fredag 22 augusti 2014

Ratos Q2 2014

Ratos Q2 2014 rapport

Ratos är ju inte riktigt som andra bolag som placeras in i investmentbolagsfacket. Några börsnoterade innehav finns ej, någon substansrabatt i relation till Mr Markets värdering av dylika finns alltså ej heller.

Istället redovisar Ratos det egna kapitalet d.v.s. det bokförda värdet (i många fall vad man köpt ett bolag för). När affärsmodellen dessutom går ut på att "renovera" halvdana bolag för att sedan sälja dem när de går bra så innebär det ju i praktiken att man hela tiden sitter med ett flertal "renoveringsobjekt". Jämför t.ex. med någon som köper upp gamla hus, renoverar dem för att sedan sälja dem. Hur värderar man en sådan verksamhet?

I Q2 rapporten anges i alla fall Ratos egna kapital till motsvarande 32 kr/aktie.

Första halvåret har varit relativt odramatiskt. Några innehav gör vinst, några gör förlust. En del centrala kostnader finns naturligtvis men inga nedskrivningar har krävts.

Största "tillgången" är Inwido. Värderat till 2,4 miljarder kr, men bolaget går fortfarande lite knackigt. Det har dock hänt en hel del. Man är på god väg att "fräscha upp" bolaget. Försäljningen har ökat med ca 10%. Man har flyttat produktion vilket medfört en del engångskostnader och EBITA resultatet växer. Rörelsemarginalen landade nu på ca 7%. Kanske är något på gång i Inwido snart. Vi får se.

I koncernen finns likvida medel motsvarande 6,45 kr/aktie i alla fall. Kursen är ca 55 kr och direktavkastningen (vid bibehållen utdelning om 3 kr/aktie) är 5,5%.

Ratos preferenskatie är just nu på 1920 kr och direktavkastningen motsvarar ca 5,2%.

7 kommentarer:

 1. Skräpaktie som aldrig kommer över 70 kr igen.

  SvaraRadera
 2. Stackars aktieägare...kan mycket väl försvinna från börsen....

  SvaraRadera
 3. Haha vilka intelligenta kommentarer!

  SvaraRadera
 4. Att det är en skräpaktie kan nog alla skriva under på. Tappat all trovärdighet...sänka utdelning till 3 kr och köpa bio och tro det ska
  ge ökad utdelning. Nej utdelningen kommer fortsätta kapas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bio köpet gillas.. Stabilt med utvecklingspotential.. Däremot Aibel... De måste missat något när de gjorde Due Diligence där..

   Radera
 5. Bolaget vekar ha gått vilse där dom fina bolgen är sålda och ersatta av sämre.
  På årsstämman 17 april 2013 säger b.la VD'n stolt att 32% av Aibel köpts vilket är näst störst investering på länge vilket är jättespännande!? Och snart därpå drog Statoil lite i bromsen och verksamheten gick ner från att ha omsatt 7,5 mdkr till 5 mdkr vilket genererade huvudvärk i stil med migrän och kapitaltillskott måste till och man spår nu (q2 2014) ev. ljusning sent 2014 tidigt 2015 men först ska det dippa lite till. När är omsättningen och marginalen tillbaka med ränta? 2018? vad blir avkastningen här? negativ?
  Och Euromaint, reparation och underhåll av spårbundna fordon, vad är det för lottsedel? Borde vara spel mot öppet mål men historiken är omvänd, tung kostsam stel verksamhet med urusel lönsamhet. Vad bli av detta? går det ens att sälja?
  osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själva affärsiden är ju att sälja "bra" och köpa "dåliga" så ogillar man den affärsmodellen så är naturligtvis inte Ratos något för ens portfölj. Själv har jag också tyckt Aibel-affären är udda: http://spartacusinvest.blogspot.se/2012/12/ratos-kop-av-aibel.html men jag har inte tappat förtroende så pass att jag sålt några Ratos aktier.

   Radera