söndag 8 januari 2023

Checklista - Ger bolaget utdelningar

Tredje punkten i den enkla checklista jag använder mig av för att snabb-bedöma ett bolag och riskgradera det är huruvida bolaget ger utdelningar eller ej.

I likhet med de andra punkterna så är det inte nödvändigt att ett bolag klarar varenda punkt på checklistan, men ju fler punkter det misslyckas med att uppnå ju mindre är chansen att det tilldrar sig mitt intresse.

Det jag vill se är att bolaget ger utdelningar och förväntas göra det även i framtiden.

 


Argumenten är att dels utgör utdelningar en väldigt stor av aktiemarknadens totalavkastning över tid (trots att det låter annorlunda under börsens euforiska faser) så varför gå miste om det, utdelningar ger pengar i handen, utdelningar kan visa på att bolaget har pengar över att fördela till sina ägare även efter kostnader för rörelsen och expansion tagits. Utdelningar ger även en viss krockkudde i situationer då man gått in i s.k. turn-arounds men missbedömt affärsverksamheten. Det ger en del plåster på såren när verksamheten trots allt inte vände till det bättre inom den tidsrymd man förväntat. Utdelningar ger även en del plåster på såren när man missbedömt tillväxten i bolag. Kanske växte inte bolaget så som man trott utan står stilla och stampar.

Det här är inget ovanligt investeringskriterium. Vill man fördjupa sig i utdelningar och utdelningstillväxtens betydelse så går det även läsa mer i t.ex. The Single Best Investment eller i någon annan liknande bok som fokuserar på utdelningsinvestering. Finns många där ute. Betänk dock. Som många böcker går igenom. Det som brukar ge bäst avkastning då det gäller utdelningsinvestering är i regel inte att gå på de med högst direktavkastning. Utan att gå på de med bäst utdelningstillväxt.

Tankar om utdelningar?

2 kommentarer:

  1. Utdelningen är viktig på så sätt att det uppfyller Show me the money villkoret, Det skall finnas ett P/e tal. Ett bolag som KO är en Dividend King vilket säger en del om vem man är. Det finns fungerande affärsmodeller starka varumärke på plats. Själv investerar jag aldrig i spännande forskningsbolag där det inte finns några p/e tal och där ordet FAS finns på varje sida i årsredovisningen. The tried and true med andra ord.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. 60 utdelningshöjningar. Steady as she goes. :)

      Radera