lördag 28 januari 2023

Gränges Bokslutsrapport 2022

VD-orden summerar året väl.

”Leveransbegränsningar, extrema kostnadsökningar för energi och andra insatskostnader samt den högsta inflationen och de högsta räntorna på decennier satte press på vår lönsamhet. Ett rekordhögt aluminiumpris belastade vårt kassaflöde.”

” Viktigast av allt var att vi lyckades kompensera alla kostnadsökningar och mer därtill.”

Något minskad volym, men ökad nettoomsättning. De facto omsättningsrekord. Resultatet summasummarum en något ökat rörelseresultat med en pressad marginal.  Sämre marginal för Q4 flaggades redan för vid förra rapporttillfället.

Nordamerika agerade draglok. Europa sänke. En lock-down i Shanghai stökade för fabriken där.

Justerad rörelsemarginal på 4,7 % (5,6 %).

Vinst per aktie 6,59 kr (5,58). Utdelningen föreslås till 2,50 kr/aktie (2,25).

Jag trodde vinsten skulle komma in under detta och trodde inte på en utdelningshöjning.

Mr Market reagerade dock inte positivt (Gränges som så mycket annat har fått se sin kurs sticka uppåt under januari innan rapport och vid rapport dök den), men jag är positivt överraskad. Det hade kunnat vara rejält blodigt för ett bolag som Gränges i dessa tider. Väldigt väl parerat och navigerat av bolaget må jag säga.

Gränges är en underleverantör till bl.a. fordonsindustrin. Där elektrifieringen är en trend. Värt att notera är då:

”Vi ser ett mycket starkt intresse från världsledande batteritillverkare och biltillverkare för våra elektrifieringslösningar och batterikomponenter. Under året startade vi produktion och försäljning av batterikatodfolie i Kina och lansering är planerad till 2023 i Europa och 2024 i Nordamerika”

Värderingsmässigt på ca 85 kr är ca PE 13, P/S 0,37 och direktavkastning på 3 %.

Gränges ligger i intervallet ok pris. Vinsterna framöver kommer i mångt och mycket avgöras av externa faktorer även om bolaget navigerar väl i stormigt hav. Bibehålls omsättningen (troligen då man gjort inflationsjusterade prisökningar) och får till ökad marginal igen så blir det mumma på sista raden.

Inget spännande bolag som sagt. Många faktorer som inte checkar in på listan så exponering därefter. Inte mycket tillväxt. Det går dock alltid öka lite i tider av pessimism och skala i tider av eufori. 

2 kommentarer:

 1. Off Topic!
  Har inget med Gränges att göra. När jag började läsa bloggar på ett mer systematiskt sätt dök ofta ett Buffett citat upp som går ungefär så här. Price is what you pay value is what you get. Vidare var det viktigt att kunna bedöma något som kallades intrinsic value. Oklart vad det är för något. Hur som helst skulle det vara roligt att få en kommentar till följande investeringsuppslag.
  I Aftonbladets nätupplaga finns följande rubrik Garage till salu-för fyra miljoner. Garaget är 29 kvadratmeter men säljs som en bostadsrätt. För denna summa får man en två plans villa med pool utanför Jönköping, Vilken av dessa objekt kommer att få störst värdeutveckling de kommande åren. Vi random walkers har aldrig klarat att göra en sådan bedömning. Kan du?
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att det är en retorisk fråga, men nej den gissningen vågar jag mig inte på. :)

   Radera