fredag 5 februari 2021

Bokslutsrapport 2020 Kinnevik

Kinnevik innehar en fantastiskt korg av möjligheter. Det har även uppmärksammats av marknaden och aktien har haft en fantastisk utveckling den senaste tiden. Kinnevik själva skalade av en del i sitt Zalando innehav under 2020. Nu äger de 21 % av bolaget och bolaget står för strax över 40 % av substansen.

De andra stora innehaven är Tele 2 och Teladoc. Sedan är det väldigt spridda skurar av mindre innehav. Alla med potential att växa fint dock.

Kinnevik sitter också med en liten nettokassa och tänker inte regelbundet dela ut pengar från portföljen sedan en tid tillbaka. Jag känner mig bekväm med detta samt det tillväga gångssätt Kinnevik nyttjar t.ex. skala av i ett ev. högt värderat/exponerat  Zalando för att investera i annat. Det liknar på många sätt den metodiken jag själv nyttjar.

Själv ökade jag exponeringen i Kinnevik på bekostnad av Latour då det begav sig under 2020. Det blev ett väldigt bra ”byte”. Då Kinnevik  nästan fördubblats från omviktningstillfället.  Nu har jag för avsikt att skala av lite i Kinnevik istället. Det blir inga mängder men en liten slant till kassan blir det i a f. Jag har ägt Kinnevik länge och kommer antagligen göra det länge än men jag kan vikta upp och ner lite över åren.

Som jag påpekat innan. Investmentbolag generellt är aktier på "steroider". När börsen går upp går portföljinnehaven upp men även rabatten har en tendens att  krympa vilket ger en dubbeleffekt.Omvänt förhållande kan man få räkna med i "surare" tider.Jag gillar investmentbolag för deras långsiktiga compounding-egenskaper, men jag köper dem inte till vilket pris som helst i min aktiva förvaltning.

I Kinneviks bokslutsrapport hittar jag ingenting som direkt sticker ut. Kinnevik har helt klart medvind nu.  Bolagsnamn och begrepp så som Teladoc,fintech, matleverans-appar m.m. får det att vattnas hos investerare.

Kan väl göra en notering om att Zalando värderas just nu till 24 miljarder eur (ca PE 150) och Teladoc till ca 40 miljarder usd (neg vinst, P/S 46). Det är som sagt topp-innehaven om man exkluderar det lite ”tröttare” Tele2 och står för nästan 60 % av substansen i Kinnevik.

Några tankar om Kinnevik eller deras innehav?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar