lördag 16 augusti 2014

Monster

Energidrycktillverakren Monster och Coca Cola kom nyss överens om att Coca Cola får köpa 16,7% i Monster (Ticker MNST) för 2,15 miljarder usd. Det hela måste dock först godkännas av konkurrensmyndigheterna.Monster och konkurrenten Red Bull dominerar energidrycksmarknaden. Coca Cola och Pepsi har visserligen försökt ta marknadsandelar i detta snabbväxande segment med egna varumärken, men utan egentligen större framgång.

Prislappen är rejäl. Monster omsätter totalt ca 2,4 miljarder usd och har rörelsemarginaler runt 26%. Vinsten efter skatt ligger just nu på ca 400 milj usd. Coca Cola betalar därmed ca P/S 5 eller P/E 32.

Energidrycker är dock något som visat sig växa i populäritet. Monster har en imponerande tillväxt. Inte minst under åren 2004 till 2007. De senaste fem åren är heller inte att förakta med i genomsnittlig omsättningstillväxt på ca 15%/år.

Troligen hoppas båda parter på att Coca Colas distributionsnät ska kunna hjälpa Monster att växa ännu mer. Förhoppningen är troligen att göra om Monster till ett globalt varumärke. Med en fördubblad försäljning så fall kan ju dagens prislapp ses som fullt rimlig.

Vi får se vad som händer. Monster steg ca 30% på beskedet och nuvarande prislapp ligger på ca 93 usd. Monsters balansräkning är också något som ser helt ok ut. Utifrån de parametrar jag själv brukar kika på. Med två dominerande aktörer (Monster och Red Bull) så får man väl se marknaden som ett slags oligopol.


7 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hehe ja det kan tyckas så. Får se om det betalar sig i slutänden. :)

   Radera
 2. Hej Spartacus!
  Var du som mig och visste att detta skulle hända? Äger du aktier i monster eller KO? Jag har bara lite i KO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det var ingenting jag visste innan. Jag äger aktier i KO. :)

   Radera
 3. Äger själv 300 KO aktier. Är nöjd som aktieägare då jag själv tycker Monster har den godaste energidrycken. Burn tycker jag inge vidare om. Tror detta kommer bli en lysande affär för båda företagen :-)

  SvaraRadera
 4. Spartacus håller du kvar vid ditt motiverade pris för KO på 38 USD?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja 38 usd +/- 5% i nuläget. :)

   Radera