torsdag 28 april 2011

AstraZeneca Q1

AstraZeneca har idag lämnat Q1 rapport.

Enligt en analytiker på Swedbanks så "Vinsten per aktie överraskar".

Det är i och för sig sant, men man ska då också ha två saker klart för sig. Redovisad vinst är en bokföringssiffra och säger inte så mycket om själva verksamheten samt att per aktie ej heller säger mycket om verksamheten i sig. Speciellt inte i en verksamhet som "articifiellt" höjer vinsten per aktie genom återköp.

Så vad tittar jag själv på då om jag vill kika djupare?

Omsättningen: 8292 milj usd för Q1 2011 att jämföra med 8576 milj usd för Q1 2010. En 7%-ig minskning av försäljningen. Inte bra. Ligger variationen inom det "normala"? Hur mycket spelar valutaeffekter in? Det tåls att kika närmare på.

Marginaler: Minskad försäljning kan hjälpas upp av bättre marginaler men detta är inte fallet. Rörelseresultatet har sjunkit motsvarande siffra som omsättningen. Inte bra.

Balansrapporten: Har det skett något extra ordinärt där under kvartalet? Nej. Bra.

Kassaflödet: Är det något ovanligt med inkommande kassaflöde eller med investeringskostnaderna? Nej det hela ser helt ok ut.

Så vad går att utläsa. Jo att inget speciellt egentligen hänt annat än att man tappat i försäljning. Ändå redovisas en vinst som är 10% högre per aktie. Vilket iofs också är sant. Men betyder det att verksamheten gått och blivit 10% bättre? Nej det betyder det inte.

Vad är din syn på AstraZeneca?

Tillägg: Jag har kikat efter nu i tidigare kvartalsrapporter på omsättningen. Jag gick tillbaka och tittade på alla åren tom 1999. Aldrig förr har försäljningen minskat Q1 i jämförelse med motsvarande period året innan. Olycksvarslande trendbrott?

5 kommentarer:

 1. Mycket fakta i inlägget, men vad är din åsikt om aktien som ägare i AZN? Är dess låga P/E-tal befogat? Skulle du kunna tänka dig att köpa på? Sälja? Ja, du förstår... :)

  SvaraRadera
 2. Jag ökade senast i AZN i Mars till köpkursen 292,10. Jag kan tänka mig att öka mer om priset är det rätta. AZN är intressant att ha under uppsikt och ev. öka i så länge kursen är under 314. 297 är dock den kurs jag allra helst ser passeras för att skapa köpläge. Min bedömning är utifrån hur jag ser på AZN och dess del i min portfölj. Jag är ute efter utdelningarna. Så länge jag bedömer det som rimligt att de kommer fortsätta samt öka över tid så uppfyller AZN sin roll. Jag skulle inte vilja ha huvudvikten i AZN i portföljen, men som ingrediens i en mer differentierad är den till rätt pris helt ok anser jag.

  SvaraRadera
 3. Appropå mina "riktkurser". Det är naturligtvis inte så att AZN inte är vatten värt vid 298 men jätteattraktiv vid 296, men mina förutbestämda "riktkurser" hjälper mig att försöka göra mer oberoende värderingar och undvika att bli allt för påverkad av kursernas upp- och nedgångar. Det ger mig något att återvända till och reflektera kring när jag försöker bedöma värdet av ett innehav för mig.

  SvaraRadera
 4. Köpte AstraZ på 295 i mars. Tycker att fallhöljden är begränsad på dessa nivåer. Jag köper opopulära aktier som folk flyr. Långsiktigt fyller AstraZ sin funktion som avkastare. Kollar man tio år tillbaka så har är det fin historik. Vad som händer i framtiden är omöjligt att spekulera i. Men som du säger spartacus, en större post bör man inte ha. Den har jag hellre i JnJ.
  Forsätt blogga! Gillar många av dina innehav.
  /Marknadsföraren

  SvaraRadera