onsdag 19 december 2012

Ratos köp av Aibel

Ratos meddelade här om dagen att de kommer sänka utdelningen till 3 kr/aktie från de tidigare 5,50 kr/aktie.

Min bedömning och utgångspunkt har hela tiden varit att man skulle behålla utdelningen, men detta ville inte tomten leverera i år. Tji fick jag. Mr Market 1, Spartacus 0 poäng.

Varför inte detta nu då? Ratos sitter ju ändå med motsvarande 9,25 kr/aktie i kassan efter alla affärer är gjorda i år. Det bör ju räcka för både en givmild utdelning som lite förvärv? 

Anledningen är ett STORT förvärv av det norska oljeservicebolaget Aibel. Aibel har tidigare ägts av Ferd och Hercules Capital. Ferd är ett familjeägt finans- och industrikoncern. Hercules Caital ett mer renodlat private equity bolag med lite kortsiktigare investeringshorisont. Båda har samma ägare i bakgrunden, Johan H. Andresen. En man som förtjänar ett eget inlägg lite längre fram.

Ratos, tillsammans med Sjätte AP-fonden, ska nu, tillsammans med Ferd som fortsätter behålla sin helägda halva av Aibel, styra oljeserviceföretaget. Ratos ägarandel kommer bli 32%.



Ser man på förvärvet så går det åt motsvarande 5,10 kr/aktie för Ratos till att köpa in sig. En ganska stor affär med andra ord. Ska man undvika att belåna moderbolaget samt ha en mindre pott kvar för eventuellt ytterligare förvärv eller till stöd åt innehav som behöver kapitaltillskott så finns det inte mer pengar kvar.

Jag hade inte räknat med ett sådant stort köp.

Initialt är jag kritisk, baserat på att jag anser att det vore  bättre om man satsar på mindre förvärv där man ensam kan styra helt och hållet, i branscher man har tidigare erfarenheter av. Här går man in tungt i en ny bransch, som delägare ihop med en aktör som visserligen historiskt visat sig kunna tjäna grovt med pengar men som också kan anses lite kontroversiell.

När "reptilhjärnan" fått säga sitt så är det dags att försöka se mer logiskt på saken. Huruvida de 5,10 kr/aktie används bättre av Ratos än av mig beror ju på den avkastning Ratos kan generera med hjälp av dem. Det är naturligtvis helt rätt av Ratos om man kan nå upp till de 20% i IRR på investeringen som man har som mål. Huruvida det blir så får vi se. Eftersom man (jag) inte vet något om framtiden så vad jag kan göra nu är att titta på köpet och prislappen.

Det bolag som uppvisar mest likheter med Aibel är Aker Solutions. I Norge finns det många fler oljeservicebolag men sett till verksamhetsbeskrivningen och marginaler man har på sina affärer så är Aker Solutions det bolag som det faller sig mest naturligt att jämföra med. Aker Solutions är ungefär tre gånger så stort till omsättningen men de har liknande marginaler. Baserat på lägsta och högsta kurser under året så handlas Aker Solutions mellan ca P/S 0,5 till 0,9 (det senare för tillfället).

Ser man till Aibel-köpet så motsvarar det ett P/S tal på 0,45 d.v.s. i det lägre spannet av vad Aker Solutions värderats till.

I nuläget vet jag inte om ett köp av ett oljeservicebolag till det priset är bra, men jag kan se att i jämförelse med Aker Solutions så är det en relativ bra utgångspunkt. Aker Solutions tror själva att de kan dubbla sin omsättning på 5 år, plus få till ännu bättre marginaler (siktar på ebitda marginal på 15%). Om det samma gäller för Aibel som bör ha samma förutsättnignar så ser det mycket ljust ut.

Hur ser det ut från säljarens perspektiv då?

Jag förmodar att Andresens försäljning hade två syften. Aibel gick han via sina bolag in i under Finanskrisen och räddade samt har nu lyckats vända på fötter igen. Dels ville han troligen lösgöra pengar för sitt mer kortsiktiga ben, Hercules Capital, och nu göra en exitvinst via det, dels vill han ha kvar kakan via sitt mer långsiktiga ben, Ferd, och få in en mer långsiktig samarbetspartner. Det ser ut som han lyckats.

Frågan är om det kommer bli lika lyckat för Ratos?

Vad tror du om affären?

6 kommentarer:

  1. Jag är positiv till den här investeringen och dessutom undanröjer den sänkta utdelningen ett av mina två stora tvivel gentemot Ratos.

    Efter att ha observerat hur vissa företag drivs har jag insett att det inte är helt ovanligt att företag knäcks av allt för höga avkastningskrav. Att Ratos hanterar sitt kapital bra har jag ett ganska stort förtroende för. Men jag oroar mig för om inte den höga utdelningen har tvingat dem sälja av fina bolag och försatt dem i en situation där utdelningarna hindrat tilläggsinvesteringar i de kvarvarande bolagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också stort förtroende för Ratos och deras affärsförmåga. Problemet för mig är antagligen att sätta fingret på vad Ratos är värt, när det är köpvärt. Det har varit enklare att sätta en mer exakt prislapp på bolag som t.ex. HM och Axfood och agera därefter. I Ratos fall har min bedömning av "värderingsspannet" varit mycket större och därmed har jag agerat mekaniskt när aktien nått nytt lägsta.

      Ratos är intressant. Inte bara bolaget i sig men också vad jag kan lära mig om mig själv och hur jag tänker/agerar i Ratos fall. Finns antagligen saker jag kan finslipa. :)

      Radera
  2. Hej där,

    Jag själv äger Ratos B aktier och tror mycket på deras kompetens. I och för sig är det alltid bättre att ge sig in på marknader där man redan har varit, men å andra sidan så har de den kapaciteten och kompetensen att se nåt jag inte ser. Jag räds inte alls över deras köp och litar på Ratos ledning. De har visat god historik och business och affärer alltid den samma, vilken bransch du än befinner dig på. Det jag blev förvånad över är hur marknaden tolkade detta och Ratos gick ner ungefär 5%. Det tolkade jag som köpsignal och köpte på mig ännu mer :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ratos har ju alltid varit väldigt selektiva vid sina köp så jag tror nog att när man väljer att gå in stort så har man en god anledning till det.

      Vi får se om det kommer nya affärer ihop med Andresen eller om det kanske är Bonniers SF-bio som blir köpt härnäst. :)

      Radera
  3. Ungefär som många andra är jag mest tveksam till branchen de köpte in sig i då jag inte vet hur pass ledningen inom Ratos är bekant med den? Det är inte alltid så enkelt att man tillsätter folk i en ledning utan brancherfarenhet och får ett bra utfall men jag föreställer mig Ratos inte tog beslutet köpa in sig över en weekend utan bolaget har förmodligen varit ett av flera de under lång tid tittat på?

    Sänkningen av utdelningen har jag inga synpunkter på det känns som ett bättre alternativ om de har kassa som kanske kan komma till nytta längre fram. Kommer dock vara lyhörd för frikostiga arvoden och övriga apanage då jag ogillar bolag där ledningen verkar fokusera på egna plånboken och inte bolagen, vi får hoppas eventuella bonusar mm är verklighetsförankrade då har jag inget problem med att de får bra betalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vi får se vad framtiden bär med sig. Min spontana känsla är att Aibel kan vara ett sådant där innehav som passar sig för exit via notering när omständigheterna är de rätta. Inget litet bolag att bara sälja vidare på ett bräde så där...

      Radera