tisdag 28 maj 2013

Lite kort om Ratos preferensaktier

Läste om Ratos preferensaktier vid morgonkaffet. 830.000 st C-aktier till kursen 1750 kr ska tydligen ges ut. Utdelningen ska vara 25 kr per kvartal m.a.o. en direktavkastning om 5,7%. Utdelningen ska sedan höjas fr.o.m. 2017 med 20 kr per år.

Spontant så är jag ingen fantast av preferenskaktier. Enligt mig så liknar de från ett placeringsalternativ ett högräntekonto utan insättningsgaranti och utan någon egentlig uppsida.

Jag förstår dock Ratos skäl att ge ut dylika. Till skillnad från t.ex. ett lån så hamnar det ju inte som en skuld i balansräkningen utan istället som en tillgång. Man har också långt större möjligheter att styra över sitt "egna kapital" än en eventuell skuld. Nu har jag inte läst detaljerna i prospektet. Kommer det idag tro? Det bör dock finnas beskrivet situationer då man t.ex. kan ställa in utdelningarna. Det är hur som helst troligen enklare att dra ned på utdelningar till C-aktier än ställa in amorteringar och räntebetalningar. Summa summarum, preferensaktier är ur bolagets synvinkel mer fördelaktigt än banklån.

"Timingen" för Ratos del är ju inte fel heller. Just nu då vi har rekordlåga räntor så ter sig ju utdelningen väldigt attraktiv. Preferensaktier har en tendens att stiga vid sjunkande räntor och sjunka vid stigande räntor då utdelningen blir relativt mindre attraktiv. Kommer vi få se sjunkande eller stigande räntor i framtiden? Kommer 120 kr per år i utdelningen vara ett attraktivt alternativ 2017? Vem vet?

Själv så tänker jag inte ta Placera.nu´s råd att teckna. Teckna Ratos nya aktie

Jag har för övrigt inga preferensaktier alls i min portfölj. Hur tänker du kring preferensaktier?

6 kommentarer:

 1. "Det bör dock finnas beskrivet situationer då man t.ex. kan ställa in utdelningarna."

  Det är styrelsen som med stöd av stämmans bemyndigande ger ut preferensaktierna. Det är dock ägarna som vid årsstämman beslutar om vinstutdelning. Preferensaktieägare får "sina pengar" efter långivare, men före stamaktieägare.

  SvaraRadera
 2. Det som förvånar mig är att utdelningen är lägre än Ratos tidigare direktavkastning för stamaktier.

  Min tolkning är att fondförvaltare blir allt mer desperata i jakten på "säkra" papper och därför är villig att betala ett högt premium för den säkerheten.

  Särskilt förvaltare av traditionella pensionsförsäkringar måste vara fullständigt desperata för den här typen av papper som kan generera lite mer än den avkastning som är garanterad pensionsspararna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog mycket väl vara så som du säger. Verkar då som Ratos tar tillfället i akt.

   Radera
 3. Jag avstår tills vidare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det passar inte mig heller som placering, men det är tydligen många andra som är intresserade. :)

   Radera