tisdag 19 augusti 2014

Mungers boktips

"In my whole life I have known no wise people who didnt read all the time  --none, zero. You´d be amazed at how much Warren reads --at how much I read. My children laugh at me . They think Im a book with a couple of legs sticking out."

- Charles T. Munger

Att läsa, och läsa mycket, är ofta en sysselsättning som utmärker många framgångsrika investerare. Inte minst Buffett och Munger. Det gäller inte enbart finansiellt relaterad litteratur utan även andra genrer. Läsning är ju ett av de sätt vi människor har för att ta del av andras tankar, ideer och åsikter. Ett av de sätt som finns för att vidga våra vyer.

Jag stötte nyligen på en lista av böcker i blandade ämnen som Munger rekommenderat över åren. De som listas nedan fanns att beställa på Adlibris.


The blind watchmaker why the evidence of evolution reveals a universe without design

Judgment in managerial decision making

The language instinct how the mind creates language

In the plex how google thinks works and shapes our lives

A universe from nothing

Barbarians at the gate the fall of rjr nabisco

The outsiders eight unconventional ceos and their radically rational blueprint for success

Hard drive: Bill Gates and the making of the Microsoft empire

Conspiracy of fools a true story

Einstein his life and universe

The autobiography of Benjamin Franklin


Är det någon av dem du läst och kan rekommendera eller anser som särskilt intressant?

10 kommentarer:

 1. "Influence" av Cialdini brukade han dela ut till folk när det begav sig. Ganska tråkigt skriven men intressanta exempel på olika "bias" etc.

  Ernesto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah ok tack för tipset. Den kände jag ej till.

   Radera
 2. Jag blev kär i hans läslista baserat på första boken.

  Människan har en oerhört farlig tendens att se världen som en serie händelser som tillsammans skapat den värld vi lever idag.

  Därför blir det på något vis självklart att första och andra världskriget bröt och att det skulle bli en finanskris 2008-2009. Eftersom dessa händelser i efterhand är självklara sätter vi oss aldrig in i varför vi misslyckades förutse händelserna och därigenom förlorar vi förmågan att förbereda oss för nästa oväntade händelse:..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att se serier, mönster och samband är säkerligen något vi fötts med och ska troligen hjälpa oss att få några svar i en värld full av frågor. Dock kan det ju också lura oss att se samband och kausaliteter som egentligen inte finns.

   Radera
 3. Tack för tipsen! Kunskap är makt så ska se om jag kan införskaffa någon av böckerna på listan. :)

  SvaraRadera
 4. Ämnet påminner mig om en gammal post på value walk. Jag länkar till den här. En överlappar, 19 är nya: http://www.valuewalk.com/charlie-mungers-books-recommended-reading-list/

  SvaraRadera
 5. För den som är intresserad av Munger kan rekommendera Janet Lowes bok
  Damn Right. Mycket läsvärt, om hur Munger resonerar om placeringar.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
 6. Tog faktiskt fram boken från bokhyllan. Bläddrade igenom den läste lite. Man slås av hur hårfin skillnad det är mellan framgång och nederlag. Bara en sådan sak som detta köp av chokladfabrikanten See. Munger konstaterade att hade See begärt 100000 dollar mer för företaget hade vi viket ner oss. Då hade det kanske inte blivit något Coca-Cola köp heller. Tur att man är i själ och hjärta en random walker.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
 7. Även Poor Charlie´s Almanack borde läsas

  SvaraRadera
 8. Jag gillar Munger-citatet. Var hittade du det?

  SvaraRadera