fredag 9 mars 2012

Hur identifierar man Wonderfull Business?

Framgångsreceptet för t.ex. Warren Buffett sägs ju vara hans förmåga att identifiera s.k. "Wonderfull Business" d.v.s. en affärsrörelse som kan fortsätta växa med god lönsamhet år ut och år in och köpa det till "fair price" d.v.s. till ett pris som kanske inte alltid är superbilligt, men som i alla fall ligger på den acceptabla nivån. Köp ett sådant bolag och håll det över lång tid (10,15,20 + ) och man får en fantastisk avkastning. Det finns gott om välkända exempel i Buffetts investeringskarriär samt en del mer okända (t.ex. CTB International )

Samtidigt så sägs ju Buffett inte hålla på med avancerade analysmodeller utan ska ha förmågan att ganska omgående identifiera s.k. Wonderfull Business bara genom att bläddra igenom räkenskaperna samt växla några ord med ledningen. Hur är det möjligt?

Min hypotes är att man med stor sannolikhet kan identifiera s.k. Wonderfull Business genom att svara jakande på följande få frågor (sedan kan man naturligtvis fördjupa sig med fler följdfrågor om man vill bli än mer säker).

Har bolaget i runda slängar fördubblat sin vinst/aktie, utdelning/aktie samt eget kapital/aktie under den senaste 7-års perioden?

Håller bolaget på med en verksamhet som kan förutsättas fortsatta som det gör i många, många år till?

Har bolaget en ledning som bevisligen trivs med sitt arbete och position (arbetat en längre tid på bolaget) samt arbetar för att bygga värde, inte bokföringsresultat, i bolaget?


Hur många bolag på Stockholmsbörsen kan du identifiera som uppfyller dessa krav och vilka? Jag har hittills hittat två, men sedan så har jag ju inte hunnit tittat på alla heller.

Har jag gjort det för enkelt för mig genom att enbart snäva ihop det till ovanstående frågeställningar? Är de kanske för svåra att uppnå? Är de ens relevanta?

6 kommentarer:

 1. Ni tar upp viktiga aspekter men den klassiska definitionen är väl hög (och hållbar) avkastning på det egna kapitalet.

  Det svåra är att hitta företag som faktiskt kan bibehålla sin höga lönsamhet (Moats). Lyckas detta konststycke kommer investeringar ge god tillväxt.

  SvaraRadera
 2. Karln har tur, det är vad jag tror i alla fall. Det hjälper inte med skicklighet om man inte har turen med sej. Om man intervjuar framgångsrika människor som anser dom flesta att dom haft turen att vara på rätt plats vid rätt tid osv. För dom flesta av oss infaller inte dessa "rätta" omständigheter även om vi har dom bästa ambitioner.

  SvaraRadera
 3. Tur i 50 år? Jag kan hålla med om att Buffett hade tur som levde samma tid som Graham. Kunde välja Graham som universitetslärare och jobba på Grahams firma.

  SvaraRadera
 4. Vilka två bolag definierar du som Wonderfull Business Spartacus?

  SvaraRadera
 5. H&M är ett av dem gissar jag:)

  SvaraRadera
 6. H&M och Beijer Alma var de jag syftade på. Egentligen uppfyller även Fenix Outdoor och Nibe de ovanstående kriterierna, men direktavkastningen är inte lika bra och jag är svag för utdelningar.

  SvaraRadera