torsdag 5 augusti 2021

Zalando Q2 2021, Kambi, Tencent, Berkshire Hathaway

Börjar med Zalando. Direktäger numera Zalando-aktier efter att Kinnevik delat ut dem. Har beslutat att behålla dem tillsvidare och följa dem ett par kvartal. Har ingen stark åsikt om Zalandos position, men noterar i dagens rapport att de växte med 34 %. Tyvärr gjorde inte vinsten det då rörelsemarginalen landade på 6,8 % (9,8). Vinsten per aktie stod därmed och stampade.

Sett till halvåret ser det dock bättre ut då Q1 kom in så bra. H1 2021 ligger vinsten på 0,60 euro/aktie (0,14) vilket ger en rullande 12 månaders vinst på 1,34 euro/aktie. Jämför man det med 2020 års resultat på 0,88 euro/aktie och 2019 års resultat på 0,39 euro/aktie så är det en trevlig trend.

En hel del av resultatökningen har kommit från marginalförbättringar. 2019 låg rörelsemarginalen på 2,6 %, 2020 på 4,6 %. Jag vågar inte gissa vad den långsiktigt hållbara marginalen till slut kan landa på. Zalando är helt klart fortsatt tillväxtsorienterat. Pe-talet ligger på ca 69, men det säger inte så mycket då framtida vinster är svårgissade. Ibland får man bara helt enkelt tänka att man inte vet.

Den ”stora” nyheten idag annars var att en av Kambis storkunder i USA, Penn National, köper Score Media och Gaming och därmed tänker köra sina odds ”in house”. Draft King kommer innebära ett bakslag för Kambi och nu kom även detta. Penn National är visserligen inte lika stora som Draft King men räknas ändå till de större. Det visar på att det kommer vara de stora drakarna som Kambi har att konkurrera med i framtiden samt innebär även ett klart bakslag i USA-satsningen.

Kambi skrev avtal med Penn National 2019. Även om avtalen tydligen löper på i regel mellan två och fem år så är det bara en tidsfråga. Kambi har odds via Penn International bl.a. i Iowa, Michigan, Pennsylvania, Mississippi och West Virgina. Det är en sak att man förlorar delar av dessa markander (Man har flera kunder än Penn National i vissa av dem). Värre är väl att man förlorar möjligheterna att växa via Penn National.

Mig veterligen så är Rush Street Interactive den kund som Kambi har nu som är störst på USA, men de är inte i samma klass som Penn National eller Draft Kings. Det man kan fråga sig är om även Rush Street Interactive tänker försöka att utveckla eller köpa odds-kompetensen ”in house”. Jag tror inte de har storleken, men vem vet. Större risk är väl att konsolideringen fortsätter på den amerikanska marknaden och Rush Street Interactive istället köps upp av någon av de större drakarna. Då blir det ännu ett bakslag för Kambi och man står kvar i princip bara med lokala ”native-american-casinon”.

Vi får se.

Kursreaktionen var i alla fall drygt 30 % ned. Efter en del dividerande med mig själv så beslutade jag att öka på min Kambi-position. Medveten om att sentimentet nu antagligen kommer vara ganska negativt för Kambis del den nära framtiden och ytterligare nedgångar troligen kan komma.

Rullande 12-månaders vinst är 17,20 kr/aktie. En vinst som snabbt kan urholkas här nu då sjunkande omsättning kommer leda till pressade marginaler, men jag spekulerar lite vågat här att Kambi kan parera utvecklingen. Det är dock ren spekulation och vi får se var Kambis position är om ett år. På rullande PE om 15 så handlar det inte så mycket om att tillväxt är inprisat. Tvärt om så är det inprisat att Kambi kan upprätthålla sin vinst och det är väl det jag också ”bettar” på nu. Risken är dock stor att vi snart står närmare 10 kr än 17 kr i vinst.

Nu är i alla fall tanken att positionen i Kambi är färdig, så får vi se var åt det barkar de närmsta kvartalen.

Varit transaktionsintensivt då omskyffling i portföljen och köp gjorts. Fyllt på i Tencent. Som jag skrivit tidigare så är jag något mer positiv till Tencents vinsttillväxts än t.ex. Alibabas. Slutligen även fyllt på i Berkshire Hathaway.

För att tydliggöra hur jag tänker så tar jag ”positioner”/gör köp utifrån hur pass riskfylld jag anser bolag och placeringar vara. Mindre i de mer riskfyllda, mer i de mindre riskfyllda. Jag tänker alltså inte att jag ska ha mest i det som potentiellt kan gå upp mest. Enligt min erfarenhet kan det lika gärna gå åt andra hållet, medan sköldpaddan tuffar förbi den stukade haren.

Idag har jag alltså köpt för mer än dubbelt så mycket i Berkshire Hathaway som jag köpt för i Kambi och Tencent tillsammans. Jag bedömer alltså det som att köp är intressant i dem alla tre, men Berkshire har en klart mycket lägre riskprofil. Därav klart större summor/placering i Berkshire Hathaway.

Jag ser fram emot rapporten till helgen. Möjligtvis blir det ytterligare påfyllning av Berskhire Hathaway-aktier nästa vecka också. Tråkigt kanske, men det blir spänning på annat håll även om man försöker undvika det.

Ordet är fritt om någon har tankar kring Zalando, Kambi, Tencent eller Berkshire Hathaway.

2 kommentarer:

  1. Hur kommer det sig att du inte köper Tencent med substansrabatt genom Prosus?

    /Förvärvsarbetaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dels har jag haft Tencent längre än Prosus funnits och det är det innehavet jag ökar på i då det är Tencent jag vill ha. Dels har jag inte velat öka komplexiteten. Det blir ett lager till av potentiella saker som kan inträffa att hålla koll på. Den långsikiga riktningen på Prosus (om jag förstått det rätt) är väl att man vill sakta avyttra Tencent och investera i annat. Naspers/Prosus investeringen i Tencent var riktigt bra, men var det en en gångs grej som de hade tur och lyckades med eller är de lika duktiga som Kinnevik att förvalta förmögenheter över generationsgränser? Svårt att veta. The jury is still out. För diskussionens skull, så ett annat alternativ till direktägande av t.ex. Tencent vore en Kina-fond. Då får man många tunga kinesiska namn. Om man vill åt just Kina-exponeringen och spela på dynamiken kring kapitalflöden.

      Radera