lördag 1 december 2012

Magic Sixes screening med Börsdata

Roade mig med att göra en screening utefter de s.k. "magic sixes" i det nylanserade Börsdata.

Med "magic sixes" menas bolag som handlas under P/B 0,6, under P/E 6 men utan att det är negativt samt en direktavkastning på 6% eller mer.

Screening gjord på alla tillgängliga listor på Börsdata tog inte många minuter och bolagsnamnen som kom upp var:

Online Brands Nordic
Formpipe Software
Concordia Maritime
Intellecta
FinnvedenBulten
Stora Enso

Eftersom Börsdatas siffror baserar på årsredovisningarna för 2011 gick jag sedan vidare för att kolla senaste kvartalsrapporter för respektiva bolag. Bolag som nu redovisade förlustsiffror på tolvmånaders basis eller nyligen gjort nyemission ströks. Detta visade sig vara fallet med 2/3 av ovanstående bolag. Kvar blev då två bolag, FinnvedenBulten och Stora Enso.

Gick sedan över till Placera.nu för att titta på aktuella nyckeltal för de två bolagen. Jag fick då fram följande:

FinnvedenBulten P/B 0,58, P/E 5,87 och direktavkastning 7,12%
Stora Enso P/B 0,71, P/E 12,72 och direktavkastning 6,17%

Stora Enso ser därmed inte lika intressant ut men FinnvedenBulten bibehåller mitt intresse.

FinnvedenBulten är en underleverantör till fordonsindustrin noterat på smal cap. Det handlar om fästen av olika slag som just t.ex. bultar, stolsfästen, fotsteg m.m.. Volvo och Scania är storkunder. Nuvarande värdering tangerar årslägsta och i jämförelse med branschkollegor som Haldex och Autoliv så handlas Finnveden till avsevärt lägre multiplar i nuläget.

En snabbtitt säger mig att största ägare är private equity bolaget Nordic Capital (35%). Man förvärvade verksamheten 2004, delade upp den på FinnvedenBulten samt Bufab och gjorde en delvis exit ur FinnvedenBulten i Maj 2011 via en IPO och notering.

Jag gör en minnesnotering att om tillfälle ges ta en lite närmare titt. Kursen är just nu på 28,70 kr/aktie.

Jag vill också i och med detta inlägget verkligen rekommendera Börsdata. Det i särklass bästa verktyget för svenska aktier om man är intresserad av fundamentala nyckeltal. Jag säger bara, prova det! Du kommer inte ångra dig.Vad är förresten din syn på FinnvedenBulten?

4 kommentarer:

 1. Jag äger själv Finnveden sedan 8 månader tillbaks. Även Autoliv, vilket är ett helt annat case. Det intressanta med Finnveden bulten är att det är ett av de få IPO's från PE ägo som inte är utbombade i termer av leverage. Finnveden handlas på låga multiplar, vilket till viss del är befogat lite beroende på vilka scenario man målar upp för fordonsindustrin. Dagens värdering kan inte tolkas som annat än en extremt dyster framtid. Vilket brukar föranledas av en överdriven prisstättning. Vid en normalisering i risksynen eller marknadsutsikter bör uppvärdering ske. Detta är mitt ursprungscase tillsammans med ett hyggligt skött bolag.

  Frågan man bör ställa sig är hur uthållig utdelningen är. Jag är inte helt övertygad om detta, därav min blygsamma andel i Finnveden. Har du någon åsikt om detta?

  Mvh Fredrik
  Och tack för trevliga inlägg till söndagskaffet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Fredrik! Det blev några inlägg på raken där... :)

   Jag har tyvärr ingen uppfattning i nuläget kring utdelningens uthållighet. :/

   Radera
 2. Jag har också tittat på Finnveden Bulten efter vissa diskussioner med Spiltan fonder som också äger en hel del aktier i bolaget via sin fond med inriktning Dalarna.

  Det som hittills har hållit mig borta från bolaget är att marknaden för underleverantörer är stenhård. Det kommer att vara hela havet stormar en ganska lång tid framöver och även om det är ett bra bolag så finns det alldeles för mycket risk i det hela för att jag ska gå in. Det finns helt enkelt bättre alternativ för mig som investerare även om värderingen är aptitlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är onekligen en sårbar sits som underleverantör om man i huvudsak är hänvisad till ett fåtal stora kunder.

   Jag har i nuläget ingen avsikt att köpa aktier i bolaget, men som studium ska det bli intressant att följa eftersom det dök upp i screeningen.

   Radera