tisdag 3 augusti 2021

Fortsatt pressat Tencent

Fortfarande en hel del spänning på börsfronten. 

Vi har haft rekordinflöden in till aktie- och fondspar, enligt artikel av Pär Ståhl på Placera. Första halvåret 2021 har gett det största inflödet till aktiefonder någonsin sedan man började mäta i USA. Samma sak verkar utvecklingen vara i Sverige. Pengar ska leta sig någonstans, som jag skrev om i förra inlägget, och de letar sig till börsen. 

Flöden har en självförstärkande effekt. Inflöden ger stigande kurser och ökat självförtroende bland sparare och investerare. Vilket i sin tur ger mer inflöden. Utflöden ger motsatt effekt, sjunkande kurser och osäkerhet.

Samtidigt som vi ser inflöden på en del av världens börser så fortsätter utflöden från Hong Kong-börsen. Idag gick Tencent-aktien ytterligare ned ca 6 % (Kurs ca 445 HKD). Tencent är världens största spelbolag och en tredjedel av intäkterna kommer från data- och mobilspel. Dessutom en förvärvare av stora mått. Bara under förstahalvåret i år har man investerat i 62 spelbolag.

Nattens kursfall verkar härledas till skriverier av media om att spel är som ett opium för folket  och särskilt då för Kinas ungdomar. Dessutom pekas Tencent ut som en av de största ”bovarna”. Det här spär naturligtvis på oron för aktien och det ska bli fortsatt intressant att följa.

Notering, Tencent handlas nu till ca PE 20 rullande 12 månaders. I November 2020 var PE-talet 55. Vilket också, som jag skrev är "bananas". Det kan gå fort med multiplarna. Ska bli intressant och läsa när Q2-rapporten kommer hur utvecklingen affärsmässigt varit.

Ett annat ”Kina-bolag” som jag förhoppningsvis strax ska läsa rapport från är BMW. Kina-marknaden för BMW är avgörande för dess resultat.

Några tankar om Tencent eller påverkan av investerares psyke baserat på in- och utflöden på världens börser?

2 kommentarer:

  1. Angående artikeln som sägs sänkt Tencent så är jag förvånad. Detta var inga nyheter. Tencent har redan satt strikta regler för sina spel och försöker verkligen följa statens krav. De har censurerat flera spel från blod och politik. De har satt åldersgränser och tom ansiktsigenkänning för att spela vissa spel. Tencent kommer fortsätta att försöka följa staten. Spel kommer alltid att finnas men såklart mkt mer reglerat än i väst. Jag tror inte detta är dåligt. Tvärtom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej inget nytt. Ofta är det väl så att sentiment driver vad som blir "nyheter", inte tvärtom om som man kan förledas tro ibland.

      Radera