söndag 26 februari 2012

Spartacus

Fått mail med undran över bloggens namnval. Namnet kan ju tyckas lite udda. Det är dock inget slumpmässigt valt namn.

Spartacus var en slav och gladiator i Romerska riket ett par decennier innan vår tideräknings början. Han bröt sig fri, rymde och startade tillsammans med andra förrymda och befriade slavar ett uppror och slog sig fram genom Italien, norrut mot friheten på andra sidan Alperna. Namnet ska påminna om att det är fullt möjligt att förändra sin situation; att slå sig fri mot ett oberoende.


Spartacus uppror slutade dock ej lyckligt. Väl nära friheten vände han med sin arme av befriade slavar söderut igen. Teorierna om varför skiljer sig åt. Kanske han helt enkelt gjorde en stor "bet" på att kunna inta självaste Rom och störta den rådande makt- och världsordningen. Detta misslyckades. Man fortsatte visserligen inledningsvis att besegra romerska legioner men till slut blev man isolerad och besegrad. Enligt romerska källor ska Spartacus ha dött i det slag som krossade slavupproret. Dock kunde man aldrig presentera någon kropp. Händelsen ska påminna om att inte drabbas av övermod, om att 10x10x10x10x0 inte blir 10.000 utan just 0. Stora inledande framgångar betyder inte att man sedermera ska satsa allt på ett kort och tro sig kunna "vinna stort" även då. Tvärtom kan ett sådant förfarande betyda att allt det man arbetat för då slutar med förskräckelse.

Olika människor kan naturligtvis associera namnet till olika saker allt ifrån marxist-socialistiska grupperingar, slavuppror, ryska fotbollslag till TV-serier. Det ovan beskrivna var i alla fall bloggens tänkta associationer. Dessutom är det kul med något mer ovanligt, eller hur!? ;)

3 kommentarer:

 1. bra tankar bakom namnet! Lätt att komma ihåg också:)

  SvaraRadera
 2. Läsvärt, och en fin "Twist" på namnet. Gustavs aktieblogg är lite plattare, och ingen större mening att fördjupa sig i:-)

  SvaraRadera
 3. Tack defensiven och Gustav!

  Gustavs aktieblogg är en rak, rejäl titel så behövs ingen "twist". :)

  SvaraRadera