tisdag 5 april 2011

Analys av Ratos

Här kommer en analys utifrån mina investeringskriterier på Ratos


Large eller midcap eller motsvarande: Ja, noterat på OMX largecap.

Tydlig ägare >20%: Familjen Söderberg inkl relaterade stiftelser kontrollerar 74% av rösterna.

Ger bolaget och förväntas det ge utdelningar? Ja.

Klarar sig verksamheten undan från påverkan av makro-faktorer så som råvarupriser och börssvängningar? Ja. Varken Ratos självt eller de underliggande innehaven påverkas nämnvärt av just dessa faktorer.

Klarar sig verksamheten utan att vara beroende av innovativ produktutveckling? Ja. De underliggande innehaven är överlag ej heller jätteberoende av detta.

Konjunktur-okänslig: Ratos har levererat stigande utdelningar i över 10 år men den underliggande verksamheten bedöms som i mångt och mycket konjunkturkänslig.

Är räntebärande skulder lägre än eget kapital? Ja, 10.923 Mkr i räntebärande skulder att jämföra med 16.465 Mkr i eget kapital. Som synes använder Ratos skuldsättning som del i sin affärsmodell. Det ger s.k. hävstång. Även de underliggande innehaven har ofta en hel del räntebärande skulder. Dock ligger skuldsättningen i Ratos fall (och bland de flesta innehav) under mitt minimi-krav och verkar under nuvarande ledning även skötas förnuftigt och användas för att optimera avkastningen för aktieägarna. Man bör dock vara medveten om situationen och ha den under uppsikt.

Bättre än index? Med en genomsnittlig totalavkastning på 28% per år och en genomsnittlig utdelningsökning på 15% per år så är Ratos ett av de bolag som gått absolut bäst på börsen. Avkastningskravet har ej minskat. Ej heller förutsättningarna så allt pekar på att de ska lyckas slå index även i framtiden.

Förtroende för ledningen: Ja.

Ratos får godkänt på 8 kriterier av 9. Detta leder då till rating: AA.


Slutsats

Med ratingen AA så är Ratos en av börsens mest intressanta bolag. Detta märks också ofta på värderingen (ratingen tar som sagt inte hänsyn till nuvarande värdering). Det man bör ta i beaktande är skuldsättningens samt ledningens roll. Håll ett öga på skuldsättningen så att bolaget successivt inte börjar utsätta sig för för mycket risk i ett försök att slå tidigare "avkastningsrekord". Det är också mycket möjligt att verksamheten i sig är starkt beroende av vilka som sitter i ledningen. Ett ev. framtida byte av ledning (VDn?) kan eller kan kanske inte påverka verksamheten starkt. Det är en "joker" för framtiden.

2 kommentarer:

 1. Jag gillar också Ratos, men som du nämner inte till detta priset.. Kan bli köp nästa big dipp.

  Ska lyssna på Arne nästa vecka, lär bli awesome!

  Må gott!
  //Vat

  SvaraRadera
 2. Jag hoppas att Arne gör en försumbar groda som pressar ner kursen så att jag kan köpa mig in mer. Skulle gärna tredubbla mitt innehav där.

  Helt klart ett av mina favoritföretag på börsen!

  SvaraRadera