fredag 1 januari 2021

Noteringar om utvecklingen 2020, portföljen och risktaganden in i 2021

Lite kul att ha noteringar så här vid inledningen av 2021. Dels för att utvärdera lite saker under 2020, dels för att blicka framåt.

Fear & Greed index står på 51. Är ingen makroexpert men så vitt jag vet så står Mr Market och väger lite då. Högt på detta index brukar indikera väldig optimism och att mer pengar ska in vilket driver priserna uppåt. För en månad sedan var November var det väldigt positivt och den månaden bjöd ju på uppgångar motsvarande en”normal" årsavkastning. Tillika var det ju väldigt positiva tongångar  vid förra årsskiftet. Ni minns hur bra det gick de första veckorna under 2020. Euforin var på topp. Brukar vara positivt tills det eventuellt abrupt slutar alternativt ”vilar” (som nu?) lite i mellan åt.

På samma sätt är det då pendeln står på låga tal. Det ser sammanfattningsvis mörkt ut, pengar dras ifrån fonder och från börsen. Belåningsgraden dras ned m.m.Det brukar vara bra köptillfällen även om det är svårt att pricka någon botten.

Tittar jag på min egen bevakningslista så fungerar den också lite som en ”makroindikator”. Jag försöker ju uppskatta ett ”värde” på många bolag jag följer. Detta ”värde” uppdateras naturligtvis inte på daglig basis. Det görs någon gång eller några gånger per år eller ibland med några års mellanrum. Det är bra mycket trögrörligare än vad aktiekurser är. Det är heller ingen exakt konst. Det som ser billigt ut ska med rätta vara lite billigare samtidigt som det som ser lite dyrare ut är ok pga. bolagskvaliteer, men det är någonting som går att referera till när aktiekurser på kort tid svänger.

Det säger heller inte hur stor exponering man bör ha i ett bolag. Jag följer en metodik där exponeringen i ett bolag mer beror på vilka kvaliteer bolaget har eller hur säker jag är på det mer än det aktuella priset. Även om jag ibland kan ”överexponera” mig något när jag tycker det ser extra attraktivt ut. Priset följer förr eller senare bolagsutvecklingen.

På min bevakningslista är ca 25 % ”grönt”, 40 % ”gult” och resterande rött.

På den ”röda” sidan så toppas det av Nibe. Jättefint bolag  men värdering ligger på PE 58, EV/EBIT 43 för något som växer med ca 10 %. Tydligen ett ESG-märkt bolag vilket kan förklara saker då ESG-flödena i Europa verkar vara enorma. Här ska det mesta poäng-sättas utifrån ESG. Därefter kan det in i olika fondportföljer och ETF:er som i sin tur då för en ESG-poäng . I ESG-poängens värld ska man ha så låga poäng som möjligt. I jakten på ”låga” poäng förmodar jag att förvaltare plockar in passande bolag vilket driver kursuppgång. Vilket i sin tur ”bevisar” att ESG är det rätta att investar i, vilket driver ytterligare kursuppgång o.s.v. Så vitt jag vet ska än mer pengar flöda in under 2021 i ESG-relaterat. Om USA mer har fokus på att skicka ut checkar för konsumtion så pumpar Europa in pengar här istället. Jag misstänker dock att USA kommer närma sig Europa i detta avseende och på global-basis blir det än mer ESG-inflöden. Vi får se. Idag är, enligt Morningstar, 1/3 av inflödet till fonder i Europa ESG-märkt. Det är enorma mängder pengar. Inte minst när man betänker att dessa pengar jagar "samma" bolag. Hur som helst. Notering över Nibe gjord så får vi se hur det går under 2021. Multiplarna kan ju inte dubblas varje år. Eller kan de det?

Har också försökt titta på ESG-drivna case. Problemet är värderingen. Det kan vara höga värderingar fast de facto har modest tillväxt, men jag är medveten om att med multipelexpansion kan värderingen nå mycket, mycket högre ändå.

Som sagt ska du betala prislappen ovan och du har möjlighet att köpa antingen Nibe eller ett annat bolag med liknande värdering men som har en stor nettokassa, växer omsättningen med ca 50 %/år  och vinsten än mer så  fokuserar jag ju hellre på det andra alternativet. Sedan är kursutvecklingen alltid svårare att styra över.

Ska vi ta en liten titt på fördelningen i portföljen så är jag som alltid väldigt tung investmentbolag. Det är inte för att investmentbolag är attraktivt prissatta just nu. Det är för att de varit med ett tag nu och över tid, längre perioder, tenderar skapa god avkastning.

För att påvisa det går det följa en passivt förvaltad investmentbolagsportfölj via mina sporadiska e-brev. Den har gått att följa i snart 5 år.

I min aktiva ”förvaltning” så köper jag inte bara vid förutbestämda tidpunkter och regelbundet. Jag köper då jag tycker de är attraktivt prissatta och jag kan även göra lite andra justeringar.

Till portföljen vid ingången av 2021. Nedan sammansättning med några exempelbolag

49 % Investmentbolag o ch investmentliknande konglomerat (Berkshire Hathaway, Investor m.fl.)

19 % Digitala affärsmodeller (Evolution, Alphabet m.fl.)

11 % Sällanköp/konsumtionsprodukter (Apple,  H&M mfl)

10 % Industri/tillverkning (Beijer Alma, AQ Group m.fl.)

6 % Fastigheter (Castellum, SBB m.fl.)

3 % Finans och försäkring (Sampo, ING m.fl.)

2 % Fordon (BMW, Lordstown Motors)

Energi (Exxon)

Det som drev portföljen och gjorde att det slog index var verksamheter med digitala affärsmodeller samt uppvärderingar /multipelexpansion. Exempelvis handlas många investmentbolag nu till premie istället för rabatt. 

Ska vi prata investmentbolag så ska man komma ihåg attinvestmentbolag är en sorts aktier på ”steroider”. I goda år så ökar både värdet på underliggande innehav liksom minskar rabatten. I dåliga år faller värdet på innehaven samtidigt som rabatten ökar. Som sagt. Över tid presterar investmentbolag som grupp bra men vi kommer komma till en tid då börsen går ned och tillika rabatterna ökar. Att den här ”hävstångs” effekten kan uppstå kan vara bra för nya på börsen att känna till.

Rabatter, premier m.m. kan jag inte göra mycket åt, men jag kan styra exponering. För mig var det en ganska stor sak när jag hyvlade av på mitt Latour innehav för att istället öka i Kinnevik tidigare i år. Sådant kan jag styra.

På den positiva sidan var också diverse köp som gjordes då humöret hos Mr Market var negativt. Har sammantaget också fallit ok ut och är också något jag kan styra över. Överlag har jag inga problem med att köpa vid nedgångar. Det faller mig naturligt. Det jag lärt mig över tid är att begränsa mina köp i enskilda aktier så man inte riskerar köpa, mer och mer i en s.k. värdefälla. I och för sig mindre risk i generella stora börsras. Därför utgör de så fantastiska köptillfällen. Större risk då det är bolagspecifikt under en allmän uppgång. Därför ska man vara extra försiktig då.

Tittar vi på motvindsfaktorer så har det varit usd utvecklingen. Även om bolag gått bra så skapar en 15 % försvagning av usd en del i min portfölj som har strax över 20 % exponering mot USD-noterade aktier. Valuta är inget som jag kan styra över. Jag försöker bortse från just valutasvängningarna.  Jag har över tid köpt usd-noterade aktier då dollarn kostat 6 kr och jag har köpt då den kostat 10 kr. Det svänger fram och tillbaka över åren.

Riskfaktorer in under 2021 så ser jag t.ex. mitt ökande risktagande i och med ökad exponering mot Kina. Det är främst den politiska risken. Inte ekonomiska. Då gäller det inte bara bolag med ursprung Kina så som Tencent och Alibaba utan även bolag så som BMW och LVMH som är beroende av Kina. Goda kontakter med politiken där A och O.

På det temat så har jag mest lagt pengar i Alibaba på senare tid. Sammanföll på så sätt att bolaget stött på problem med politiken strax efter att jag börjat intressera mig för det. På liknande sätt fastnade ju mitt intresse för Alphabet för drygt ett år sedan. Sedan sammanföll det så att en corona-krasch kom vilket gjorde priset attraktivare än någonsin. Det bästa som kan hända långsiktiga (som någon känd guru sagt) är att aktiepriset faller p.g.a. tillfälliga problem när man börjat intressera sig för ett bolag och vill köpa det. Man får dock akta sig så man inte dras ned i  något man inte räknat med.Exponeringen får inte bli för stor för som jag skrev ovan. Risken är mycket, mycket högre nu då det inte är en generell nedgång kursraset beror på.

Ökade värderingsmultiplar ökar också risken generellt. Man tar alltid en risk att betala för mycket vilket drabbar avkastnigen om det inte utvecklar sig enligt förväntan.  Multiplar måste ställas gentemot tillväxt. Rent krasst så har bolag så som Evolution, Embracer, Tencent och Apple lite väl höga multiplar men tre av dem har också fin, tvåsiffrig tillväxt. Den fjärde har jag slutat försöka räkna ut. Jag är visserligen ingen köpare men det som finns får fortsätta ligga kvar i portföljen. Sälja är min ackilleshäl, men det är egentligen pga att jag "förlorat" mycket mer pengar på att sälja än då jag råkat behålla bolag som gått dåligt.

Minskat risktagande är att väldigt många av bolagen i portföljen har väldigt starka balansräkningar. In i 2021. Starkare än vid ingången av 2020. Gott om bolag med kassa.

”Sämst” i klassen på skuldsidan (borträknat finans) är väl egentligen BMW. Lite lurigt där dock då BMW i mångt och mycket är ett finansiellt bolag..

Platzer kommer in som ”sämst” på fastighetssidan, med hör och häpna (eller inte) 48 % belåningsgrad på sina fastigheter.

På temat högre risk så är Thunderful och Lordstown Motors högaktuella. Där väntar jag på rapporter och mer info att agera på.

Som vanligt går jag in i ett nytt år med en allt för diversifierad portfölj och utan belåning. Det kan bli så att en del s.k. motvallsinvesteringar kommer säljas under 2021. När man såg hur många bolag som blinkade våren 2020 så var det svårt att hålla sig ifrån att köpa. Har man suttit och följt bolag länge men hela tiden tyckt det var för dyrt och så äntligen händer det. Ska det mycket till att inte vilja köpa. Även om det blir många små köp.

I efterhand är det tydligt att köpen som gjordes i Evolution under februari-mars varit drivande i portföljens utveckling 2020. Det är ett exempel på hur det kan gå. Jag intresserade mig ju inte för bolaget förrän 2019 och fick chansen till att köpa (Vad jag tyckte då var ok pris) under sommaren. Jag har inte mycket att tillföra vad det gäller kunskap om branschen, men kan man köpa en verksamhet med den tillväxten och balansräkningen för ca EV/EBIT 20 så ska man göra det. Det handlar inte om att man kan se framtiden och vet att det ska bli en pandemi 2020. Sådant är enligt mig ”tur” eller faktorer man ”inte kan styra”.

Man brukar kunna ”exponera sig för tur” om man lägger pengar på att köpa bra bolag till ok värderingar. 

Det blev ett lite längre inlägg här idag, men ska bli intressant att gå tillbaka till om drygt ett år. Så får vi se vad som får "ätas upp".

4 kommentarer:

 1. Blir ännu ett svåranalyserat år. Marknaden är högt värderad men samtidigt om räntorna fortsätter att vara superlåga lär kvalitetsbolag som är högst värderade bli vinnare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge pekar det mesta på att stimulanser, låga räntor och mångas nyvunna erfarenheter av att köpa dippen är ett väldigt enkelt sätt att tjäna pengar på kommer elda på börsen. Men vi får se. Till slut ska väl något nytt oroa.

   Radera
 2. Kul resonemang om esg där. Det är delvis därför jag i allt mindre utsträckning kan tänka mig att placera mycket i fonder. Jag avskyr verkligen deras otroligt falska marknadsföring kring esg, där de framställer det om miljötänk etc, när det i princip bara är en momentum jakt. En jakt där ekonomiskt hållbara värderingar kastats över bord. Det kommer en tid då det blir ett brutalt uppvaknande med förluster för deras kunder. Vår tids bubbla.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt mycket pengar i omlopp där som ska placeras. Morningstar har bra rapporter om pengaflöden bland fonder. Såg att 1/3 av allt inflöde i Europa var till ESG-märkta fonder. När allt det kapital ska jaga samma bolag så blir det en väldig multipelexpansion av det. Det är väl det vi har sett och risken är att det kan fortsätta tills kapitalet dit börjar sina då det blir ett abrupt slut Priser sätts ju på marginalen. Inget jag sett tecken på än dock ,men kommer väl förr eller senare. Pratar vi månader, år eller något decennium går ju inte veta. Tydligen ska pengar vara "gratis" länge till än. Tack för feedback.

   Radera