lördag 2 augusti 2014

Berkshire Hathaway Q2 2014

Berkshire Hathaway gav i går kväll ut sin Q2 rapport och med nu totalt strax över 55 miljarder usd i kassa går det väl inte annat än att vara imponerad över hur disciplinerad man är i att hålla i pengar. Summan motsvarar ca 22,50 usd/ B-aktie. Visserligen är en del reserverat till att vara just buffert för försäkringsverksamheten m.m. men det är ändå imponerande. Vilken annan större företag sitter på dylika reserver?

Vinsten ökade för Q2 och även om rörelsemarginalerna under Q2 för t.ex. de helägda verksamheternas rörelser ligger på klart godkända 21% (22%) så är det ändå försäkringsverksamheterna som drar in mest. Q2 vinsten, efter skatt för hela Berkshire Hathaway landade på 2,59 usd/ B-aktie. GEICO är ett av flaggskeppen bland försäkringar och har en combined ratio på 97,2% (97,6%).

Järnvägsbolaget BNSF är ett annat "flaggskepp". De fem stora helägda rörelserna brukar anges vara BNSF, Berkshire Hathaway Energy, Iscar, Lubrizol och Marmon.

Det s.k. book-value uppgår nu till ca 95 usd/B-aktie. Enligt Buffett är book-value ett konservativt sätt att se på vad det s.k. intrinsic value är för bolaget och själv är han beredd att återköpa aktier om värderingen sjunker under BV 1,2. För egen del använder jag också book-value för att få ett riktmärke på när det kan vara dags att öka i bolaget. Eftersom book-value växt justerar jag därmed "priset" i min bevakningslista.

I mina ögon är Berkshire något av det mest riskminimerande man kan köpa. Man får en oerhört bred diversifiering i några riktigt väl skötta bolag. Tillika andelar i bolag så som Walmart, Coca Cola, Procter & Gamble m.fl. som uppvisat en enastående förmåga att leverera utdelningar till sina ägare år ut och år in.

Nackdelen är att det är en ganska spretig verksamhet och inte helt lätt att sätta sig in i om man vill detaljstudera Berkshire. Å andra sidan, inte ens i egna affärsrörelser så går det ju förutsäga framtiden. Fastän man har ett informationsövertag och kontroll.

I många år har man fått höra, men när Buffett dör då? Det är möjligt att det får en kursdrivande effekt på BRK-aktier nedåt (sedan ställer jag mig starkt frågande till huruvida man verkligen ska ta investeringsbeslut utifrån om ledande personer i ett företag förväntas leva eller dö), men verksamheten som sådan bedömer jag som så stabil att den utan vidare kan leverera goda vinster i decennier framöver. Detta eftersom du helt enkelt får ett tvärsnitt av det bästa via Berkshire Hathaway.

13 kommentarer:

 1. Jag tror att Berkshires kurs kan få en rejäl törn när Buffet avlider. Många sätter likhetstecken mellan Buffet och Berkshire. När Buffet avlider försvinner en svårersatt frontfigur från bolaget.

  Visst, de företag som redan ägs av Berkshire kommer förmodligen fortfarande att gå bra. Men kommer de nya inköpen att lyckas lika väl?

  Det är nog svårt att på förhand veta vad som kommer att ske när Buffet går bort. Det här är mina tankar.

  SvaraRadera
 2. Jag tror på lite längre sikt att vi kommer då lättare att bedöma bolagets värde när Buffett går vidare. Kanske kommer det in nya ägare som tvingat fram utdelningar (vilket jag är starkt för) som då kommer låta oss värdera bolagets kassaflöde lite enklare. Om kursen går ner när Buffett dör så kommer jag att köpa som en galning!

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
 3. Lever han lika länge som Irving Kahn så får ni vänta länge på nästa köpläge.

  SvaraRadera
 4. Spartacus håller du kvar motiverad inköpskurs på 120 USD?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är beredd att betala "premium" för BRK ca 1,3 x book-value +/- 5% så jag justerar inköpskursen uppåt när book-value växer. Jag brukar vara relativt snabb på att uppdatera min bevakninglista ovan samt skriva ned vilket datum bedömningen är gjord utifrån. Jag agerar dock inte mekaniskt och köper per automatik men då kursnivåerna ligger omkring bedömt intressanta nivåer så är det ju en signal om att det KAN vara intressant att köpa.

   Radera
  2. hur länge tror du att det dröjer innan marknaden börjar värdera BRK utifrån P/E-tal på look-through earnings istället för på Book value? Eftersom de får större och större vinstandel från bolag utanför försäkringssektorn tror jag att det endast är en tidsfråga och jag tror att detta kan bli en riktigt bra trigger för kursen.

   Radera
  3. Oj, jag har ingen kvalificerad gissning kring det. Book-value är ju Buffetts egna förstahandsval för hur man bör bedöma bolaget så kanske får marknaden något annat att räkna utifrån den dagen Buffett inte längre håller i taktpinnen.

   Radera
  4. Kursen går ju starkt efter att marknaden verkar fokusera på det fina kassaflödet i den senaste rapporten, så kanske har skiftet från fokus på book value till mer relevanta mått redan börjat ske :)

   Radera
 5. Tror det blir "Business as usuall" efter Buffets död.
  Berkshire är väl inte spreitgare än GE....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är naturligtvis jättesvårt att förutspå hur saker och ting ska utveckla sig, men spontant kan jag känna att om jag ska beakta och bedöma inte bara nuvarande ledning i bolag utan också framtida (idag okänd) så får jag ett omöjligt görande. Faller förtroendet för ledningen i BRK så får jag kanske sälja men det agerandet skiljer sig ju inte från andra innehav. :) Största skillnaden kanske är att det är sånt stort fokus på vilka som kommer efter Buffett och där håller jag med LL om att Buffett troligen har del i att ha "hausssat" upp.

   Radera
 6. Hej. Tack för en bra blogg! Var hittar du bookvalue för BH? Räknar du ut det själv/tittar på finance sidorna eller är det Buffets data i senaste Q rap?
  Mvh Tomas

  SvaraRadera