torsdag 8 mars 2012

Intervju med Simon Blecher

Simon Blecher är en förvaltare på Carnegie där han förvaltar fonderna Sverige och Sverige Select. Simon är också en återkommande gäst hos Börsrådet på DITV.


Själv har jag inte lyckats få någon intervju med Simon Blecher, men det har däremot Affärsvärlden ganska nyligen vars artikel jag citerar nedan då jag dels tycker den i sig är intressant och dels för att jag generellt anser att Simon Blecher ofta har och förmedlar en sund syn på aktier.

Vad säger du om den starka inledningen på börsåret?

Min känsla är att ECB genomför massiva kvantitativa lättnader via LTRO-programmet. Effekten har blivit precis som vid det första QE-programmet i USA, att aktier och råvaror går rakt upp. Så enkelt är det. Frågan är dock vad det åstadkommit konjunkturmässigt. En effekt är att det lättat på bankstressen, vilket gjort att många bolag har kunnat överraska på utdelningssidan.

Vilka bolag har överraskat?

Bankernas utdelningar är hyfsade, trots allt, och Ericsson höjer sin, trots ett svagt resultat. Securitas och Electrolux bokslut var också dåliga, men de behåller ändå utdelningen.

Vad har du för bild av ­makroläget?

Jag tror att vi kommer ha ett par år med låg global tillväxt av den enkla anledningen att väldigt många västländer har en skuldsättning som är för hög. Det gäller inte bara Grekland och Portugal, utan även länder som USA och Storbritannien. Vi lever i en skuldkris och det tror jag att vi kommer att göra i 5–6 år.

Så vad ska man ha i port­följen?

De flesta studier visar att 50–70 procent av aktiers långsiktiga avkastning kommer från utdelningen. Resten är kursuppgång. I en lågräntemiljö tror jag det blir ännu viktigare att hitta aktier med en hög och hållbar utdelning. Merparten av Sverigefondens bolag har en direktavkastning på 4–6 procent. En del kanske tycker att det är världens tråkigaste aktier, men om Telia Sonera står i 48 kronor även om ett år, vilket inte är omöjligt för så tråkig är aktien, ja då har man ändå fått utdelningen på 6 procent.

Några fler bra direkt­avkastare?

Skanska är ett väldigt bra case. Deras investeringar borgar för många exits på fastighetssidan under de kommande åren. I Skanska kommer det alltid några extra miljarder i vinst från fastighetsförsäljningar, men det sätter investerarna inga p/e-tal på, för de tror inte att det är uthålligt.

Mer då?


Nu kommer du att skratta, men Holmen på 190 kronor med eget kapital på 240 kronor är riktigt attraktivt. Eller varför inte SCA på p/e 10.

Du brukar gilla fastighets­bolagen. Är de heta?

Bankstressen har lättat och ränteläget är lågt. Fastigheter kommer att funka, speciellt om man tror på den långa trenden med inflation till slut. Jag vill poängtera att jag talar om kommersiella fastigheter. På bostadssidan är jag inte alls lika optimistisk.

Har du några favoriter bland de mindre bolagen?

I fjol gillade jag Haldex och Concentric, men de har gått alldeles för mycket. Fastpartner ser lite kul ut. Det är hög utdelning och Sven-Olof Johansson är duktig på att köpa billiga grejer. Sen sitter de med en del dolda projekt. Det gillar jag.

Vad håller du dig borta ifrån?

Jag blir orolig när investerarna kastar sig över dyra och skuldsatta bolag som Boliden och SSAB, och även hur man rusar efter verkstad när vi lever i en värld med låg tillväxt. Det är läskigt att se bolag som Alfa Laval, Atlas Copco och Assa Abloy kring all-time-high. Även Handelsbanken, det må vara en bra bank, är nära all-time-high. Det måste vara en av världens dyraste banker.

4 kommentarer:

  1. Simon får motta det ena priset efter det andra, välförtjänt kan tyckas? Tittar vi på Carnegie Sverige och jämför mot Avanza Zero på 5 år ser vi att indexfonden Zero har en bättre avkastning. 9% jmf med 6%. Ja, välj vilken tidsperiod du vill då Zero existerat och Zero har bättre resultat.

    Med tanke på att Carnegie tar ut 1.4% i årlig avgift har ju Carnegie lyckats rätt väl, för adderar vi ackumulerad avgift (1.4% ^5 = 7.1%) så blir jämförelsen 9% för Zero och 13% för Carnegie Sverigefond.

    Tråkigt att Simon inte jobbar gratis, tråkigt för andelsägarna i Carnegie Sverigefond alltså.

    https://www.avanza.se/aza/fonder/jamforfonder.jsp?historyType=9&orderbooks=41567&orderbooks=1892&action=add&company=&category=&subcategory=Alla+underkategorier&type=TRADEABLE&searchWord=

    SvaraRadera
  2. Tack 4020. Holmen kan vara intressant att titta närmare på förstår jag. :)

    @Anonym - Tack för resultatjämförelsen. Jag har inte någon Carnegie-fond själv utan den enda fonden jag har är just Avanza Zero, men ja Simon verkar lyckas relativt väl. :)

    SvaraRadera
  3. Nackdelen med Holmen är att de inte ökar utdelningarna, vilket i sin tur beror på att företaget inte växer. Jo förresten, med ojämna mellanrum - vart 8-10år sådär - så hettar det till och de ger en extrautdelning utöver de normala 7-10kr på en ca 30-60kr.
    Men med avkastning-på-avkastning med inköp av nya aktier i Holmen kan ju en hyfsad uppbyggnad av utdelning skapas iallafall. Med tryggheten att det finns substans att falla tillbaka på.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att hans inställning är bra, och han brukar komma med ganska sunda tankar. Men ibland säger han tex att SHB är högt värderad nu, trams.. Har han ens läst årsredovisningen?

    /V

    SvaraRadera