fredag 23 juli 2021

Nolato Q2 2021 samt några allmänna värderingsnoteringar

Liksom många andra rapporterande bolag kom Nolato med en rapport som visade på stark omsättnings- och resultattillväxt. Omsättningen ökade med 20,8 % och rörelseresultatet (EBIT) med 41,2 % för kvartalet. GW Plastic ingår naturligtvis i detta som förvärvades Q3 2020 och bidrar med ungefär 1/5 års omsättning på helårsbasis.

Även Nolato nämner komponentbrist och det verkar vara huvudtemat i många rapporter med industriell verksamhet.

Rullande 12-månaders vinst ligger på 3,51 kr/aktie vilket i dagsläget ger ett PE på ca 26.

Förväntar mig att Q3 också blir bra. GW Plastic konsoliderades i September förra året. I år kan Nolato troligen nå en försäljning på 10 miljarder kr. Nolato är välskött och har genom åren taktat på. Ser ingen anledning till att tro något annat framöver.

Nolato är ingen serieförvärvare utan mer likt Beijer Alma. Multiplarna är dessutom ungefär densamma i skrivande stund.

Passar på att göra en notering kring nuvarande PE-multiplar av diverse bolag

AQ Group PE 16

Hexpol PE 20

Nolato PE 26

Beijer Alma PE 27

Addlife PE 41

Instalco PE 48

Indutrade PE 50

Lifco PE 54

Addtech PE 59

Där syns ”hoppet” mellan de ”vanliga” industribolagen och serieförvärvarna. Serieförvärvarna använder balansräkningen, med en högre hävstång, för att få högre tillväxt och har belönats rikligt av det av marknaden som älskar tillväxt. Skillnaden i snitt kanske ligger på att de först listade har ca 10 % tillväxt och de andra 15 %. Kan tyckas som en mindre skillnad men över tid gör det en del. Det gäller bara att man lyckas med tillväxten och inte åker på baksmällor p.g.a. bolagsspecifika eller makrospecifika orsaker. Ska man betala dyrt måste man verkligen vara övertygad om bolagets förträfflighet.

Även ”darlings” på OMX30 är populära. Se t.ex. dessa klassiska ”industri-darlings” PE-multiplar.

Atlas Copco PE 36

Alfa Laval PE 39

Och ett förtydligande. PE-talen ovan är ofta baserade på nya högsta vinster så vi är inte i botten på en lågkonjuntur. Det PE-talen förmedlar är att Mr market förväntar sig att vinsterna ska upp än mer.

På min bevakningslista hade jag enligt dåvarande noteringar under ”kraschen” för lite över ett år sedan  8 av 10 bolag som signalerade ”grönt”. Idag är det 1 av 10. Det är inget att följa slaviskt, men det indikerar i alla fall att det är nu det gäller att vara försiktigare än någonsin. Inte då alla skriker "panik". Som alltid, intressanta tider man lever i. Oavsett vilken marknadsfas man befinner sig i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar