onsdag 15 maj 2013

Addtechs bokslutsrapport 2012/13

Addtech har jag följt nu i drygt ett halvår. I dagarna kom rapporten (bolaget har brutet räkenskapsår): Addtech bokslutsrapport 2012/13

Omsättningen ökade något medan rörelseresultatet minskade. Rörelsemarginalerna pressades helt enkelt. Vinsten per aktie blev 14,60 kr (14,65). Utdelningen föreslås till 8 kr (8).

Addtech som på detta sätt i mångt och mycket liknar Indutrade, har en förvärvsdriven tillväxtsstrategi. Under verksamhetsåret gjordes 8 förvärv. I likhet med Indutrade sker en "automatisk" uppvärdering vid förvärven. Anledningen är att man i t.ex. Addtechs fall köper verksamheter för ca 10 gånger vinsten (medel på prislappen för de senaste åren). När den verksamheten sedan integreras i börsnoterade Addtech så värderas i regel affärerna högre av "Mr market".

Exempel. Bolag A med en årlig vinst på 10 milj kr köps av Addtech för 100 milj kr (P/E 10). När den verksamheten sedan hamnar inom Addtechs ram så värderas samma vinst till, säg, 14 gånger vinsten (P/E 14).

Det finns skillnader också. Det i jämförelse med Indutrade, mindre Addtech, har inte lika starka ägare med stora finansiella muskler bakom sig. Samtidigt så är förvärven i regel mindre vilket också kan betyda att förvärven är mer beroende av vissa nyckelpersoner, tidiga ägare/entreprenörer. Man uppvisar dock också likheter. Inte minst nyckeltalsmässigt, vinsten per aktie, avkastningen på eget kapital o.s.v. Addtech använder sig dock av en något lägre hävstång men detta är i och för sig kanske något som Indutrade kan kosta på sig.

Hur som helst. Jag är fortsatt positiv till Addtech och den värdering jag tillskrivit bolaget enligt Bevakningslistan justeras uppåt. Jag känner mig idag lite säkrare på bolaget som sådant samt avkräver då en något lägre säkerhetsmarginal.


Kursen just nu står i 223 kr. Vilket, enligt mitt sätt att se det, är lite för dyrt för att det ska vara intressant i nuläget.

Vad är din syn på Addtech, eller Indutrade för den delen?

2 kommentarer:

  1. Min åsikt är att direktavkastningen i dagsläget är lite för dåligt, men skulle aktien hoppa ner ett par steg så skulle jag kunna tänka mig ett köp.

    SvaraRadera
  2. Tycker ägarsituationen i addtech är lite osäker som du nämner även om jag har för mig att styrelsen har relativt stora innehav. Även vd tror jag, som även ger ett gott intryck. Fint med diversifieringen mot life science också, som är konjukturstabilt!

    Inget köp för mig heller även om det inte ser jättedyrt ut, men man undrar hur länge förvärven och tillväxten kan fortsätta i samma takt?

    SvaraRadera