söndag 18 mars 2012

Intervju med Jan Dinkelspiel

Nyligen hade Jan Dinkelspiel vänligheten att svara på några intervjufrågor. Tack Jan.

Jan är sedan 2010 Sverigechef på Nordnet och vill man följa Jan på twitter finns det möjlighet här


Kan du berätta lite kort om dig själv?

34 år gammal. Född i USA, uppvuxen i Stockholm. Innan jag gav mig in i bankvärlden tillbringade jag några år inom telekom på uppstickaren 3 samt en kort visit på SEB i London. Jag drivs av att göra kunder och medarbetare nöjda. Fru och son, lojal och passionerad Djurgårdare.


Om man vill lära sig mer om sparande och aktier har du några förslag på var man ska börja?

Det naturliga svaret är att börja läsa affärspress och enkel litteratur om sparande. Jag är dock en fan av ”learning by doing” och tror på lärande genom att man utövar någonting. Öppna en depå på Nordnet eller annat alternativ och köp en aktie och fond. När man väl ser att de börjar röra på sig kommer lärandet per automatik. Så mitt enkla råd är, kom igång själv, utan hjälp av mellanhänder och spara till en början inte mer än du har råd att förlora.Vilka "fällor" ska man akta sig för enligt dig när det gäller sparande och aktier?


Se till att endast lyssna på personer du litar på. Ofta tjänar s.k. rådgivare pengar på de rekommendationer de ger. Kom ihåg att det inte finns någon enkel väg till hög avkastning. Om någon lovar guld och gröna skogar är det ofta hög risk och då kan de lika gärna gå ner som upp. Använd nätbankernas kundservice, ofta korta svarstider, hederliga och med bra utbildning och kunskap.


Har du någon förebild när det kommer till aktier och investeringar och i så fall varför just han/hon?

Buffet är ju allas naturliga val. Långsiktigt ägande i bolag med starka varumärken. Ofta förlorar man sparpengar på att man inte har tålamod, man söker snabba klipp snarare än långsiktig värdetillväxt. Sen blir jag alltid imponerad av entreprenörer som vågar och lyckas, de investerar i sig själva och lyckas realisera sina drömmar.

7 kommentarer:

 1. Bra intervju av Jan ! Takkar för informationen !


  Andreas

  VD ProInvestor.se

  SvaraRadera
 2. Dinkelspiel ringer hem till Mami

  http://www.youtube.com/watch?v=_x9wUgfJXeA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst att Jan medverkat i Robinson-programet då det begav sig, men jag såg det dock inte själv.

   Radera
 3. Grymt att få till en intervju med Jan!

  SvaraRadera
 4. Har jobbat på 2 av 4a storbanker, och kan säga att man som rådgivare endast har fast lön, dvs, att rådgivare "tjänar pengar på deras rekommendationer" är ren lögn...

  SvaraRadera
 5. Intressant artikel, jag har alltid beundrat Dinkelspiel.
  Kul att läsa intrevjun!

  SvaraRadera