lördag 6 augusti 2022

Sampo Q2 2022

Sampos mål är en combined ratio under 86. För H1 kom de in 81,1 % (80,7) så försäkringsrörelsen går enligt plan.

Solvensgraden är högre än enligt plan och man annonserade ett hyfsat stort återköpsprogram på 1 miljard euro som ska vara färdigt senast februari 2023. Motsvarar ca 4 % av aktiestocken. Välkapitaliserade som man är så flaggar man för att det kan bli ytterligare återköp eller extra utdelningar efter det.

Det hänger inte bara på att rörelserna gått bra. Den högre räntan ger också mer klirr i kassan samt så har man hela tiden sålt av Nordea-aktier. Man har nu gjort exit från Nordea.

VD summerar det med orden ”Our performance in the first half of 2022 showed the benefits of our resilient P&C insurance business, diversification and strong balance sheet, allowing us to deliver robust results despite challenging capital markets and macroeconomic conditions. We were also able to reach a key strategic milestone by completing the exit from Nordea and we continued to return excess capital.”

Sampo är en keeper. Så länge inte kursen drar iväg så är återköp ok. Jag räknar inte med någon större utdelning för 2022 även om man som sagt flaggat för att det kan komma extra. Landar den på 1,70 så motsvarar det ändock ca 4 % direktavkastning på dagens kurs. För ungefär lika mycket ska bolaget återköpa aktier under H2. Det, liksom oron för högre räntor hos Mr Market lär antagligen innebära att Sampo inte drabbas av börsfrossa som en del annat gjort detta halvår.

Skulle det ändå hända så vore jag inte obekväm med att öka. Försäkringsrörelser kan vara både stabilt som snårigt och antaganden kan vara fel. Tillväxten är också låg, men försäkringar tuggar på (om ordentligt skött och utan för mycket risktagande) i vått och torrt. Anser att Sampo levererar på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar