onsdag 27 augusti 2014

Kvinnliga investerare - Hetty Green "The Witch of Wall Street"

Hetty Green "The Witch of Wall Street" (1834-1916) lyckades skapa sig en stor förmögenhet och var den första kvinnan som hade  betydande inverkan på Wall Street. Detta i en tid då i princip allt som handlade om finanser och investeringar sköttes av män.

Hetty Green fick i genomsnitt 6,2% avkastning årligen under de 52 år hon var verksam. En tid som bl.a. inkluderade Amerikanska inbördeskriget och blev också sin tids rikaste kvinna.

Hon lär också varit rejält sparsam, extremt snål enligt vissa.

Redan som liten 6-åring fick hon läsa finansiella nyheter och artiklar ur tidningar högt för sin farfar som såg lite sämre och som hon bodde med långa stunder då mamman ofta var sjuk och pappan arbetade. Som 13-åring fick hon ta över familjens bokföring och hålla koll på hushållsekonomin.

Grundplåten till sin förmögenhet fick hon via arv men hon lyckades få det att växa stort över tid genom smarta investeringar och sparsamt leverne.

Hennes första investering var i krigsobligationer och olika sorters obligationer och skuldförbindelser var något hon ofta återkom till att investera i (jämför t.ex. med dagens guru Howard Marks).

Hennes investeringsstrategi var tämligen konservativ. Strategin innebar nämligen att ha stora kassareserver att investera med då tillfälle begav sig samt att hålla huvudet väldigt kallt under tider av stor oro. Att inte ryckas med i vare sig överdriven pessimism som optimism


Hetty Green dog 81 år gammal och lämnade över en stort arv till sina barn. De hade lärt sig ett och annat av sin mor då de lyckades tämligen väl genom den Stora Depressionen, tillämpandes strategin om att ha stora kassareserver tillgängliga för tider av oro. Barnen ska ha dock inte på långa vägar levt lika snålt som sin mor och förmögenheten blev sedermera testamenterad  till välgörande ändamål och diverse lärosäten så som MIT m.fl.

Några tankar om Hetty Green eller hennes strategi?


7 kommentarer:

 1. Bravo Spartacus! Gillar denna serie skarpt!

  SvaraRadera
 2. Håller faktiskt på att läsa boken "Hetty" om henne. Intressant figur. Bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Är det denna boken? http://www.adlibris.com/se/bok/the-witch-of-wall-street-hetty-green-9781258120542

   Radera
  2. Nej var denna: http://www.amazon.com/Hetty-Genius-Madness-Americas-Female/dp/0060542578/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1409921715&sr=1-1&keywords=hetty

   Jag kan inte påstå att jag blivit en bättre investerare av att läsa boken men den var ändå mycket givande. Något av en historiebok med mycket underhållningsvärde. En fascinerande dam Hetty.

   En liten rättelse till texten ovan också nu när jag har boken i färskt minne. Hetty fick aldrig några barnbarn så det var inte de som satte sprätt på hennes förmögenhet. Hennes son levde ett riktigt extravagant liv efter hennes död men hur väl han än försökte kunde han inte göra något större avtryck på förmögenheten. Sist kvar i familjen Green blev dottern som var mycket sparsam och tillbakadragen. När hon dog delades förmögenheten upp bland privatpersoner som stått familjen nära, skolor, institutioner och annan typ av välgörenhet.

   Radera
  3. @Jonas Tack Jonas för rättelsen och länken!

   Radera
 3. Tja alltså att ha kassareserver på den tiden var ju inte samma sak som att ha det efter 1971 då pengar blev valuta. Så klart det är skillnad. Att endast köra obligationer och snåla genom hela livet är en bra strategi. "Alla kan bli miljonärer bara man inte har för bråttom"

  SvaraRadera