lördag 16 augusti 2014

Deere & Co Q3 2014

Här kommer några minnesanteckningar ur Deeres Q3 rapport.

Omsättningen sjönk med 5%.
Vinsten sjönk med 15%
Vinsten per aktie sjönk med 9% och landade därmed på 2,33 usd (2,56).

Utsikterna för 2014 är fortfarande nedåt. Det finns lite andra prognoser framåt men huruvida de slår in eller ej är ju svårt att säga. Deere förutspår i alla fall en vinst på ca 8,20 usd för 2014.

Kurs just nu ca 85 usd. PE TTM 9,3 och direktavkastningen på 2,6%.

Inga direkta överraskningar. Återköpen fortsätter och man har på ett år drygt återköpt 25 miljoner aktier (ca 6,4% av aktiestocken (diluted) under Q3 2013). Här i ligger också förklaringen till att vinsten per aktie inte sjönk lika mycket som vinsten totalt sett. Att vinsten sedan sjunker mer än vad omsättningen gör beror på sjunkande marginaler. Vid en uppåtgående trend så blir utfallet ofta tvärt om. Vinsten kan öka mer än omsättningen.

Jag ser inte Deere som ett s.k. turn around case. Visst går det ställa bolaget mot mina checkpunkter för att kolla av riskerna Hur avslöjar man en s.k. Value trap.

Ingen av punkterna där passar dock riktigt in på Deere. Sjunkande marginaler kanske någon säger. Ja men inte direkt p.g.a. prispress mellan alla aktörer (som t.ex. dagligvarukedjor och elektronikkedjor utsätter varandra för) utan på grund av en allmän konjunkturell nedgång.

Deere anser jag likna Skanska, d.v.s. mer cykliskt. Cykliska bolag är svåra på så sätt att det går inte förutsäga hur länge cyklerna ska vara eller hur långt ned det kan sjunka. Den enda realistiska modell jag har i dessa fall är att sprida ut köpen.

I jämförelse med Skanska så är det ju lätt att säga att det var köpläge när Skanska handlades för under 90 kr för ett tag sedan och därför skulle man köpa för hela potten då. Jag kan dock inte pricka bottnar. Jag vet inte var botten i DE-aktien är.

En titt på balansräkningen visar att det egna kapitalet (som sig bör ökar). Posterna finansiella fordringar och utrustning på leasing verkar ha växt mest. Lagret är det ingen större skillnad på. Den stora frågan är dock inte Deeres lager utan återförsäljarens lager, (På samma sätt som det är ju egentligen inte husbillstillverkaren Kabes lager utan husbilsförsäljarens lager som är intressant på kort sikt) men en titt på Q3 presentationen som innehöll några sådana siffror pekade inte på någon större skillnad. Mellan tummen och fingret verkar en återförsäljare sitta på ungefär 1/5 av årsomsättningen på lager.

Även långfristiga lån har ökat vilket bör vara följden av att man har ett växande antal finansiella fordringar. På något sätt ska man ju finansiera kundernas lån. Appropå det, så i Sverige är det Swedbank som Deere samarbetar med när man ska finansiera maskinlån. Man erbjuder här en gemensam finansieringslösning.

Den som inte vill gå in och prata finansiering för att köpa en traktor kan istället köpa en keps. Välj din favorit här: John Deere Shop - Kepsar

5 kommentarer:

 1. Det har ett tag varit många rekar på infrastruktur i USA där även DE förväntas få en släng av sleven som det heter men en artikeln som beskrev att farmarna förväntades tappa ytterligare 10% i år lägger lite sordin på stämningen i DE:s fall.

  Tycker inte aktien är dyr jämfört med flera andra men är lite snåldum och vill gärna ha den något billigare vilket kan sluta med att jag blir utan helt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man kan ju inte köpa allt jämt så man får både bida sin tid som prioritera ibland. Vid vilket pris kommer du börja köpa?

   Radera
  2. Jag vill poängtera jag inte tycker aktien är dyr ens till dagens nivå men för mig spökar en möjlig börsnedgång samt envisa rykten farmarnas resultat kan bli något sämre?

   Förändringar av antalet aktier stökar till det men en del riktkurser har legat mellan $75 - $78 bl a vectorvest fick fram $77.60(i April) och själv vill jag minnas min egen gissning låg på $78.20 så < $80 skulle fånga mitt intresse.

   Jag skulle föredra om bolaget expanderade i stället för att skära ned som de verkar göra nu, läget kan raskt förändras i världen så kanske slutar det med att även jag köper >$80 siktar på målkurs > $141?

   Radera
 2. Färsk DE analys av någon skribent hos seekingalpha (nej det är inte jag)

  http://seekingalpha.com/article/2434575-deere-and-co-plowing-its-way-to-lower-prices

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken! Verkar som skribenten tycker 86 är för dyrt men 65-69 vara ett mer ok pris.

   Radera