tisdag 2 februari 2021

Alibaba Q3 2020

Alibaba lämnade rapport idag (delat räkenskapsår). Tänker lämna de politiska riskerna därhän i detta inlägg och enbart notera ned lite från rapporten. Vill man läsa om politiska risker så finns de i tidigare inlägg om Alibaba.

Kvartalet bjöd på 37 % ökning av omsättningen. Ännu ett fantastiskt kvartal för denna e-handelsjätte. Justerad EBITA ökade med 21 % vilket är ett vinstmått som justerar en del för aktiemarknadens upp och nedgångar. Redovisad vinst växte med 27 %.

Sammanfattningsvis bjöd Alibaba på en väldigt fin tillväxt. Det är också det sentimentet (tillväxt) som verkar råda i Kina. Hjulen snurrar på för fullt där och i takt med att hjulen snurrar så tar Alibaba sin del av det hela.

Alibaba förgrenar sig på så många sätt så en detaljstudie är svår att göra, men ett av  benen kan väl t.ex. nämnas, Ele.me, som är en digital plattform för catering och matleveranser. Alibaba köpte bolaget 2018. 2019 var det det största inom sitt segment och innehade enligt uppgifter ca 54 % av marknaden och växte ändå senaste kvartalet med 30 %.  Tänk er ett liknande bolag i Europa eller Nordamerika - 54 % av marknaden och växte med 30 %. Vad skulle värderingen på det vara? Ele.me är bara en av många grenar i Alibaba.

Siffermässigt så finns det mycket med Alibaba att gilla. Ett av problemet, som nämnts i tidigare inlägg, är att storleken och dominansen verkar ha gett dem problem med politiken.

En sak som stack ut var molntjänsterna som Alibaba levererar. Segmentet växte 50 %! Dock har segmentet inte nått lönsamhet än, men förväntas komma inte allt för långt in i framtiden.

Mest spännande inför framtiden annars är väl hur det går med ANT Group som Alibaba äger en tredjedel av. Inte mycket nytt släpptes kring det dock.

Mina egna servettkalkyler ger vid handen att bolaget just nu handlas på ca 23 forward PE. Ett vinstinbringande bolag som växer ca 30 % årligen och med nettokassa handlas naturligtvis bara till de multiplarna om det finns en hel del risker kring bolaget. Vilken sorts risker man vill ta i sin portfölj är upp till var och en. För egen del är jag benägen att öka. Såvitt jag kan bedöma så pekar dock det mesta på att Alibaba kommer vara ”ute i kylan” ett tag till.

Några tankar om Alibaba?

2 kommentarer:

 1. Onekligen en helt fantastisk tillväxt och marknadsposition. Bortsett från den politiska risken hur bedömer du tillförlitligheten i redovisningen? För bra för att vara sant?

  Om man kan acceptera politisk risk i portföljen vore kanske Facebook ett liknande case med god tillväxt till rimlig prislapp?

  Vänlig hälsning,
  N. Schneider

  SvaraRadera
 2. Eftersom redovisning är en konstform med många uttryck så litar jag aldrig 100 % på någon bokföring, men det är ju en av de få saker som finns att gå efter så... Det blir en subjektiv bedömning. Får man dåliga vibbar är det bättre att avstå för annars kommer man aldrig ha övertygelsen att hålla/öka genom svåra tider. Diversifiering är ett sätt att kontrollera dylik risk. Finns 10.000-tals bolag där ute att investera i. Plockar du in ca 30 av dem så har du ju ändå plockat russinen kan jag tycka. Ja Facebook visar fin tillväxt till bra prislapp också. Inget bolag som jag avskriver.

  SvaraRadera