söndag 7 augusti 2022

Berkshire Hathaway Q2 2022

Igår rapporterade Berkshire Hatahway och trots (tack vare) Mr Markets fallande humör så blir man bara glad av att läsa hur man navigerar sig fram, steg för steg.

De helägda rörelserna har gått riktigt bra. Vi har sett liknande fina rapporter under Q2 från flera andra bolag. Berkshires verksamheter är inget undantag.

Rensar vi bort värdeutveckling på aktieportföljen (som man sedan några år tillbaka måste redovisa i resultaträkningen likt våra investmentbolag oavsett om man realiserar något) så gjorde de heläda rörelserna en rörelsevinst på 11,2 miljarder usd under Q2 (8,2). Rullande TTM är nu på 35 miljarder vilket ligger t.o.m. något över mitt tidigare antagande om att man tjänar strax över 30 miljarder på årsbasis. 2021 landade man på 31 miljarder usd.

I de helägda rörelserna ligger som bekant både försäkringar, järnvägar som energi samt mycket annat. Ett tvärsnitt av amerikansk ekonomi.

Kassan var tämligen välfylld förra året och man återköpte som bekant en hel del aktier. Fanns inte mycket annat attraktivt att köpa. Efter corona-dippen fram t.o.m. Q1 2022 så återköptes BRK-aktier för motsvarande 53,3 miljarder usd. Man plöjde också in pengar i sina helägda rörelser t.ex. energi. Ändå fylldes kassan hela tiden på.

Under 2022 har man dragit ned på återköpen och återköpen under Q2 landade bara på 1 miljard. Vad har man gjort istället i år då för intjäningen samt för kassan?

Köpt aktier.

Q2 2021 satt man på strax över 140 miljarder usd i kassa och korta räntepapper. Idag sitter man med strax över 100 miljarder usd.

När andra är på sälj-humör är man på köp-humör. Nu när energi och transporter behövs, ja då har man investerat i det sedan tidigare. Man kan kalla gubbarna på Berkshire Hathaway för gamla stofiler och allt de tar i blir inte till guld. Misstag sker, men i de stora dragen så är det alldeles förnämligt navigerat.

Aktieportföljen då? I skrivande stund är den värderade till 354 miljarder usd.

Störst innehav är Apple med en nuvarande multipel på PE 27, Bank of America PE 11, P/B 1,1 och Coca Cola PE 29. Både Apple och Coca Cola står kursmässigt högre nu än för ett år sedan. Går säkerligen argumentera för att Bank of America också kommer takta på uppåt nu efter oron såvida ingen bankkris inträffar. Som sagt det svänger lite i värderingar men som komplement till de helägda rörelserna så gör sig ju portföljens innehav sig väl om man ändock ska ha ett tvärsnitt av amerikansk ekonomi.

Om man fortsätter köpa Occidental-aktier kommer tröskeln passeras där man måste redovisa sin del av Occidentals resultat på resultaträkningen också. I nuläget är OXY-innehavet värderat till 10,7 miljarder usd och motsvarar ca 3 % av portföljen. Pyntar man in en halv miljard till så äger man 20 %. Frågan är om man vill det eller ej.

Det mest kända innehavet som redovisas så är Kraft-Heinz. Där man äger 26,6 %. Där fick man ta en smärre nedskrivning 2018. Har inte setts som den bästa investeringen. Buffett lär ha sagt att visserligen är det ett bra bolag, men man betalade för mycket. Bolaget tuggar i alla fall på trots en del motgångar och levererar hyfsade utdelningar.

Berkshire rullar förhoppningsvis på några decennier till.


 

Ökade lite nyligen på bekostnad av ett liten bevakningspost jag hade i Boston Omaha. Förenklade lite. Boston Omaha vill inte, än så länge, handlas "billigt". Fortsätter hålla koll, men den dollar-pengen gör sig bättre med exponering i Berkshire i detta läget enligt mitt sätt att se på det.

2 kommentarer:

 1. Tjena,
  Tack för ett trevligt inlägg om Berkshires rapport. Jag har inte läst den själv ännu och fann det gemyligt att läsa det här inlägget om den.

  Ha det gött

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv petrusko! Läser dina rapportkommentarer också med intresse. :)

   Radera