fredag 31 maj 2013

Zalando

Ingen som följer Kinnevik har väl missat deras satsning på e-handel. Den stora satsningen i segmentet stavas Zalando. Kanske har ni sett nedanstående reklam...Kinnevik äger ca 35% av e-handelsföretaget och i Kinneviks böcker värderas innehavet till 8250 milj kr. Eller ca 30 kr/ Kinnevik-aktie för den som vill räkna på det sättet.

Zalando grundades 2008 i Tyskland och sköts av Rocket Internet. Till en början var fokus på skoförsäljning men man har breddat sig till annan typ av klädes- och accessoarförsäljning också. Tyskland är den största marknaden men man har lanserat sin e-handel även i många andra länder i Europa så som Frankrike, Storbritannien, Sverige, Spanien m.fl.

2012 fördubblade man sin omsättning till ca 10 miljarder kr, men man uppvisar fortfarande röda siffror. De s.k. mogna marknaderna så som Tyskland visar i.o.f.s. nollresultat men man har en bit kvar tills man kan redovisa vinst även om rörelsemarginalerna rör sig i rätt riktning, -8% år 2012 (-12%). Enligt egna uppgifter är man Europas största e-handelsföretag omsättninsmässigt inom mode, något jag inte har någon anledning att betvivla.

Man brottas med en tämligen stora returgrad om 50%. En av Zalandos affärsideer är nämligen frifrakt samt fria returer i upp till 30 dagar. Enligt egna uppgifter sker en stor del av returerna på bolagets hemmamarknad, Tyskland, där konsumenter tydligen är vana vid att returnera i högre grad.

Logistik är med andra ord A och O för Zalando och så vitt jag vet så har man tre gigantiska centrallager i Tyskland som sköter distributionen av varor till alla beställare i Europa. Zalando har fått kritik via bl.a. tysk media för arbetsförhållandena på dessa lager. Tydligen är det tuffa arbetsvillkor för de ungdomar som får jobben där. Detta förvånar mig inte då kostnadseffektivitet i logistikkedjan är en viktig komponent i att uppnå lönsamhet inom e-handel.

Vi får se hur det går för Zalando framöver. Kommer de visa svarta siffror 2013? Värderingen känns i alla fall hög för ett bolag, med visserligen stor omsättning, men utan visad förmåga att gå med vinst.

Just nu står Kinnevik på ca 177 kr.

Vad är din syn på Kinnevik, Zalando, e-handel?

8 kommentarer:

 1. Riskabel verksamhet. Avsaknad av tydlig "moat" eller dylikt gör nog att det är ganska lätt för konsumenten att välja det billigaste alternativet på internet, i alla fall gör jag det enkelt genom att jämföra priserna på olika hemsidor.

  Men de är samtidigt så pass stora att de borde kunna dra fördel på något vis, bör vara bland de första modeföretagen en tysk tänker på om de ska handla på internet, detsamma gäller kanske även i Sverige. Det går åtminstone bra för Amazon med dess skyhöga värdering, så visst kan Zalando lyckas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi får helt enkelt vänta tiden an. Tittar man på värderingen så är Zalando dock P/S mässigt t.o.m. högre värderad än Amazon. Amazon ligger på ca P/S 1,9 och Zalando hamnar några snäpp högre än då.

   Tog en närmare titt på postorder/e-handels företag verksamma i Sverige inom branschen. Ser tufft ut. Enbart några går med vinst.

   Radera
 2. Intressant inlägg. Det skrivs inte särskilt mycket om Zalando i tidningarna så jag uppskattar när bloggare tar på sig den uppgiften istället. Jag äger några aktier i Kinnevik och hoppas naturligtvis att Zalando blir en enorm succé. En börsnotering kan förmodligen skingra det mesta av osäkerheten kring värdet på Kinneviks innehav i Zalando. Personligen tycker jag nog ändå att det är bättre att Zalando får fortsätta med sin expansionsplan utan att behöva ta hänsyn till börsens kortsiktighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gissning är att man inte kommer börsnotera bolaget innan man kan visa svarta siffror. Kanske får vi se detta 2015-2016?

   Radera
 3. Jag har väldigt svårt för Kinnevik som skiftar över allt mer av sin portfölj till IT, Telekom och Onlinesegmentet. Alla minns väl hur det gick för Boo.com? Känns lite så med Zalando, övervärderad som ännu visar röda siffror. Svårt att värdera och svårt att riktigt få positivt resultat inom Online, upplever jag det som i alla fall. CDON, Sportamore m.m.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir online satsningen en flopp så har man sannerligen slängt mycket pengar i sjön. Som tur är så har man egentligen inte förrän nyligen behövt betala (substansmässigt) för onlineverksamheten när man köpt Kinnevikaktier. Det har rabatterats bort. Nu har dock kursen och förväntningarna stigit rejält.

   Radera
 4. Sitter du nära säljknappen nu Spartacus? Eller avvaktar du? Gissar att du har en stor värdeuppgång i aktien :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja en och annan procentenhet är det allt. Nej jag sitter inte och håller över säljknappen egentligen. Värderingen lockar visserligen inte till köp tvärtom, men jag försöker inte "tajma" marknaden med köp och sälj. Jag har säljkriterier att följa (se Verktygslådan). :)

   Radera