torsdag 5 januari 2012

Analys av G5 Entertainment

 OBS! Denna analys är gammal och slutsatserna är ej längre giltiga. Analysen ligger kvar som "historisk referens". Innehavet är avyttrat.

G5 Entertainment har funnits i portföljen i två år så man kan ju tycka att det sannerligen är på tiden med en enklare analys, en s.k. "back-testing" utifrån mina nyinvesteringskriterierG5 Entertainment är listat på Aktietorget och är utvecklare och förläggare av nedladdningsbara spel för mobil och pc samt för stationära och bärbara konsoler. G5 utvecklar och publicerar egna spel och äger ett antal pc- och iPhone-spelkoncept som exempelvis Supermarket Mania, Stand O' Food och Mahjong Artifacts.

Tillväxtspotential - Ja. Ökad vinstpotentialen ligger i en fortsatt ström av utvecklade och lanserade spel. Marknaden är växande och även om det finns många konkurrenter som slåss om marknadsandelar så har bolaget i alla fall hittills lyckats bevisa sin kapacitet. Dock ska tilläggas att man är känslig för eventuella bakslag, men eftersom mängden spel som nu lanseras kontinuerligt är relativ stor så ser jag risken som mindre nu än den var tidigare. Om man kan fortsätta i samma takt utan att dra på sig för stora kostnadsökningar.

Förtroende för ledningen - Ja. Min bedömning är att bolaget har en, visserligen relativ ung, men kompetent ledning. VDn är själv en av grundarna och äger ca 8% av bolagets aktier.

Ok pris - Ja. Bolaget klarar (samt klarade vid första köp) P/E kravet. Min bedömning sedan tidigare (se tidigare bedömning här) är en vinst på ca 2,50 kr/aktie för 2012. I nuläget handlas bolaget runt 21 kr vilket då ger ett P/E på ca 8,5 baserat på den bedömningen. Ledningen själva har under senare tid spått ett resultat på 3,20 kr/aktie för 2012 (Motsvarar ca PE 6,5 för 2012). Nuvarande kurs ligger inte nära ATH.

Ok balansräkning - Ja. Bolaget är i princip skuldfritt.

Bedömd av tredje part - Att investmentbolaget Traction, som specialiserar sig på att utveckla och förädla entreprenöriella företag, gick in som ägare ser jag som ett styrketecken.

Saker på plats - Ja. Spel utvecklas, lanseras och genererar intäkter.

Information tillgängligt - Ja. Bolaget presenterar regelbundet information. Nästan lite väl föredömligt kan jag tycka ibland. Prognoserna för framtiden är av sådan karaktär. Jag är av åsikten att man från ledningshåll ska vara försiktig med för exakta prognoser. När man blir för "duktig" i att kunna prognosticera resultat väcks frågor om bokföring t.ex. sättet på hur man gör avskrivningar. G5 Entertainment använder 2 år som avskrivningsperiod för sina spel från då de lanseras. Personligen finner jag inte det allt för iögonfallande, men det bör i alla fall noteras.

G 5 Entertainment får godkänt på 7 kriterier av 7. Detta leder då till rating: A.


Slutsats

Med ratingen A så får G5 Entertainment godkänt och är därmed en värdig kandidat för att ha/ta in i portföljen. Naturligtvis i lagom dos, som med alla spekulativa innehav.

Vad är din syn på G5 Entertainment?

4 kommentarer:

 1. Kan inte bolaget, men skulle vara för mycket chansning för mig.

  App-branschen är het och växande, då antar jag att de har och kommer att få väldigt många konkurrenter. Och vad gör detta bolag bättre än dessa, har de någon särskild konkurrensfördel? Möjligen det faktum att Traction gick in i bolaget då, men konkurrenterna har väl stark uppbackning också antar jag?

  Skulle i dagsläget (med min försiktiga investringsstil) vänta med investering tills de delar ut pengar och funnits längre. Som det är nu är jag inte säker på att de finns kvar om 10 år.

  Som en ren chansning är det dock spännande, både jag och sambon gillar t.ex. Stand' O food, och nu vet jag att detta är bolaget bakom produkten!

  SvaraRadera
 2. Flera starka skal till att aktien inte lyfter:

  1 Den laga omsattningen i aktien.
  2 Kontinuerliga utforsaljningar i sma poster som trycker ned kursen.
  3 Notering pa aktietorget uppfattas idag inte positivt da manga foretag pa denna lista gjort aktieagarna besvikna genom orealistiska mal for verksamheterna. Galler dock inte G5! Men det brukar vara sa att alla dras over en kam.

  En notering av G5 pa storre lista torde losa en del av problemet.

  VD ProInvestor.se

  http://www.proinvestor.se/aktietaevling

  SvaraRadera
 3. Har också noterat de precisa prognosträffarna från G5. Precisa kvartalsprognoser kanske delvis förklaras av att de ofta kommer ca 1 månad in i kvartalet och då finns den första månadens utfall redan tillgängligt, vilket borde öka träffsäkerheten. Precisa årsprognoser är annorlunda och kanske mer förvånande/imponerande?

  Skulle emellertid allt vara så som G5 rapporterar så har vi nog ett underbart case. Stabila och starkt ökande vinster och kassaflöden i ett segment med stark tillväxt (Se t.ex. Ericssons prognoser för mobilt bredband från ca 1 miljard 2011 till över 4 miljarder 2016 http://www.ericsson.com/thecompany/investors/financial_reports/2010/annual10/results/board-directors-report-2010/business-focus).

  G5 verkar lite för bra för att vara sant och då är det ofta inte sant, eller? Tractions intåg minskar sannoikheten för att det finns "ugglor i mossen". En notering av G5 på någon mer officiell handelsplats (t.ex. Small Cap) skulle också minska osäkerheten.

  2012 blir ett spännaande år.

  SvaraRadera
 4. @Gustav - Nej jag kan inte påstå att bolaget har någon nämnvärd konkurrensfördel. Bolaget är helt klart mer riskfyllt och saknar saker som jag kräver av de innehav jag har som grund i portföljen därav är kriterierna annorlunda för denna typ av bolag. Jag har satt som egen begränsning att max 10% av portföljen ska vara i spekulativa innehav.

  @Proinvestor - Håller tummarna för att vi får se en notering på en större lista framöver!

  @Anonym - Tack för länktipset! Vi får se framöver hur det utvecklar sig, men det går i alla fall konstatera att man inte dragit på sig stora skulder eller gör nyemission efter nyemission. Speciellt det sistnämnda är ju utmärkande för en del andra mindre seriösa (tillsammans med frekvent byte av VD, bortslarvad bokföring, ändrad verksamhetsbeskrivning en gång per år et.c. et.c.)Men visst ska man vara fortsatt vaksam. :)

  SvaraRadera