måndag 2 augusti 2021

Castellum, Kungsleden, Beijer Alma och tjurmarknaden 1942-46

Vi är inne i en marknad där affärer görs till höger och vänster. Idag annonserades ett eventuellt samgående mellan Castellum och Kungsleden. Vid en första anblick så tycker jag prislappen för det hela inte är så farlig. Det motsvarar ungefär 21 gånger förvaltningsresultatet för Kungsleden. Kungsleden är det större fastighetsbolag som värderats lägst sett till förvaltningsresultatsmultiplar ett tag nu. Om man bortser från Diös då, men de är på en annan fastighetsmarknad.

Kungsledens snittränta ligger på 1,9 % i senaste rapporten och där med i par med t.ex. Platzers, FastPartners m.fl. finansieringskostnader. Castellum ligger lite bättre till där på 1,66 %. Kan man få till kostnadsbesparingar där så finns det en del pengar att tjäna. Det lyfts ju även fram av Rutger.

”vilket tillsammans med en bibehållen rating möjliggör attraktiva finansieringsvillkor och därmed förstärkt konkurrenskraft”

Har faktiskt sneglat på Kungsleden innan då värdering kontra vad man får för intjäning samt exponering i Mälarregionen inte varit helt dum, men blev aldrig mer än en snegling. Hur som helst. Jag är inte emot samgåendet utan lutar åt det positiva hållet. Detta kan gynna aktieägare på båda sidor av affären.

Ett annat stort förvärv som också uppmärksammats av Mr Market är Beijer Almas då kursen steg en del. Beijer Almas ena gren, Lesjöfors, som sysslar med fjädrar, förvärvar Alcomex-koncernen. Detta gör en substantiell skillnad för affärerna och lär höga försäljningen för Beijer Alma med 1/10. Största förvärvet i Beijer Almas historia.

Beijer Alma handlas idag till PE 28 rullande 12-månaders men tittar man framåt så kommer PE-talet ned en del. 

Pengar flödar hur som helst och är fortsatt billiga. I USA planerar man få igenom ett infrastrukturprogram om 1 000 000 000 000 dollar (om jag nu fick alla nollor rätt).

Som jag skrivit förut. Den mängd stimulanser som pumpas ut saknar historiskt motstycke och det man närmast kan jämföra med är om världen hade utkämpat ett världskrig.  

Likaledes så pumpas det fortsatt ut stimulanser som om vi hade behov av att bygga upp alla sönderbombade städer. Men, det är inte så mycket förstört. Så var tar pengarna vägen? Ja ni förstår själva. 

Jämför lite med amerikanska tjurmarknaden 1942-1946. Var naturligtvis inte själv med då, men utifrån vad man kan studera har jag känslan av att vi har liknande sentiment. 

Några tankar om Castellum, Kungsleden, Beijer Alma eller dagens bullmarknad?

2 kommentarer:

  1. Beijer Alma är på väg att bli min första "10-bagger". Har 10 000 aktier med ett GAV på 23,35. Mina aktier är inte till salu i dagsläget.

    /Max

    SvaraRadera
  2. Beijer Alma är en buy n hold. :)

    SvaraRadera