söndag 29 januari 2023

Checklista - Råvarurisk

Nu har turen kommit till den femte punkten i den enkla checklista  jag använder mig av.

 


 

Det handlar om råvarurisk

Priset på en råvara kan variera starkt. Lite likt valutor och räntor, men med den skillnaden att man kan få riktiga "ketchupeffekter". Även en liten förändring i utbud och efterfrågan kan få väldigt stora konsekvenser på prissättningen.

Detta gör att jag är extra försiktig med bolag som vars intjänings- och vinstförmåga är starkt beroende av en eller annan råvara. 


Prisrörelser i råvaror är en komponent som är jättesvår att förutspå. Många experter försöker men dagens sanningar förvandlas ofta till gårdagens vanföreställningar.

Olja, spannmål, silver o.s.v. har kanske många åsikter om, men att över tid kunna förutspå  hur det kommer svänga är en annan femma. Råvaror i sig genererar ju inte några intäkter.

Det finns många exempel på bolag och branscher som "täljer guld" under ett flertal år så länge omständigheterna är gynnsamma, men sedan kan en nedgång i pris få nästintill katastrofala konsekvenser för branschen. Oavsett om det är t.ex. djuphavsborrning eller stålindustri så är det lätt att luras till att tro att ett decennium av extremt goda år kommer följas av ännu fler decennium av goda år. När bilan dock faller, så faller den fort.

Lite som berättelsen om den där kalkonen som lever, frodas och mår gott ända fram till dagen innan  Thanks giving.

Det jag försöker göra när jag tittar på ett bolag är att bedöma om bolaget är starkt beroende av prissättningen av en eller flera råvaror för att tjäna pengar. Hur ser det ut med vinstförmågan om priset man kan ta för sina varor plötsligt skulle falla? Eller om priset på insatsvarorna plötsligt skulle stiga?

Om verksamhet är starkt beroende av nivån på råvarupriset för att vara lönsam är det ett varningstecken. 

 

Som tidigare sagt - det är inte så att jag inte gör placeringar i bolag med råvarurisk, men ju fler varningstecken som plingar ju mindre exponering tillåter jag mig ha i ett enksilt innehav - om ens någon.

 

För diskussionens skull. Råvaror är ju en av de mest cykliska branscher som finns. Det går göra enorma pengar om man tajmar pendeln rätt.

 

Vad tycker du om råvaruberoende branscher och bolag? Hur hanterar du dem i en portfölj?

6 kommentarer:

 1. Jag köper råvaruaktier men inte ETF där endast 1 råvara ingår. Jag har mera riskvillighet i gruvor än olja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några favoriter bland gruvor?

   Radera
 2. Råvaror är dock trevliga att trada i. Det förekommer ofta långa och kraftfulla trender.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag tänka mig. Längre trender än en daytrader surfar på.

   Radera
 3. Som du säger, om man tajmar det rätt kan man tjäna pengar på det. Äger SSAB i nuläget och känner mig trygg i den investeringen pga SSAB:s exponering både mot Europa och USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns när Faxander köpte Ipsos i USA. Fick mycket skit ett tag efter det. Sedan visade det sig vid nästa kris att det var den verksamheten som tjänade pengar och höll uppe skutan. Det svänger.

   Radera