tisdag 26 augusti 2014

100.000 kronors frågan

Fick frågan "Vad skulle du investera i om du fick 100.000 kr idag?"


Hade det droppat in 100.000 kronor på kontot så skulle jag, som det ser ut i nuläget, först av allt beställa en bok.

Att investera i sig själv - t.ex. genom att införskaffa sig mer kunskaper - är den bästa investering man kan göra. Kunskaper bär du alltid med dig och ingen kan ta dem ifrån dig.

En bok som jag blev riktigt sugen på är Dividends Still Dont Lie av den kvinnliga investerargurun Geraldine Weiss. Detta efter att fått tips om boken i kommentatorsfältet i inlägget om Kvinnliga investerare - Geraldine Weiss

Nu kommer jag säkert beställa boken ändå, utan att ha vunnit 100.000 kr, men det var ändå det första som kom upp i tankarna hos mig.

Vad göra med de andra 99.838 kronorna då?


Eftersom jag gillar sprida ut saker och ting så hade jag nog delat på resterande summa i minst två delar.

En del skulle jag placera i Spiltan Räntefond Sverige. Det finns inte jättemånga självklara köp idag så vitt jag kan bedöma så det skadar inte att avvakta lite med en penningpott.

Den andra delen hade jag använt till att fylla på lite med aktier i någondera av de bolag som i min bevakningslista bedöms som rimligt prissatta. I nuläget verkar följande ligga närmast till hands:

Walmart

Deere & Co

och

Industrivärden

Inget "sexy" i något av bolagen. De kommer troligen inte slå några kursrekord den närmsta tiden. Däremot förväntar jag mig att de kommer "knega på" och fortsätta ge drygt 10%-iga utdelningsökningar årligen och jag befarar inte att någon av dem ska gå i kvav.

Både Deere och Industrivärden är på sitt sätt konjunkturkänsliga, men medan Deere kanske är i början av sin nedgång (eller i mitten?) så kanske Industrivärdens innehav är i början av uppgång (eller i mitten?). Vem vet? Walmart förväntas i alla fall göra det Walmart gjort hela tiden. Sälja till sina kunder oavsett konjunkturläge.

Vad hade du gjort med 100.000 kr?

6 kommentarer:

  1. 10 rimeligt vurderede udbytteaktier der har givet stigende eller uforandret udbytte de sidste 10-15 år. Du var selv inde på det i dit blogindlæg om at time markedet - det er bedre at komme ind, end at stå udenfor og vente.

    SvaraRadera
  2. Hej,

    Tack för en bra blogg. Tänkte höra om du har tittat på diageo (DEO)?

    Kursen har gått ner efter ett par dåliga rapporter och de har intressanta varumärken i sin portfölj. Började titta närmare på dem i veckan och blev förvånad över vilken stor exponering de har mot den afrikanska öl-marknaden.

    Jag skulle gärna lägga till ett konjunkturokänsligt bolag med exponering mot afrika i depån om priset är rätt så jag tänkte gräva lite vidare och tänkte därför höra om du har tittat på dem.

    Kanske en kandidat för de 100 000kr? I annat fall röstar jag för WMT :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej inte direkt. Kanske blir en titt längre fram då. :)

      Radera
  3. I would put half to KOG and the rest to Outotec

    SvaraRadera
  4. Köpte ABB för 60 000 igår så det hade nog blivit dem, de har många intressanta affärsområden som kommer klara sig bra i framtiden.

    SvaraRadera
  5. Det verkar finnas goda historiska bevis för att det är just skadligt (för avkastningen) att stå utanför börsen. Eftersom man inte med säkerhet kan veta när nedgången kommer är risken stor att man istället missar en stor uppgång, vilket då tar ut den eventuella positiva effekten av att senare ha "kontanter" att fynda för.

    Med detta sagt finns det ändå alternativ till aktier som historiskt har avkastat tillräckligt bra även under goda börsår, och sedan stått emot under de dåliga, för att totalt sett ge ett positivt bidrag till avkastningen. De två bästa av dessa har jag lagt i portföljen.

    Personligen placerar jag i utvalda småbolag, men i det här fallet tycker jag att det är intressantare att komponera en passiv portfölj som följer ovanstående principer, och som jag kunde rekommendera till en vän eller släkting.

    För aktiedelen väljer jag en investmentbolagsfond eftersom dessa bolag som grupp har avkastat ett par procentenheter bättre än börsen, samt tillväxtmarknadsfonden Skagen Kon-Tiki eftersom den har ett oslagbart facit bland aktiefonder. Den har samme huvudförvaltare, Kristoffer Stensrud, som vid starten år 2002.

    För att maximera den långsiktiga avkastningen finns också en princip för omfördelning. När börsen har gått ner med mer än 20% vid ett års slut så säljs Templeton- och Brummer-fonderna av och likviden placeras i de två aktiefonderna. Vid nästa tillfälle då börsen har stigit tre år i rad återgår man till den ursprungliga fördelningen.

    Portföljen:
    15% Brummer Multi-Strategy 2xL
    15% Templeton Glbl Total Return A Acc $
    40% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
    30% Skagen Kon-Tiki

    /AN

    SvaraRadera