lördag 23 januari 2021

Bokslutsrapport 2020 Castellum

Nu har rapportperioden sakta dragit igång. Här nedan kommer några korta noteringar om Castellums bokslut.

Det som är på tapeten i skrivande stund är budstriden om norska Entra. VD uttalar sig med orden

”Ett förvärv av det norska fastighetsbolaget Entra blir, om budet går igenom, Castellums största affär någonsin och är mycket intressant för Castellums ägare då Entra och  Castellum tillsammans kommer att skapa en dominerande kraft i Norden.”

Jag sitter med både Castellum och SBB i portföljen och för mig är det hela mest ”brus”, men Castellum har gjort en hel del transaktioner sista tiden. Förvärvat i Helsingfors och avyttrat till Blackstone. Ser ut som Castellum siktar in sig på att bli en än större nordisk aktör. Affären med Blackstone (vilket det kan bli fler utav i framtiden) visade på att man kunde sälja fastigheter till ca 20 % över gällande värdering. Känns ju i alla fall skönt att man inte behöver avyttra till 20 % rabatt...

Det var väldigt stora farhågor när corona spred ut sig 2020 och fastighetsaktier sjönk som stenar på börsen (Balder- lågt belånat fyllt med opåverkade hyresbostäder gick tex få för 10 gånger förvaltningsresultatet) men fundamentalt så verkar de flesta fastighetsbolag tagit sig igenom i alla fall 2020 ganska väl. Castellum har totalt gett 14 milj kr i hyresrabatter varav statligt stöd täckt hälften Konkurser har kostat 9 milj kr och hyresförluster 19 milj kr. Det är  i sammanhanget är ganska små summor. Andra branscher har mig veterligen drabbats långt mycket hårdare. Genom hela 2020 har fastighetsbranschen också kunnat ge utdelningar. Både kapaciteten har funnits där samt så har det inte varit så politiskt känsligt.

Förvaltningsresultatet har växt under 2020 och landade på 12,35 kr/aktie. Substansvärdet ligger på 214 kr/aktie. Det betyder att värderingen just nu är ganska så exakt på det bokförda substansvärdet och multipeln på förvaltningsresultatet ligger på ca 16-17. I mina ark så är det ungefär här bolaget ska ligga. Vare sig dyrt eller billigt. 

Har du några tankar om Castellum eller budet på Entra för den delen?

2 kommentarer:

 1. Jag har inte så mycket att säga om Entrabudet. Jag har inte räknat på det och jag kan inte heller bedöma synergierna. Men som tidigare vill jag passa på att berömma Erik Selin. Under tiden SBB och Castellum konstruerat sina bud har Balder köpt på sig 20% av aktierna. Jag är såklart biased.

  I veckan har jag sålt Swedbank och Sampo. Säkert för tidigt, värderingarna är ju fortfarande låga, men nu slipper jag åtminstone vänta på återbetald kupongskatt och tar ännu ett steg mot passivisering med global indexfond, BRK och BAM. Jag äger fortfarande bank genom de svenska investmentbolag. Vad är din syn på storbankerna förresten?

  Vänlig hälsning,
  N. Schneider

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du har rätt tänk med exponering mot bank via investmentbolag om de är köpta med rabatt. Man kan ju fånga in en hel del bank på det sättet. Storbanker har tappat i lönsamhet. Om ROE låg i snitt på ca 12 % förr så snittar den väl mer på ca 9 % nu. Svårt att veta när lönsamheten kommer förbättras, men det är nog ett sådant trendskifte som krävs för att det ska bli någon direkt uppvärdering av dem (och/eller räntehöjningar). I mina blad så ex. SHB handlas ju där de bör handlas relativt den lönsamhet och (icke) tillväxt de har. Inga gratispengar på bordet alltså. Beror helt på hur framtiden artar sig.

   Radera