onsdag 6 augusti 2014

När känslorna spelar in

Jag har en del bolag som visat sig vara av god kvalitet när jag tittat på dem utifrån mina kriterier, samtidigt som de är eller har varit attraktivt prissatta. Ändå har det inte blivit köp? Varför?

För subjektiva tankar, känslor, spelar in.Här är jag inte olik många andra förmodar jag. Vi är mer känslostyrda än vi tror när det väl kommer till kritan. Oftast yttrar det sig i att när man gillar någonting så letar man gärna efter "bevis" som stärker tesen om varför någonting är bra. När man ogillar någonting så drar man gärna fram saker som sår tvivel eller framställer något i sämre dager. Detta är en klassisk "fälla" som vi alla går i när vi betraktar saker. Må det vara ett bolag, ett hus, eller någonting annat.

Så vad har jag för känslomässig inställning som hindrat mig till köp. Trots hög rankning (A - AA). Låt mig visa fyra ganska tydliga exempel.

Kabe (A) - Välskött bolag men fokus ligger på husvagnar och jag är mer utav en husbilspersonlighet. Jo jag har haft husvagn också, men att ligga och dra en husvagn för att sedan tränga ihop sig i en camping med knappt metern i mellan sig och grannen. Nej tack. Jag tycker Sverige är fantastiskt och reser gärna runt i vårt kära avlånga land när tiden så medger, men det ska i så fall vara i en husbil. Jag tycker Kabe har en del kvar att bevisa på den sidan.

Mekonomen (AA)- Fint bolag. Jag har ibland både köpt delar som haft bil på verkstad på en Mekonomen-ansluten verkstad förr, men numera köper jag hellre delar från ett billigare ställe. När det behövs hjälp från en verkstad så finns även det på billigare ställe. Mekonomen är inte billig längre, trots reklamen som vill påstå så. Jag har svårt att köpa aktier i ett bolag vars tjänster/produkter jag valt att avstå från.

Mattel (AA) - Världens största leksakstillverkare. Bör vara en fantastiskt affär att kränga leksaker. Jag har dock noterat att mina egna barn sällan köper leksaker. Istället lägger de hellre sina ihoptjänade pengar på elektroniska produkter, spel och dylikt. Detta gör mig tveksam till leksaksbranschen. En bransch som inte ser ut att växa som helhet utan istället verkar de olika tillverkarna kannibalisera på varandra.

Fenix Outdoor (AA) - Ytterligare ett väldigt välskött bolag. Jag gillar natur- och friluftsliv lika mycket som alla andra, men har aldrig egentligen förmått mig att handla på t.ex. Naturkompaniet. Prisnivån på produkterna ligger inte riktigt på den nivån som jag vill handla kläder som är till för hobbybruk för. Jag betvivlar inte kvaliteen på grejorna. De är säkert bra. Jag har bara "känslomässigt" svårt att köpa det som till synes kostar mer.

Hur är det med dig. Har du kommit på dig själv med att låta känslorna spela in?

24 kommentarer:

 1. Det är precis så jag resonerar med tobaksbolag. Jag är en stark motståndare till framförallt rökning så jag avstår bolag som Philip Morris och Swedish match

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av etiska skäl avstår jag också tobaksbolag. Jag har som tumregel att inte försöka tjäna pengar på sådant som jag inte vill att mina egna barn ska syssla med.

   Radera
 2. Ja vi människor är inte vidare logiska!

  Handlar gärna Fenix prylar men klarar inte av att räkna hem dom.

  Tycker illa om spel, så det bli inga spelbolag.
  Kan inte förstå varför jurister, konsulter eller finansfolk ska vara noterade, så inga sådana bolag. Även om jag snusar kan jag inte tänka mig att köpa tobaksbolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja många av oss har en del i "bagaget" som påverkar oss mer eller mindre omedvetet. :)

   Radera
 3. Ett väldigt intressant inlägg och något som får en att tänka till och rannsaka sig själv en aning, kring de bolag man själv har i sina bevakningslistor och varför.
  Har själv HM, Nordea, Telia, Volvo, Axfood m fl och plötsligt pratar man emot sig själv en aning.

  HM gillar jag personligen inte så mycket. Tycker ofta det är dålig kvalite på plaggen och oordning i butikerna. Motsatsen till Fenix ovan... men likväl är det ett fantastiskt företag och folk strömmar till butikerna.

  Nordea känns som en gammelbankernas gammelbank. Vi tyckte heller inte att vi attraherades av deras erbjudanden och räntor när vi sökte bank för huslån för ett antal år sedan. Sådant sitter kvar mentalt.

  Telia hade min sambo så stora problem med och dessutom betalade hon överpriser för sina tjänster, insåg vi efter att ha bytt till Telenor för en tid sedan.
  Men jag är övertygad om att företaget är bra, stabilt och skulle utan tvekan vara den operatör jag skulle köpt aktie i, men jag vill köpa till 45 sek för övrigt.

  Volvo är fantastiska bilar men på tok för dyra, i alla fall för mig som aldrig har köpt en bil för mer än 45 000 kr. Ett premium-märke men för dyrt för min smak, men skulle aktien gå ned i 75-80 kr så ja, då gärna.

  Axfood.
  Jag är en ICA-människa och har så alltid varit... och kan inte riktigt se att jag någonsin skulle välja Willys framför ICA. Därför kommer det nog dröja till ett rejält prisfall innan jag även på aktiemarknaden skulle välja Axfood före ICA trots ICAs högre värdering osv.

  Däremot bolag där man själv är kund på heltid eller emellanåt, såsom SEB, Byggmax, ICA, McDonalds, Starbucks, Unilever - de skulle alltid kännas "rätt", på något sätt men jag försöker att vara kall och invänta de nivåer jag vill. T ex McDonalds på 90 USD nu, eller ICA till åtminstone 200 kr... osv.

  Det är svårt att blanda ihop vänskap och affärer.
  Lika svårt är det att mixa känslor för företag och ens aktieinvesteringar. Personligen så vet jag med mig att jag sover bättre om jag investerar i företag vars produkt jag själv tycker om. Kan också tänka mig en potentiellt mindre avkastning i dessa investeringar jämfört med att enbart se aktieinvesteringar som möjligheter till värdestegring, utdelningar osv.

  Mvh
  Balanspappan

  PS. Har följt din blogg i flera år. Magiskt bra, so keep up the good work.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sova gott faktorn är inte en faktor att förringa.

   Tack. :)

   Radera
 4. Intressant!

  Det är därför jag avstår sprit, tobak och oljebolag. Även om de ofta är rejält lönsamma! Det kostar att vara präktig :-D

  Balanspappan: Det är inte Volvo personvagnar som finns på Stockholms börsen utan det är Volvo lastvagnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja... det är AB Volvo som är noterat på Stockholmsbörsen. Dvs Volvo trucks, buses, CE, marine osv.

   Radera
 5. Volvo PV är inte börsnoterat..... Ägs inte det av kineserna?

  SvaraRadera
 6. Jag förstår inte riktigt hur etik kommer in i aktieplaceringar? Förutsatt det inte är en IPO så får en annan aktieägare dina pengar i utbyte mot dennes aktier. Inga pengar tillförs själva företaget. Du kan varken skada eller gynna företaget med investering eller bojkott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktieingenjören har ett inlägg (samt kommentarer) som behandlar etik och aktieplaceringar här: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2014/04/etik-vid-aktieinvesteringar-nar-teori.html

   Radera
 7. Jag ser det faktiskt som min största styrka att jag blir väldigt lite påverkad av mina känslor när det kommer till aktier och pengar i allmänhet. Intressant blogg!

  SvaraRadera
 8. Jag anser att i fall man blandar in känslor vid investering så bör man fundera i fall investering i bolag är något man ska syssla med. Visst är det svårt att stänga ute känslor men det är något man får träna på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får nog lov att erkänna att känslor påverkar mig i det mesta jag gör här i livet, på gott och ont. Jag har inte hittat något sätt att stänga dem ute. Jag blir t.o.m. lite upprymd inombords när jag ser att börskurser sjunker några dagar i rad.

   Radera
 9. Om vi ponerar att ett bolag bedriver barnprostitution i ett land där detta är lagligt. Detta bolag anser du köpvärt på finansiella grunder. Köper du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förmodar frågan är riktad till Anonym ovan.

   Radera
  2. Anonym svarar :-) Jag tror jag skulle avstå, men på känslomässiga grunder och inte etiska, om det nu spelar någon roll. Vidhåller ff att barnprostitutionsföretaget inte gynnas av att jag köper aktier i det. Däremot gynnas ju jag av barnprostitution och det har jag inte mage till.

   Radera
 10. Jag tycker att man ska tänka på de etiskta aspekterna vid bolag man investerar i.

  De känslor man ska försöka blockera är sälj/köp stressen vid upp och nedgångar och istället förlita sig på fundamenta och värdet av bolaget.
  Att avstå ett köp pga illa magkänsla/inte gillar bolaget eller etik är ok men att köpa helt på känsla är inte ok.

  Hälsningar,
  Ingenjorsliv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tänker nog hyfsat lika där då. :)

   Radera
 11. Spartacus, jag tycker dina exempel handlar mer om ifall du personligen gillar och tror på produkterna eller tjänsterna företaget säljer. Är det en nackdel att låta bli att köpa i företag vars affärsidé man inte tror på? Personligen gillar jag att köpa aktier i företag vars produkter jag gillar och använder.

  Inflationsteknikern: alla människor är känslosamma och agerar på känslor. Graden varierar dock. Men att tro att man är fullständigt rationell är bara en lögn. Läs exempelvis boken Thinking, Fast and Slow.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan iofs slå åt båda hållen. Man kan ju ha en tendens att bli allt för positiv till produkter och tjänster som man själv gillar och därför överskatta styrkan i just det varumärket.

   Radera
 12. Forskarna säger att man inte kan tänka eller fungera kognitivt överhuvudtaget utan emotioner, så jag tror uppmaningarna om att man inte bör hålla på med aktier om man inte kan hålla känslorna utanför är ganska värdelösa.

  Däremot borde man nog inte låta personliga preferenser styra investeringar i ett för stort omfång, alla behöver inte gilla produkterna, varumärket eller affärsidén för att företaget ska uppnå framgång. Däremot kräver det såklart en viss personlig tro på att affärsmodellen och produkterna är konkurrenskraftiga, och jag förstår om man har svårt för att bli övertygad om man avskyr produkterna/företaget som pesten på ett personligt plan.

  Jag tycker nog inte att du gör rätt i att avfärda dessa bolag bara baserat på produkterna de säljer (men du har säkert fler anledningar), jag kan tänka mig att många som äger H&M aktier aldrig handlar där till exempel och det gäller att se på produkterbjudandet ur kundgruppens ögon.

  SvaraRadera
 13. Nej de bör ju inte avfärdas egentligen. Jag har inte varit riktigt rationell i fallen ovan.

  SvaraRadera