lördag 25 maj 2013

Upplopp och fordonsbränder i Sverige

Jag förmodar att ingen missat upploppen och fordonsbränderna som började i Stockholmsförorten Husby. Om jag förstått mediarapporteringen rätt så verkar fenomenet sprida sig till fler ställen i Mellansverige.

Lite udda känns det att när man kikar på nyhetsrapportering på t.ex. BBC eller CNN och så skymtar en ICA butik förbi i bakgrunden och en reporter rapporterar om upplopp i Sverige. Därtill varnas man för att åka till vissa delar. Det är ju sådant här man sett reportage om tidigare, men det har då gällt andra länder.



Jag ska inte spekulera i orsaker, eller försöka komma med åsikter kring vilka åtgärder som bör vidtagas. Det finns gott om sådant ändå på nätet och i media överlag. Bilder av Sverige som nedanstående har t.ex. förmedlats via CNN över världen.



Själv har jag inte märkt något ej heller blivit drabbad. Jag är inte bosatt i närheten av någon av de drabbade områdena. Hade det inte varit för mediarapporteringen så hade jag m.a.o. varit helt ovetande. Hade jag inte tittat på utländska tv-kanaler så hade jag troligen varit ovetande om att det (av deras respektive UD) ansågs farligt att åka till vissa delar av Sverige i nuläget.  Extra udda känsla blir det också när bekanta bosatta utomlands hör av sig och undrar hur det står fatt här hemma i Sverige.

Varför tar jag upp detta mitt i alltihopa?

Därför att jag tycker det finns en parallell mellan mediarapportering kring upplopp och mediarapportering kring börsbolag och allmän ekonomisk utveckling för den delen. Media älskar stora rubriker. Media älskar att rapportera om det extrema, det extra vaganta. Dock så pågår även under dylika tider "business as usual" för 99,9%.

Jag vill inte förringa det som sker. Inte alls. Mina sympatier till de som drabbats och eloge till polis- och brandmän samt alla andra goda krafter som gör sitt bästa för att stävja våldsverkare, men jag tycker det blir ganska tydligt att den "verklighet" man lever i och den "verklighet" som kommer en till dels via media kan skilja sig åt ganska kraftigt.

Detta är en lärdom man kan ha med sig då det är dags för nästa börskrasch. Huruvida det är en briserande japansk skuldbubbla, kinesisk bobubbla, europeiska obligationskrasch eller något annat så lär vi få se dramatiska rubriker men troligen så är det "business as usual" för de allra flesta. Eller?

4 kommentarer:

  1. Det är en viktig påminnelse. Eftersom jag lyckligtvis nog inte hade vett nog att spara i aktier/aktiefonder 2008 så märkte jag inte av den kraschen förutom löpsedlarna och att löneförhöjningen uteblev ett år. Skulle motsvarande krasch komma nästa vecka så skulle det dock svida rejält. :)

    När det gäller kravallerna så brann det en traktor mitt i mitt bostadsområde (Dalen) natten mot onsdagen, man krossade en massa fönster och en skola hörde av sig till bostadsrättsföreningen i onsdags om att de hade fått nys om en diskussion på nätet som handlade om att "Dalen ska brinna inatt". Så mitt annars så lugna och idylliska barnfamiljsområde (iallafall på 2000-talet tack vare BR-ombildningen för på 70-80-talet var området ett ganska ökänt ghetto) fick sig lite action. :) Det har varit en enorm uppslutning kring nattvandring sedan dess så nu är det helt lugnt igen. När rutorna i centrum är utbytta lär det vara som om inget hade hänt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att höra att folk sluter upp och nattvandrar. :)

      Radera
  2. Dessvärre ligger sk strukturella orsaker bakomde ekonomiska kriserna och upploppen. Likväl är det riktigt att direkta hoten inte drabbar majoriteten av befolkningen. Därför har också problemen kunnat få djupt fäste alltemedan media på tryggt avstånd rapporterar det mest uppseendeväckande och låter det vara förkkaringen. Det är lätt att se enskilda individers agerande, men problemen inom finanssektorn eller i husby kommer inte lösas genom att enskilda döms. Inte heller genom att medelklassen konsoliderar sig på de fattigares bekostnad. Medelklassen ska sko sig på de rikas bekostnad. Det gör samhället stabilare och gynnar demokratin, eftersom demokratin inte skapas bara av lagar men också av medel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tyvärr så har ju historien visat exempel (t.ex. 30-talets Tyskland) på att varken lagar eller goda kunskaper behöver gynna just demokrati. I tider med upplevd hög osäkerhet kan andra krafter vinna stort gehör.

      Radera