappade ”momentum” redan Q4 2018 även om den organiska orderingången föll först kvartalet efter. 

6 kvartal med sjunkande organisk orderingång kompenseras med förvärv. Dock blir snitttillväxten på omsättningen ganska mycket lika med 0 % då.

Förvärv kompenserar. Dock är skillnaden mellan förvärvad tillväxt och organisk i dessa sammanhang att ofta blir marginalerna lägre vid förvärvad. Så händer även i Beijer Alma.

I mitt base-case scenario har jag naturligtvis en högre förväntad tillväxt på bolaget över tid. Jag har inte justerat det än. Har inte ändrat mitt ”fair value” uppåt på länge.  Det är ju tydligt att vi varit i en nedåtgående trend ett tag nu. Något som började årsskiftet 2018/2019 och som kan ha avslutats med en rejäl urblåsning nu under  mitten av 2020.

Därför är jag heller inte särskilt orolig för framtiden. Visst läser man media så ska vi alla bli av med jobben, men man får tänka på att en sorlig skrämsel historia får fler läsare än en trevlig och  positiv. Samma fenomen finns i sociala medier så det är inte så att journalister specifikt är fångade i detta dilemma. Det är ett mänskligt fenomen. Ser samma på sociala medier där det delas och förfasas över allt möjligt. 

Men jag tycker det mesta visar på att framtiden ser ljus ut. Liksom en nedåtgående aktiekurstrend på marknaden brukar sluta med ett rejält ras det sista så samma sak med orderingångar innnan det vänder uppåt igen.

Dock som alla har sett redan så har Mr Market redan listat ut det.

Lite mer makro. Fear & Greed index på 70 vilket översätts till ”Greed”. OMXS30 stängde i fredags på 1750 (legat och skvalpat runt det i en månad drygt) och min egen lilla sentimentsinkidator – bevakningslistan - visar på att 1/3 av bolagen där är ”gröna”. Resten "gula" eller "röda".

Tillbaka till Beijer Alma. Statligt stöd har bidragit till att hålla uppe vinsten. Samma fenomen som hos en del andra. Stöd har mottagits motsvarande halva rörelsevinsten under kvartalet. Redovisad vinst rullande 12-månaders på 5,88 och vi pratar i nuläget om en värdering på ca PE 21 (P/S 1,7). Dock är det ju inte där som, enligt mig, är bolagets intjäning framåt. Jag tror Beijer Alma, till låg risk, är dubbelt så mycket värt om 10 år. Då förstår du också varför jag inte är en köpare på dessa nivåer även om det är ungefär på ”fair value”. Det finns bolag där ute som, likaså ganska låg risk, troligen är dubbelt så mycket värt om 5 år.

När industrikonjunkturen i Europa vänder uppåt igen då ser vi antagligen även ökad organisk orderingång igen, men vi har inte kommit dit än.

Tankar om Beijer Alma eller marknaden i övrigt?

2 kommentarer:

 1. Kanske ska det inte ses som odelat negativt att balansräkningen blivit mer offensiv, eller slimmad som du skriver, kanske är det en anpassning till ränteläget som gynnar aktieägarna?

  Du skriver att det finns bolag där du förväntar dig den dubbla avkastningen till ungefär samma risk. Jag är tveksam men samtidigt nyfiken. Var har din bevakningslista tagit vägen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog en anpassning. Syftar lite på bolag som NWP eller Instalco som också ter sig väldigt välskötta men verkar ha dubbla tillväxttakten. Bevakningslistan finns kvar, men jag får nog uppdatera länk till den från denna bloggen. Hade länkat till den från TradeVenue förut.

   Radera