tisdag 2 augusti 2022

Nolato Q2 2022, Nolato 10 år samt varför de bästa erfarenheterna görs nu som ung

Nolatos rapport befarade jag skulle vara riktig dålig. Man hade redan flaggat för att försäljningen påverkats inom Integrated Solutions p.g.a. situationen i Östeuropa. Något man också såg i Q1 rapporten.

Även om försäljningen var upp 4 % så justerat för valuta var den ned 6 %. 2020 gjorde man ett storförvärv i USA (GW Plastic). Jag förmodar man nu fått lite draghjälp där ifrån.

Man bedömer fortsatt att Integrated Solutions omsättning kommer vara ca 25 % lägre framöver. Alla tre affärsområden tappar rörelsemarginal. Totalt sett landar rörelsemarginalen på 8,7 %. Vilket är en avsevärd skillnad mot förra årets Q2 på 13,5 % då bolaget noterade rekordmarginaler.

Nu har man sett fallande marginaler fyra kvartal på raken och frågan är var den till slut ska stabilisera sig och om den kommer vända upp igen till två-siffrigt som den haft under några år.

Nolato är ett typexempel på hur försäljningstillväxt tillika marginaltillväxt i kombination med multipelökning ger en sjusärdeles skjuts till aktiekurs. När det omvända händer så faller det fort ned.

Den finansiella ställningen ser ok ut. Soliditet på 49 %, men tittar man bakom de siffrorna så är det ändå en del skuld och kassan har varit mer välfylld.  Jag finner det inte troligt att man gör ett storförvärv den närmsta framtiden i likhet med GW Plastic. Därav så tror jag inte på någon extra ordinär boost i tillväxten heller. Utan man får ersätta tappet i Öst med organisk tillväxt annorstädes.

De två närmsta kvartalen kommer vara tuffa jämförelsekvartal. Det är två kvartal då Nolato uppvisade rekordförsäljningssiffror under 2021. Givet förutsättningarna, så mellan tummen och pekfingret, tror jag vinsten 2022 landar på ca 3,70 kr/aktie.

Värderingsmässigt pratar vi om PE 16, P/S 1,4. Direktavkastning på 3, 2 %. Vi är nu tillbaka på en mer normal värdering igen. Hjulet snurrar, cykler kommer och går.

Kikar tillbaka på då jag fick upp ögonen för Nolato, 2012. Har egentligen samma grundsyn på bolaget nu som då. Då var värderingen PE 14 och köp gjordes något senare på vad jag bedömde var på ca FPE 10.

Under de tio åren som gått så har det hänt en hel del i världen, Både positiva som negativa saker. Det har bl.a. tagits emot mer i utdelningar från bolaget än vad som erlagts i initialt köp. Huruvida FPE 10 var ”rätt pris” eller om det egentligen var FPE 13 har i det stora hela mindre betydelse. Det viktiga är att man identifierat ett bra bolag som kan navigera sig framåt, genom ekonomins olika cykler.

Av detta skäl så se till att ligga på rätt sida ränta på ränta effekten, spara och investera. Om du dessutom lyckas undvika att pynta in stora delar av ditt kapital i de sämsta bolagen eller när det är allt för dyrt så undviker du förhoppningsvis de värsta smällarna. Ekonomisk som mentalt. Uppsidan tar sedan hand om sig själv.

Har du nyss börjat med aktier under den här senaste euforiska perioden. Misströsta inte. Det är bland den bästa erfarenheten du kan göra tidigt i livet. Cyklerna kommer och går, men då det hela tiden kommer nya in i ”spelet” så upprepar sig allt.

Ungefär som energi-politiken. Efter Suezkrisen och Oljekrisen så skulle Europa och Sverige bygga bort sitt beroende av andra så man slapp sitta ”gisslan” eller införa ransonering. Kärnkraft byggdes ut. Då kunde hus värmas utan villaolja. En energikälla vi själva kunde rå över. Sedan glömdes det bort varför det byggdes och man blev beroende av energi igen utifrån. Nu behöver man anpassa sig och uppfinna hjulet igen. Det går göra samma paralleller till försvarspolitik eller vad som. Varje ny generation gör om samma misstag. Det verkar vila en förbannelse över det här med att överföra vissa insikter. Det går inte. Det måste helt enkelt upplevas själv och sätta sig i medvetandet.

Så misströsta inte, prova, lev, göra misstag.  Skaffa dig erfarenheter som du har nytta av resten av livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar