lördag 4 maj 2013

Berkshire Hathaway går som tåget

Årets första kvartalsrapport för Berkshire Hathaways släpptes alldeles nyligen: Berkshire Hathaway Q1 2013

Vinsten steg med ca 50% då inte minst försäkringsverksamheten gått bättre och värdet på investeringarna ökat.Omsättningstillväxten överlag i investmentbolagets rörelser ökade även den med ca 15%. Den redovisade vinsten landade på 1,98 usd/ B-aktie (1,31).

Nu är ju en del av detta "pappersvinster" då Berkshire Hathaway är ett investmentbolag och värdeökningar ger positivt utslag på redovisade vinster. Ingen har väl undgått att kurserna på börser världen över har stigit på senare tid. Till förfång för alla oss som gärna vill köpa när de är lägre. Men de helägda rörelser adderar också till vinstökningen. Bolagets stora helägda reglerade rörelser bl.a. BNSF järnvägar och MidAmerican fortsätter utvecklas bra. BNSF ökade sin vinst med ca 10% och MidAmerican med ca 20%Berkshire Hathaway sitter fortfarande med en stor kassa. Över 49 miljarder usd (38). Det är också i balansräkningen jag själv egentligen tittar på när jag försöker värdera bolaget. Vinster är naturligtvis viktiga men i Berkshire Hathaways fall så får book-value representera en bättre måttstock. Jag har kommenterat det tidigare bl.a. vid årsredovisningstillfället: Berkshire Hathaways årsredovisning

Book value ligger nu på 82 usd/B-aktie. Nuvarande kurs är ca 109 usd vilket medför en BV-multipel på 1,33.

Som jag tidigare nämnt så är min bedömning tillsvidare att ett BV på 1,3 är rimligt för Berkshire Hathaway. Bevakningslistan justeras därefter.

Den stora "happeningen" utspelar sig för övrigt idag då bolaget håller årsstämma i Omaha. Kapitalisternas Woodstock brukar mötet kallas. Om detta kommer det säkert gå att läsa en hel del om om en stund.


Edit: Lägger till länkar till referat om Berkshire Hathaways årsmöte.

Svenskt referat - E24
Amerikanskt referat -Wall Street Journal

4 kommentarer:

 1. 1.3 ggr eget kapital ar antagligen inte dyrt. Det vore intressant att rakna ut nagon gang den genomsnittliga rantabiliteten i forsakringsrorelsen, de helagda bolagen och aktieportfortpoljen. (Sedan har du kassa, valutor och derivat). Min gissning ar att rantabiliteten i aktieportfoljen av publika bolag har ett hogt genomsnitt, manga bolag dar som Coco-Cola och IBM avkastar bra. Helagda och forsakring ar lite lagre men sakert val i linje med att motsvara en vardering pa 1.3 ggr boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag bedömer det inte heller som dyrt. Köper man för 1,3 x EK så behöver man inte vara orolig och ligga sömnlös över det. I Berkshire Hathaway får man ju också en väldiversifierad flora av ägarandelar i bolag som var och en ofta är bland de mest välskötta i sin branch, vare sig det gäller sockervatten (Coca Cola) eller stål (POSCO). Berkshire Hathaway kan jag tycka kan liknas vid en fond, men utan egentlig avgift, samt fokuserad på långsiktigt ägande i välskötta bolag.

   Radera
 2. Hej Spartacus, jeg fandt denne analyse af Berkshire på nettet, tænkte det var noget for dig: http://www.scribd.com/doc/139554679/Berkshire-Hathaway-Presentation-Tilson-Kase-Capital-5-4-13

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länktipset!

   Radera