lördag 16 april 2011

Analys av Skanska

En analys utifrån mina ratingkriterier på Skanska.


Large eller midcap eller motsvarande: Ja.

Tydlig ägare >20%: Industrivärden kontrollerar 28% av rösterna.

Ger bolaget och förväntas det ge utdelningar? Ja.

Klarar sig verksamheten undan från påverkan av makro-faktorer så som råvarupriser, ränteläget och börssvängningar? Nej. Byggverksamhet och fastigheter är relativt beroende av bl.a. ränteläget.

Klarar sig verksamheten utan att vara beroende av innovativ produktutveckling? Ja. Här pratar vi om att t.ex. ligga bra till i anbudsförfaranden istället.

Konjunktur-okänslig: Skanska har gått med varierande vinst under de senaste 10 åren. Därtill har de haft ett förlustår. (12 kr i vinst/aktie till 2 kr i förlust/aktie). Dock har Skanska hela tiden klarat av att ge utdelningar och enligt kriterierna kan något enstaka förlustår vara ok om utdelningarna ändå är säkra. Skanskas verksamhet som sådan är ändå beroende av konjunkturer och relaterade faktorer så min samlade bedömning är att bolaget direkt eller indirekt riskerar att påverkas av konjunktursvängningar. Tittar man på kassaflöden över tid så syns stora skillnader från år till år vad det gäller s.k. investeringskostnader/intäkter. Ibland står de för en stor del av inkommande kassaflöde (netto) andra år går det åt en stor del (netto).

Är räntebärande skulder lägre än eget kapital? Ja, Skanska har 5 miljarder kr i räntebärande skulder att jämföra med 21 miljarder i eget kapital.

Bättre än index? Skanska levererar i regel en direktavkastning på ca 4% via ordinarie utdelningar samt har haft för vana att utöver det ge extra utdelningar till sina aktieägare när det finns förutsättningar för det. Kursutvecklingen har de senaste 10 åren korrelerat med OMXS 30 ganska exakt. Med utdelningar över medel för index så klarar Skanska därmed kravet.

Förtroende för ledningen: Ja. Har inget att anmärka.

Skanska får godkänt på 7 kriterier av 9. Detta leder då till rating: A.


Slutsats

Med ratingen A så platsar Skanska i en långsiktig portfölj, men man bör vara medveten om dess svagheter.

3 kommentarer:

 1. Känns bra att äga dem indirekt genom Industrivärden :)

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också en del av Industrivärdens innehav. :)

  SvaraRadera
 3. Hade ett par aktier i Skanska ett tag. My 5 cent:

  Gillar finanserna som är bäst av byggbolagen. Svag/obefintlig tillväxt sedan 2005 gör att värderingen ser ganska hög ut. Svåranalyserade kassaflöden.

  SvaraRadera