lördag 9 januari 2021

Vad kikar du på så här i början av 2021?

Året har troligtvis börjat bra för de flesta. Såg att index på en vecka i alla fall avkastat vad det i snitt avkastar under ett halvår. Nu är dock svängningar naturliga och man får ta det med ro. Upp som ned. Lika naturligt är en korrektion om ca -10 % också. Har väl knappt funnits ett år då det inte hänt. Just de veckorna brukar det ropas mycket, men sedan försvinner alla dessa små ”dippar” i mängden och suddas ut på en avkastningskurva.

Jag förväntar mig att 2021 kommer innehålla något sådan ”minikris” också. Går bara inte förutsäga när även om sommaren och hösten brukar vara de vanligaste tidpunkterna. Något oförutsett kommer också ske. Kan ske när som. Nu är ju inte en tsunami, havererat kärnkraftverk, eurokris, krig i mellersta östern eller  en ”vår” i arabländerna oförutsedda längre så antagligen blir det någonting annat som skapar rubriker.

Volati fortsätter stiga i kurs. Också tydligt hur omsättningen ökat dramatiskt i aktien. Exempel på att det är ganska tydligt att flöden och prissättning på marginalen sätter priser/kurser.

Vad det gäller ESG så är det övertydligt. Redan skrivit om det, men var tredje krona som flödar in i fonder nu går till ESG-fonder. Skapar ett otroligt momentum. Jag drabbas också nästan av FOMO och har försökt hitta investeringskandidater. Enda kruxet är att det hela liknar dot.com så mycket. Kvittar om bolag gör vinst eller ej, har tillväxt eller ej. Det pumpas in pengar som skapar kursuppgångar som i sin tur skapar att ännu mer pengar trycks in. Det råder ingen brist på kapital för noterade ESG-märka bolag, tvärt om. Det här kommer troligtvis hålla på ett tag. Säkerligen behövligt. På samma sätt som de investeringar och nytänkande som gjordes inom IT för 20-års sedan skapade förutsättningar för dagens framgångsrika bolag så lär ju  investeringar som görs nu skapa förutsättningar för bolag om 20 år. Det är bara det att det är svårt att veta hur man ska räkna hem det hela när vi pratar om noterade aktier och deras värdering.

Jag kan betala ”dyrt” för aktier men då vill jag gärna se att det finns en tillväxt där. Inte bara bygga caset på att det hela ska stiga i pris p.g.a. fler och fler kommer köpa aktien.

Återgår vi till Volati så är det ett välskött bolag med fin tillväxt som nu fått se en uppvärdering. Liknande case, men som ej fått se en uppvärdering anser jag t.ex. AQ Group och VBG är. Här är dock handeln extrem tunn än så länge. Men faktum är att AQ Group och VBG är lika välskött bolag med förvärv på agendan. VBG har tex över halva omsättningen i ett USA som kommer fortsätta stimulera för fullt. De har båda starka balansräkningar och lyckades navigera sig igenom krisen galant.

Lika ointressanta som Volati var för ett tag sedan för Mr Market är nu AQ Group och VBG, men vad skulle hända om Mr Market helt plötsligt skulle få upp ögonen för dessa bolag när antalet aktier som omsätts är så få? Vad händer när mycket kapital jagar samma få aktier? Priset skjuter upp och då ofta ordentligt.

Det är det vi ser i t.ex. ESG-bolag. Mycket kapital jagar samma ESG-märkta aktier. När nya bolag sätts på börsen så svärmar kapitalet dit och succen är ett faktum.

Det handlar alltså inte om att tillväxten är så otrolig. Det handlar om att kapitalet är så lättillgängligt och bara ska in, köpa.

Det är det jag tycker gör att ESG påminner om dot.com bubblan. Liksom dot.com bubblan kan det pågå ett bra tag. Värdering spelar inte någon roll. Vinster, tillväxt, balansräkningar ingenting sådant spelar roll. I ett sådan uppåtgående marknad fortsätter det som gått upp att gå upp.

Vi har sett kraftiga kursuppgångar i digitala verksamheter också, men skillnaden där är att de också bevisat sig med tillväxt och vinster. Det är det som saknas i ESG, liksom det saknades i IT-bolagen under dot.com bubblan. Men som sagt. Det kommer nog fortsätta ett tag till.

Jag har börjat året med att betala ”dyrt” för en aktie. Ett litet köp. En  s.k. bevakningspost, men i mina beräkningar så räknar jag ju med en helt ok vinsttillväxt framöver baserat på vad bolaget presterat innan. Det är fullt av risker kring aktien eftersom det är kinesiskt bolag. Jag vet att många är kritiska till kinesiska bolag, men samtidigt så är det bland dem jag hittar både bevisad som prognostiserad tillväxt.

Äga BMW och LVMH kan flera tänka sig, men få tänker på att båda de bolagen är beroende av Kina för sin utveckling. Drygt 1/3 av deras försäljning ligger där och mig veterligen så är mycket av deras vinster sålunda beroende av Kina. Liknande beroendeställning har även många andra bolag. Det är inte helt enkelt att beräkna men helt klart så har jag ökat min aktieportföljs exponering mot Kina under förra året. Både direkt som indirekt. Det ser ut som om den trenden håller i sig under detta året, men vi får se.

Ett annat exotisk land jag försökt ”gräva i” eftersom det kommer upp när man screenar är Polen. Kikar man på den polska aktiemarknaden så finns där en del tillsynes välskötta bolag som har attraktiv värdering. Mr Market har inte riktigt gått bananas där på samma sätt. Det finns också en del fina bolag med uppvisad hög tillväxt. Allt ifrån sophanterings bolag så som GeoTrans till spelbolag som PlayWay samtidigt som värderingen inte är på samma tokiga nivå som mycket annat. Men inget har gjorts kring det i portföljen. När man börjar leta bland det exotiska och ut på riskskalan är det ett klassiskt symptom på att nu är vi i greed/FOMO-territorium på börsen.

Jag ser fram emot lite Q4-rapporter här framöver, men fram till dess kommer jag troligen inte göra jättemycket på portföljfronten.I alla fall inte som jag planerat.

Vad kikar du på så här i början av börsåret 2021?

6 kommentarer:

 1. Jag känner mig ärligt talat som Buffet på väg in i en finanskris.

  Har köpt Kindred och Angler nu i veckan medan jag räknat på NovaLeap, Nanalysis, Riwi och Atlas Engineer den här veckan. Inte mycket ESG poäng men kul att ge järnet i Kanada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Kanada är inget jag kikat jättemycket på.

   Radera
 2. Essity och Multibintang. Two screaming buys.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Multibintang? Heinekkens dotterbolag i Indonesien? Har för mig att du gillade Kopparbergs en gång i tiden. Är detta på samma tema?

   Radera
 3. Japp! Toapapper och öl behövs alltid:-))Brukar bli bra att köpa produkter som man kan lägga händerna på.

  Mvh Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Är ju bevislgen det första man bunkrar i en kris och det man kan stå längst i kö för att få köpa... ^^ :)

   Radera