söndag 15 januari 2012

Intervju med Per H. Börjesson

Nyligen hade Per H. Börjesson vänligheten att svara på några intervjufrågor. Tack Per.

Per är VD för Investment AB Spiltan som bl.a. äger fondbolaget Spiltan Fonder, som nyligen lanserat aktiefonden Investmentbolag. Per har också skrivit ett flertal böcker om aktier, sparande och investeringar. Så här kan alla svenskar bli miljonärer, boken Så här blev Warren Buffett världens rikaste person samt den nyss utkomna Så här får du ett rikt liv som pensionär - Sluta pensionsspara.

Nedan följer intervjun.


Kan du berätta lite kort om dig själv?

Vd för Investment AB Spiltan sedan 1997 på heltid. Spiltan investerar i minoritetsposter i stabila onoterade bolag och är också huvudägare i Spiltan Fonder och Alternativa aktiemarknaden. Har skrivit böckerna Så här kan alla svenskar bli miljonärer, Så här blev Warren Buffett världens rikaste person och nu senast Så här får du ett rikt liv som pensionär – sluta pensionsspara. Civ ing I linjen Linköping och MBA från Columbia Business School i USA.


Om man vill lära sig mer om sparande och aktier har du några förslag på var man ska börja?

Mina böcker har sålts i över 100 000 exemplar och en anledning att de blivit så populära att jag försöker förenkla när de flesta andra försöker göra saker komplext. Ett bra sätt att få mer information är att bli medlem i Aktiespararna och få deras tidning varje månad och läsa andra privatekonomiska tidningar som till exempel Privata Affärer.


Vilka "fällor" ska man akta sig för enligt dig när det gäller sparande och aktier?


Det största problemet är att de flesta inte har tillit till sin egen förmåga när det gäller placeringar. Många har tror också att det är viktigt att vara aktiv med när det gäller placeringar är det de passiva som vinner på lång sikt. Transaktioner är finansvärldens modersmjölk.


Har du någon förebild när det kommer till aktier och investeringar och i så fall varför just han/hon?

Warren Buffett är världens bästa aktieplacerar och min förebild. Han säger ”köp och behåll, stabila bolag med ärliga människor som har affärsideer du begriper”. Lätt att säga men otroligt svårt att ha karaktären att verkligen följa de enkla principerna.

3 kommentarer:

 1. Bra intervju, och starkt att få till den!

  Per H Börjeson är intressant och klok. Ibland kan han dock förenkla lite väl mycket, t.ex. att kapitalförsäkring (och även då ISK?) aldrig är bra pga årlig skatt. Då missar han att den passar bra för utdelningaktier. Men i stort är han bra på att hitta konstigheter i branschen att investera sunt.

  SvaraRadera
 2. Tack Gustav! Kul att du uppskattar intervjun.

  Jag har inte läst vad Per sagt/skrivit om just kapitalförsäkring/ISK men jag har kanske likheter med honom då jag också är skeptiskt till "lösningar" så som kapitalförsäkringar och investeringssparkonton även om jag förstått att många andra är positiva till det. Det får kanske vara ämnen för framtida inlägg.

  Som tur är behöver ju inte alla göra, tycka och tänka lika men det kan gå bra ändå. :)

  SvaraRadera
 3. Sparande i ISK har väldigt låg beskattning i år,tack vare att statslåneräntan var låg den sista nov förra året.Men i framtiden måste man hålla koll på statslåneräntan,och göra en beräkning för att se om det är lönsamt.Den största nackdelen med IKS är att man inte kan dra av eventuella förlustaktier.Därför bör man bara investera i stora bolag med bra vinster och hög direktavkastning.

  SvaraRadera