fredag 26 februari 2021

Lundberg, aktieåterköp i Hufvudstaden, Holmen, Sålt Exxon, Thunderful

Kikat igenom några fler rapporter nu. Inte minst Lundbergs. Via Lundberg får man en hel del intressanta tillgångar i form av skog, fastigheter och investmenliknande bolag.

Fastighetsdelen består av noterade Hufvudstaden och den helägda, onoterade, rörelsen. Hufvudstaden har jag redan kommenterat men det som går att vidarutveckla är att där har man skrivit ned sina fastighetsvärden med ca 6 % och sänkt utdelningen.

Kursen har inte direkt gått uppåt i detta fastighetsbolag. Lundberg har trots att han varit på köpsidan i nästan varje annat innehavsbolag inte köpt fler aktier i Hufvudstaden. Dock har Hufvudstaden initierat ett återköps program där aktier motsvarande ca 2 % av akteistocken återköpts. Vilket i praktiken leder till att Lundberg ökat sin ägarandel utan att själv behöva köpa fler Hufvudstaden aktier. Ett par år så här så... Lundberg äger nu 46,2 % av kapitalandelen istället för tidigare  45,3 %, men det är ju inget som behöver påannonseras som de andra ”köpen”.

Hufvudstaden har bemyndigande om att förvärva 10 % av aktierna.Snittpriset 2020 för återköpen var 126 kr. Nyttjas hela det nuvarande bemyndigandet så äger man efteråt nästan exakt 50 % av Hufvudstaden. Skulle inte förvåna mig om sentimentet kvarstår kring aktien att man ökar bemyndigandet vad det lider och köper mer.

De helägda fastigheterna däremot har inte gått Hufvudstadens väg och skrivit ned. Där har man istället skrivit upp värdena med ca 3 %.

Kassaflödesmässigt så är det ju fastighetssidan som levererat pengaran till investmentbolaget också. Hufvudstaden ca 700 milj kr i utdelningar och den helägda rörelsen ca 1000 milj kr.

1300 milj kr har Lundberg köpt aktier för. Då mest i Industrivärden, Handelsbanken och Skanska.

Tittar vi lite närmare på Holmen så har bolaget investerat och bla förvärvat. För prislappen 1 miljard har man förvärvat Mattson som omsätter ca 2 miljarder och drar in ca 100 miljoner kr i rörelsevinst per år. Ett förvärv som ser bra ut och kommer ge bolaget ett ca 10 %-igt skjuts.

Nettoskulden är ca 6 %  på hela portföljen är vilket även om man bara ställer det gentemot fastighetsinnehavet är väldig lågt. Som det brukar.

Annat som kan vara värt att notera är att jag sålt allt i Exxon nu när värderingen kom upp i vad som i mina ögon bedömdes som ”rimligt”. Nu blev inte den bästa ”motvalls-affären” då dollarn försvagades under 2020, men  utdelningarna som kom in under tiden vägde upp för dollarförsvagningen . Det gick trots allt tjäna en liten slant på oljebolag om man såg till att köpa vid pessimism och lågt oljepris.

Thunderful är ett bolag som bevakas som också släppt rapport. Det intressanta där var egentligen kommentarer man kunnat läsa kring bolaget. Thunderful noterades på 50 kr. Enligt min servettkalkyl så ett ok pris givet risker och möjligheter. Sedan vandrade kursen uppåt och fördubblades på kort tid. Utan att en enda egentligen nyhet släpptes. Detta verkade folk vara rimligt?  

Sedan blir folk chockade när kursen kraftig faller då en rapport och någon form av nyhet äntligen kommer. Men egentligen fanns det ju ingenting som tydde på innan rapport att bolaget skulle vara/vuxit sig in i en värdering som skulle vara dubbel så hög. Egentligen var det väl uppgången innan som borde vara chockerande? Bolaget har ju i sak inte gjort mycket för att bygga värde under perioden.

Något mer? Nej. Jag har varit förhållandevis passiv och försökt läsa ikapp på rapporter. Hoppas få ner lite fler rapportkommentarer framöver.

Någon rapport du tyckt varit extra intressant?

3 kommentarer:

 1. Gjorde idag bytet Hufvudstaden till Lundbergföretagen.

  SvaraRadera
 2. Har du övervägt att även byta Industrivärden mot Lundberg nu när premievärdering bytts mot rabatt på rabatten?

  Vänlig hälsning,
  N. Schneider

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte på samma sätt som i fallet Hufvudstaden. Intressant tanke dock. Industrivärdens "substans" är ju i dagsläget mestadels bestående av Volvo och Sandviken. Båda uppfattar jag som relativt dyra. Så jag anser väl inte att det egentligen är någon rabatt på Industrivärden. Lundberg däremot har ju en större del av substansen som jag tycker är mer rimligt värderade. Sedan är det ju alltid svårt att veta hur makro går och när i tid. Mycket fastigheter i Lundberg och mycket cykliskt i Industrivärden.

   Radera