tisdag 27 mars 2012

Norska aktier

Jag har tittat lite bland norska bolag efter uppslag på bolag som det kan vara intressant att titta närmre på. Urvalsprocessen är väldigt enkel. Den består helt enkelt av att läsa lite om bolagen, att kika på om utdelning ges, vilken bransch de verkar i o.s.v.


Ett bolag som jag ur en kvalitativ aspekt tidigare ställt mig positiv till är norska telekombolaget Telenor. En tidigare analys finns att läsa här: Analys av Telenor

Andra bolag som jag nu blivit intresserad av att kika närmare på är följande:

Ekornes - Möbler.

Infratek - Infrastrukturtjänster.

Yara - Gödsel.

Hafslund - Energi.

Nordic Semiconductor - Produktion av kommunikationsinstrument.

Rieber & Son - Dagligvaruverksamhet.

Tomra Systems - Återvinning och pantautomater.


Vad är din syn på ovanstående bolag, eller har du något helt annat norskt bolag som du rekommenderar?

26 kommentarer:

 1. Gustav köpte väl 15% av Tombra nyligen. Jag tror på tombra då inte ens tyskland återvinner än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Tomra Systems verkar i en bransch som man kan tycka bör ha framtiden för sig. :)

   Radera
 2. GJF - Gjensidige, litet välskött försäkringsbolag. Väl värt att titta vidare på tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Personligen är jag lite försiktig med försäkringsbolag, men jag kanske kan lära mig mer om dem en dag också :)

   Radera
 3. Jag har nyss blivit delägare i Fred Olsen Energy. Har du kikat något på det bolaget, och vad tycker du i så fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara som hastigast. Intressant bolag som bör kunna fortsätta med bra resultat. De har ganska långa kontrakt om jag förstått det rätt. Dock är jag själv försiktig med oljebranschen. Det är svårt att gå opåverkad i allt mediabrus som gäller olja och relaterade service näringar.

   Radera
 4. Angående Ekornes så har jag plitat ner några kommentarer i anslutning till deras senaste rapporter på placera.nus forum

  https://www.avanza.se/aza/press/forum/forum.jsp?forumId=997#post_2353865

  /Mattias

  SvaraRadera
 5. Fred Olsen Energy är mitt största enskilda innehav, så det förtjänar en närmare titt, tycker jag. :)

  SvaraRadera
 6. Känns som att jag borde ha något norskt bolag i portföljen då jag bosatt mig här i väst:) Telenor är intressant men priset får gå ner först.. Tomra har jag inte hört om förut, ska kika närmare på dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomra var alldeles för dyr för min smak (PE5 på 30).

   Radera
  2. Vad sägs om Orkla? De är en norsk dividend aristocrat med bred verksamhet. P/E 10. En konjunkturstabil obligationsaktie kanske?

   Radera
  3. konjunkturstabila obligationsaktier brukar vara mina favoriter:) Orkla har väl investerat tungt i REC:( Fast jag ska nog ta en närmare titt ändå

   Radera
  4. orkla är nog inget för mig. Dyrt sett till fritt kassaflöde (P/FCF5 25). Riktiga dippar för löpande kassaflöde år 2008 och 2011.

   Radera
  5. På nuvarande nivåer håller jag med om att det inte är intressant, men kanske intressant att ha på en bevakningslista?

   Radera
 7. Hej. Jag har tittat lite på de norska bolagen och hittat ett par. Gillar också Gjensidige, känns som ett stabilt bra företag. Har också tittat lite närmare på oljeservicesektorn och där är min favorit Seadrill som ger hög kvartalsvis utdelning. Estimaten pekar på en direktavkastning på 8,6 % för 2012-2013.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Gjensidige verkar vara mångas favorit. :) Kvartalsvis utdelning är ju heller inte fy skam. Det är man inte bortskämd med bland nordiska bolag.

   Radera
 8. Aker, Statoil, Orkla. Sen finns några fiskeföretag som har bra verksamhet och hög utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade ett par bolagsnamn på fiskeföretag på en skriven lista också, men jag kände mig för osäker på branschen för att lista dem i blogginlägget ovan. Har fått uppfattningen att t.ex. laxpriser kan variera väldigt kraftigt. Är det så?

   Radera
  2. Nu är det här en väldigt gammal artikel men ta en titt på fishpool.eu så ser du att laxpriserna kan variera enormt. MArginalerna kan gå från 100% till 0 på kort tid.

   Radera
 9. DNB, Gjensidige och Statoil.

  SvaraRadera
 10. Gjensidige igen. Jag faller nog snart för grupptrycket och tar en närmare titt och ser om jag kan förstå hur det hänger ihop. Tack för tipsen. :)

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Yara är en aktie som jag satsat mycket i på senaste tiden. Affärsvärlden hade en artikel om företaget för snart ett år sedan. De verkar i en framtidsbransch: konstgödsel. Om 30-40 år kommer stora delar av världens befolkningen att svälta om man inte använder konstgödsel. Om den ekologiska odlingen ökar så ökar behovet av konstgödsel på andra ställen (för att producera tillräckligt med livsmedel). Ökningen av konsumtion av kött leder också till ett större behov av konstgödsel (mat till djuren). Till konstgödsel krävs främst kväve, fosfor och kalium. Yara har en del eget fosfor men inget kalium. De verkar även inom sprängmedel till gruvor (också bra framtidsutsikter). Yara känns också väldigt lågt värderad, klart intressant att titta mer på.

  SvaraRadera
 12. Även jag kan trycka på med Gjensidige, som jag håller på och tittar på just nu. Det är lite knepigare med ett försäkringsbolag än med ett typiskt industribolag eller liknande som är lättare att förstå sig på. Gjensidige verkar hur som helst hyfsat värderade kring P/E 12 och direktavkastning närmare 7 %.

  SvaraRadera
 13. Hej,

  Tack för en mycket bra och givande blogg!

  Hur ser du på Tomra i dagsläget?


  Med vänlig hälsning
  Ivan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   För dyr för mig än så länge. Ingen "margin of safety" vad det gäller priset.

   Radera