onsdag 5 december 2012

Skatteåterbäring

Nu i dagarna vankas det skatteåterbäring. Den har inte materialiserats än på bankkontot, men enligt saldot på skattekontot så är den på väg.


När man får ett tillskott så kan det kanske vara dags att tänka över sin sparbuffert. I media uppmärksammas ju varsel nästan dagligen. Det pratas om lönesänkningar o.s.v. En buffert kan kanske komma väl till hands. Vad som är en lämplig sparbuffert skiljer sig från person till person beroende på situation, men oavsett så vill man säkert ha en så bra ränta som möjligt. Två exempel på sparkonton som också erbjuder statlig insättningsgaranti och fria uttag är HoistSpar och SevenDay. HoistSpar har just nu en något högre ränta (3,15%) medan SevenDay (2,9%) betalar ut räntan månadsvis vilket ger en viss ränta på ränta-effekt som väger upp en del på ett år.

Det finns naturligtvis andra sparkonton med högre ränta, men min personliga åsikt är att en sparbuffert ska vara så pass säker och lättillgänglig som möjlig därav går sådana utan insättningsgaranti och där man tvingas binda pengarna bort.

Det är tämligen enkelt att öppna ett nytt sparkonto också. Det görs ofta med några klick och något enstaka pappersskickande. Passa på och titta runt, välj ett sparkonto med säker och högre avkastning. Några minuters arbete kan löna sig väldigt bra i längden.

Jag vill också passa på och slå ett slag för att skapa incitament för att öka sparandet.  Jag tänker mig inget krångligt upplägg med speciella sparkonton, ej heller att kapitalvinstskatten ska behöva toksänkas rätt över. Nej, jag tror att ett schablonavdrag på kapitalintäkter på, säg 5000 kr, skulle vara ett enkelt men tillika effektiv åtgärd. Låt personer få tjäna de första 5000 kr i kapitalinkomst skattefritt. I HoistSpars ränteexempel motsvarar det att ha nästan 160.000 i sparbuffert och få räntan på det skattefritt. Väljer man istället att ha en del av sitt sparande i aktier så blir ju effekten detsamma även där för t.ex. utdelningar, att de första kronorna fås skattefritt. Då får vi någonting som uppmuntrar att ha ett visst sparande.

Tycker du att man ska premiera sparande och i så fall hur då?

6 kommentarer:

 1. Jag tycker det är sjukt de av oss som sparar inte ens kan erbjudas inflationsskyddat sparande, skuldsatta och lånekonsumenter får med råge full rabatt på sina skulder däremot.

  SvaraRadera
 2. Hmm är det inte detsamma på räntan på båda kontona då det är den effektiva årsräntan som står angiven på sevenday? Tänkte nämligen likadant förut men vart påmind om effektiva årsräntan. Haha nu vart jag osäker igen :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det kan det mycket väl vara. Jag har inte räknat på det närmare. :)

   Radera
 3. Sparande och god ekonomi primeras inte i Sverige. Skattesubvenstionen på bolåneräntan är bara ett sätt att locka in folket att skuldsätta sig.

  Vissa dagar blir jag bra less på skattesystemet vi har. Det är därför svårt att ta sig ur ekorrhjulet.

  SvaraRadera
 4. Om inte annat skulle det ju underlätta en del i deklarationen och göra så att färre fuskade (bevisat att folk drar av mer om dom skall betala på skatten än om dom får tillbaka.). Och samhällsvinsterna av mindre lån (ränta betalas ju ofta med vardags konsumtionspengar) skulle t.om. Kunna göra det lönsamt för staten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visste jag inte att det fanns de tendenserna vid deklaration. Låter dock rimligt att man "anstränger sig mer" med avdragen om man riskerar att få betala restskatt. :)

   Radera