lördag 30 januari 2021

WallStreetBets

Fenomenet WallStreetBets, WSB eller r/wallstreetbets är intressant att följa och göra en notering av. Oavsett hur utfallet av denna ”rörelse” kommer gå.

 


 

WallStreetBets är från början ett forum på Reddit, r/wallstreetbets där man diskuterar aktier och aktiestrategier. Då tiderna är som de är har det ofta varit ganska aggressiva strategier. För många andra har det mest liknat spelande än investerande, men jag ska inte lägga en värdering i  det. Huruvida man nyttjar TA eller FA eller ingetdera är upp till var och en.

Hög risk, snabba rörelser och chansen till stor och snabb avkastning verkar i alla fall varit melodin ett tag. Det poppar också upp nya termer och finansiella slangord. En del är som är finansiellt skolade på någon skola är kanske vana vid termer som DCF, men inom WSB nyttjas istället termer som stonks, tendies, gay bears, suits m.fl. Termer som diamond hands eller paper hands är också gängse och för kanske tankarna mer till kortspel än investeringar. Dock ska väl sägas att det finns det ju en hel del knepig lingo även i ”vanlig” finans-lingo... 

 


 

Ett sådant är ju ”short squeze”. Ett fenomen som kan inträffa när blankare måste täcka sin blankningsposition. Detta kan få aktiekursen att skjuta upp likt en raket och göra så att blankarna drar på sig stora förluster.

Många anhängare av WSB identiferar sig med den ”vanliga” mannen på gatan. På sätt och vis är sentimentet bakom det hela likt den efter Finanskrisen då det uppstod protester på gatorna mot storkapitalet som man ansågs räddats medan folket fick ta smällen. Denna rörelse gick under benämningen Occupy WallStreet. 

 


 

Sentimentet är liknande - Det är David mot Goliat. De redan välbeställda, hedgefonder och liknande berikar sig under och efter en kris och de riggar också systemet för sin egen framgång. Ett exempel som orsakade ett ramaskri bland WSB-anhängare var när nätmäklare förvårade handel i aktier där man försökte få till short squiz.

Som anhängare uppmanas man till köp och håll.  Om tillräckligt många köper och håller i sina aktier så får det naturligtvis aktiekursen att stiga och den kan stiga väldigt fort då priser som bekant sätts på ”marginalen”. Det blir som en budgivning där buden haglar in allt högre och som tillsynes får värdet att stiga och stiga. Kruxet är ju bara att det krävs ett sälj förr eller senare om man ska kunna få ut det hela i reda pengar...

Media-rapporteringen menar ofta på att det fattar inte de som blandar sig in i detta. Jag tänker att det kan nog vara lite blandat där för ganska ofta kan man läsa forumposts eller tweets som handlar om att man är redo för just det. Man är inte ute efter att tjäna pengar utan att ”sätta dit” storfinansen och är redo att avvara pengar för detta. Jämför med att om tillräckligt många slänger en liten pinne var i brasan så blir det till slut ett stort bål vars rök röker ut ”fienden”. 


 

Dock har jag svårt att tänka mig att det också inte finns många som tänker att här finns chansen att tjäna en rejäl hacka på kort tid. Krävs ju dock att det likt ett pyramidspel hela tiden tillkommer nya ”spelare”.

WSB-sentiment är oerhört kraftfullt för det bygger just på två saker som genom historiens gång alltid fått igång människor -  chansen att tjäna pengar i kombination med den episka kampen David mot Goliat.

Några tankar om WSB, Stonks, Suits eller Money Printer Go Brrr?

6 kommentarer:

 1. Jag tycker att hela grejen är likaledes galen som rolig. Det som irriterar mig mest är att Robinhood sätter massa konstiga regler för att man inte får sälja eller att man bara får köpa vissa poster osv.


  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det hela är intressant att följa. :)

   Radera
 2. Vad ska man säga? Covid krisen har gått många till skallen, om man läser det som skrivs på dessa forum. Det gäller att hitta en syndare att skylla allt på osv. Jag är dock inte alls säker på att det enbart är dumma småsparare som skapat detta. Mobben styrs säkerligen av insatta som nyttjar läget. Vem vet, kanske är det rent av andra hedgefonder som styr?

  Man kan även fråga sig vad som är skillnaden mot när institutioner och fonder gaggar ihop sig för att köpa upp värderingen skyhögt av utvalda fåtal bolag, men kallar det för politisk korrekt esg? Det är så fint så det kan inte ens kritiseras tydligen. Trots att det i grunden bygger på pyramidspel det med.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spot on där med ESG och vad det gäller momentum. :)

   Radera
 3. En sak är säker när det gäller börsen. Det finns inget nytt. Allt som har hänt kommer att hända igen. I investeringslitteraturen brukar det finnas ett uttryck på franska som heter ju mer det ändrar sig ju är det samma sak.Lite som denna rusning efter tillväxt som råder nu. Vem sitter och kollar på Lundaluppens bevakningslistor för att leta värde? Tesla kanske dubblar kursen nästa halvår?

  Mvh Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm och en annan filosof uttryckte sig väl om att pengar och rikedom är likt havsvatten. Ju mer man dricker av det ju törstigare blir man. :)

   Radera